Akikre büszkék lehetünk

BEMUTATKOZIK: VARGÁNÉ TAKÁCS NÓRA

A shiatsu és én - időszámítás a shiatsu előtt és után

Amikor megláttam a cikksorozat első részét a Nemzetközi Shiatsu Iskola oldalán, arra gondoltam, hogy milyen szívesen írnék én is a shiatsuval való kapcsolatomról. Amikor elkezdtem összeszedni a gondolataimat rájöttem, hogy ez nehezebb, mint gondoltam! No, nem azért, mert nincs elég gondolatom. Épp ellenkezőleg! Olyan rengeteg emlék, élmény, tapasztalat, öröm kapcsolódik ehhez, hogy szelektálni volt nehéz. Azért igyekeztem rövidre fogni az én történetemet.

2007-ben lettem gyógymasszőr. Nagyon boldog és büszke voltam az új tudásomra kb. 3 hónapig. Ám ekkorra már nagyon zavart az, hogy bármilyen elégedetten és boldogan keltek fel a masszázs után a vendégeim, nagyon gyakran nem volt tartós a hatás, nem volt fejlődés, továbblépés a gyógyulás felé. Egy helyben toporogtunk. Kerestem ennek az okát, és persze hamar rájöttem, hogy a lelki síkot kell valahogy megszólítanom. Rövid időn belül a keleti gyógyító technikák felé kezdtem el keresgélni, és szinte rögtön elém került a shiatsu, bár semmit nem tudtam róla. Sőt a környezetemben sem ismerte senki. Illetve egy kollégám már hallott róla, de ő meg konkrétan lebeszélt róla. Persze ez azért nem sikerült neki, mert ekkorra már valami ellenállhatatlanul vonzott a shiatsu felé, újra és újra visszatértem a témához. 2008 karácsonyára azt kértem, hogy elmehessek egy alaptanfolyamra. Minden külső ellenállás ellenére vettem egy nagy levegőt, és beleugrottam az ismeretlenbe.

Úgy készültem erre a tanfolyamra, mint egy randevúra, éreztem, hogy valami különleges dolog fog velem történni. 2009-ben végre sikerült eljutnom egy alaptanfolyamra, és ott tényleg csoda történt velem. Visszavonhatatlanul szerelembe estem a shiatsuval. Élveztem minden pillanatát, pedig az alaptanfolyammal még nem futunk messzire. Innen már nem volt megállás! Az első szemesztert a Nemzetközi Shiatsu Iskolában végeztem, és meg sem álltam a 4. szemeszterig. Végül 2013-ban lediplomáztam.

Ez egy fantasztikus utazás volt. Önismeret a javából! Szerintem ez az egyik legnagyobb ajándéka ennek a tanfolyamnak. A szemeszterek alatt szembekerültem önmagammal. Felismertem elakadásaimat, hogy miért vannak nehézségeim bizonyos területeken. Folyamatosan nyíltam, fejlődtem, megtanultam kívülről szemlélni önmagamat, és figyelni belső változásaimra.

Én egy kissé harsány, izgága típusú ember voltam. A shiatsu csendje, fókuszáltsága, nyugalma szinte terápiaként hatott rám. Egy-egy kezelés lelassított, a központomba hozott és átmosott az energiája. Lassan végbement egy belső változás. Jobb emberré váltam, nőtt az empátiám, az érzékelésem, a türelmem önmagammal és másokkal szemben is. A praxisomban a 3. szemeszter után történt egy ugrásszerű fejlődés. Ahogy haladtam a szemeszterekkel, egyre jobban élveztem ezt a felszabadult munkát. Az NSI-ben annyi eszközt kaptunk a kezünkbe egy-egy probléma megoldására, hogy a kezelésekben szabadon szárnyalhattam. Ez a nyitott szemlélet nekem nagyon fontos volt, teret kaptam arra, hogy merjek új dolgokat kipróbálni, improvizálni egy kezelésben. Szeretem az NSI-ben, hogy képes más eljárások befogadására, és beépítésére, nem egy dogmatikus rendszer.

A szemlélet, amit kaptam, a mai napig erősít engem. 2012 óta tanítom is a shiatsut, és igyekszem ezt a szellemiséget továbbadni. Szeretem "megfertőzni" a nálam jelentkezőket, mert hiszem, hogy egy csodálatos útra indulnak ők is, ha kitartóan képezik magukat. Tanítványaimnak továbbadom a shiatsu iránti tiszteletemet, szakmai alázatomat is.

Ha visszatekintek erre a közel 10 évre, amióta a shiatsuval foglalkozom, meg kell állapítanom, hogy az életem sokkal jobb minőségű mind egészségileg, mind mentálisan. A praxisomban megtaláltam az egyensúlyt a gyógymasszázs és a shiatsu között, mivel nincs olyan gyógymasszázs kezelés, amibe ne csempésznék bele shiatsu technikákat.

Nálam van egy shiatsu előtti, és egy shiatsu utáni időszámítás, és néha úgy érzem, hogy előtte nem is éltem igazán. Legnagyobb köszönettel tartozom a férjemnek a kitartó támogatásáért, hiszen a segítsége nélkül nem tartanék ott, ahol vagyok. Hálásan köszönöm az eddigi és ezutáni tanáraimnak a sok tudást és támogatást, mert hiszem és remélem, hogy még sokáig bővíthetem tudásomat. Hála és köszönet a hozzám fordulóknak, mert így lehetőségem van azzal foglalkozni, ami boldoggá tesz.


BEMUTATKOZIK: EICHER TAMÁS

18 éves koromban ismerkedtem meg a shiatsuval. Először japán szomszédaimtól hallottam róla, ezt követően végeztem el 2009 januárjában az alaptanfolyamot. Az első szemeszter elvégzése után éreztem azt, hogy engem a shiatsu komolyan érdekel. Az önismeretem sokat fejlődött, és fejlődik. Újpesten kezelek egy jóga stúdióban, heti 3-4 kezelésem van. Gyerekkoromban mindig is gyógyítással szerettem volna foglalkozni, jelenleg főállásban ápolóként dolgozom, gerincvelősérültekkel. Több porckorongsérves partnerem gyógyult meg a shiatsu segítségével. 2010-ben kísértem egy szülést. Akik hasonló pályára készülnek, azoknak azt tanácsolom, hogy hallgassanak a megérzésükre, azt az utat járják, ami építi őket, amiben örömüket lelik.


BEMUTATKOZIK: BEDE BEATRIX

Azt mondom: shiatsu
Azt mondod: masszázs
Azt mondom: életforma
Azt mondod: filozófia
Azt mondom: az érintés művészete
Azt mondod: az önismeret művészete

És folytathatnám a sort, hogy mit is jelent számomra a shiatsu. Szerencsés vagyok, mert a képzési rendben gyakorlatilag megszakítás nélkül folytathattam a tanulmányaimat, így ma már diplomás shiatsu gyógyászként és gyógymasszőrként saját praxisomat kialakítva elmondhatom, hogy megvalósítottam az álmomat. Vagyis, hogy azzal töltöm az időmet, amit szeretek csinálni, és ez ma nagy luxus.

Azt hiszem, az egyik legnehezebb és mégis az egyik legizgalmasabb szakmát választottam. Emberek testi lelki harmonizálására vállalkozni felelősségteljesen meglehetősen nagy kihívásokat állít elém nap mint nap. Ugyanakkor ez adja meg azt a fajta éberséget, kíváncsiságot, tudatosságot és fegyelmezettséget, ami elengedhetetlen számomra ahhoz, hogy minőségi kezelést tudjak adni.

2014-ben lettem a Nemzetközi Shiatsu Iskola tanulója, és belépve az iskolába azonnal tudtam, hogy a legjobb helyen vagyok. Azzal a céllal mentem, hogy én ezt meg akarom tanulni, tudniillik már évek óta dolgoztam gyógymasszőrként, és azt éreztem, hogy ez kevés, kell ide még valami. Akkor persze még nem tudtam, hogy teljesen átváltoztat engem és az egész életemet. Nagyszerű tanáraimtól, Madocsai Esztertől, Darin Ágitól, Szemerey Mártontól és Herbert Wiesenhofertől kaptam az útravalót, alapos tudással láttak el, és segítették szakmai és emberi előrelépéseimet.

Tanulmányaim végzése közben hoztam meg azt a döntést az életemben, hogy végérvényesen feladom a biztonságot jelentő, kényelmes irodai munkámat és a saját lábamra állok. Ezt bizonyosan tudom, hogy a shiatsu nélkül nem tettem volna meg, nagyon hálás vagyok a tanáraimnak és azoknak az embereknek, akik ebben támogattak. Mert sok minden más mellett még barátokra is leltem ebben a közösségben Kosztolányi Tibor és Gulyás Viktor személyében. Rengeteg beszélgetés, órákon át tartó gyakorlások, parázs viták és nagy közös vacsorák lendítettek előre az utamon, nélkülük nem ment volna.

Nagy utat jártam be, egészen más ember lettem. Kinyílt a szívem, megtanultam elengedni dolgokat, félelem nélkül, könnyedén élni. Megismertem saját magam, a működésemet, elfogadtam, hogy van egy alkatom, egy magammal hozott mintázatom, agyi huzalozásom, és megismertem saját használati útmutatómat. Nagy felfedezések ezek, soha véget nem érő folyamatok. Ha valamire, hát erre nagyon is igaz, itt az út a lényeg, abban rejlik minden varázslat.

Próbatétel a javából. Praxist építettem saját erőből, talán erre vagyok a legbüszkébb, sokat tanultam és dolgoztam érte. Otthonomban alakítottam ki a kezelő helyiséget, egész nap emberi testekkel és lelkekkel foglalkozom, shiatsuzok és gyógymasszőrként dolgozom. Nagyon szeretem mindkettőt, hiszek mindkét módszerben és változatosságot ad számomra és a pácienseim számára is a választás lehetősége.

Megtanultam az időt és a pénzt felnőtt módon jól használni, gazdálkodni vele, megtanultam határokat húzni, nemet mondani, prioritásokat felállítani. Én-időről gondoskodni, a saját testemet és idegrendszeremet karban tartani. Mindig jelen volt a mozgás az életemben, futok, jógázok, pilatesezek már évek óta, ezek a tevékenységek még tudatosabbá váltak.

A shiatsu az érintés művészete, és minden kezelésem abban támogat, hogy a művésze vagyok. Igen, egyre inkább azt gondolom, hogy ez művészet és elengedhetetlen feltétele az érzékenység. És ez jelenti számomra a legnagyobb kihívást is, az érzékenység azon szűkre szabott mezsgyéjén egyensúlyozni, ahonnan letérni nagyon könnyű. És számtalanszor letérek, mert hiszem, hogy ezek a legnagyobb tanítómestereim. Át kell élni az örömöket, a kudarcokat, folyton kérdéseket feltenni és azokra őszintén válaszolni. És ha hibáztam, abból tanulni, ha elbuktam akkor felállni és menni tovább, nem meghátrálni. Csak így lehet fejlődni és egyre inkább elmélyülni.

Amikor kezembe vehettem a diplomámat, azt mondtam, ez egy útlevél az univerzumba. Végtelen tudás és információ van ott, és ez kellőképpen vonz engem. Célom, hogy elmélyüljek a shiatsuban és megtapasztalhassam azokat a mélységeket, amiről ma még csak álmodom.

Mindenkit bíztatok, aki csak egy picinyke érdeklődést mutat a shiatsu iránt, hogy tapasztalja meg, élje át ezt a világot, akár egy kezelést kipróbálva, akár egy alaptanfolyamot elvégezve. A Nemzetközi Shiatsu Iskolában nagyon jól kiépített rendszer működik, tényleg lépésenként, saját ritmusban lehetséges fokról fokra haladni. És ha valakinek ebben a különös világban van a helye, akár professzionális módon, úgyis beszippantja és észrevétlenül hozza a változásokat. Hit és bátorság az egész.

Jobb ember lettem, és ez a világ, amiben élünk, számomra is jobb hely lett. Büszke vagyok arra, hogy megvalósítottam az álmomat. Hála és köszönet mindazoknak – tanáraimnak, barátaimnak, pácienseimnek – akik segítettek és támogatnak mindmáig.

 
Megosztom
 
Az iskola
Képzésnaptár
Képgalériák
Videofilmek
Jelentkezz most!
Rólunk írták
Gyakori kérdések
Blog
Archívum
 


Nemzetközi hírek, szakmai cikkek
Kattintson a letöltéshez!

 

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat