A shiatsu hatásai, és tapasztalatok a shiatsuval: egy Európát átfogó tanulmány, 2. szakasz - A shiatsuban részesült személyek megkérdezésének eredményei

A cikk forrása: http://www.shiatsu-austria.at/einfuehrung/forschung_27.htm


 

Kivonat az ESF (Európai Shiatsu Szövetség) megbízásából készített, 2007 decemberében megjelent tanulmányból.
Fordította: Tóth Eszter

A teljes, 291 oldalas tanulmány angol nyelven itt olvasható.
A tanulmányról készített hivatalos, 11 oldalas, angol nyelvű összefoglaló itt olvasható.

A tanulmányt, melyre 2005 őszén 3 országot érintő tanulmányként kaptak megbízást, Andrew F. Long (Egészségügyi iskola, Leeds-i egyetem) vezette. A kutatás célja az volt, hogy összegyűjtsék a shiatsuban részesültek észleléseit, tapasztalatait a shiatsu rövid- és hosszútávú hatásaival kapcsolatban, és hogy bepillantást nyerjenek a shiatsu gyógyászoknak a shiatsuval való személyes viszonyába.

A tanulmányt Ausztriában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában longitudinális csoporttanulmány formájában* végezték. Minden, alapvető tapasztalattal rendelkező shiatsu gyógyászt, aki a tanulmányban részt vett, megkértek, hogy 16 felnőtt kezelt személyt nyerjen meg a tanulmányban való részvételre. Ezek közül max. 5 személynek "újnak" kellett lennie, vagyis olyannak, aki előtte még soha nem részesült shiatsu kezelésben, vagy legalábbis nem ennél a kezelőnél. Minden kezeltet 4 kérdőív kitöltésére kértek meg, az elsőt a shiatsu kezelések elején ("baseline"), a másodikat négy-hat nappal ez első kezelés után, a harmadikat három a negyediket pedig négy hónap után kellett kitöltenie.

Összesen 984 shiatsu kezelésben részesült személy vett részt a felmérésben, 633 (67%) személy töltötte ki és küldte el a leeds-i egyetemre mind a négy kérdőívet. Ausztriában összesen 371 kezelt vett részt és 261-en töltötték ki mind a négy kérdőívet (70%), Spanyolországban 189 és 93 (49%) és Nagy-Britanniában 388 és 279 (72%) volt az arány.

A tanulmány legfontosabb eredményei a következők voltak:

Ki és miért veszi igénybe a shiatsut?

A tipikus shiatsu kezelt: nő, a negyvenes éveiben, alkalmazott, korábban már ismerte a shiatsut és jó vagy kiváló fizikai állapotnak örvend. Nagy-Britanniában az átlagéletkor kicsit magasabb, itt átlagosan kb. 50 évesek a shiatsu kezeltek.

A legelső shiatsu kezelés egyik fontos indoka a kezeltek majdnem egy harmadánál a kíváncsiság volt, az aktuális shiatsu kezeléssorozatra pedig elsősorban az "egészség megőrzése vagy javítása érdekében" jelentkeztek, vagy azért, hogy "tegyenek valamit magukért" vagy pedig a "személyes fejlődés" volt a cél.

Mit várnak el a shiatsuban részesülők a kezelésektől?

Ennél a kérdésnél az elvárások széles palettája mutatkozott meg. Sokan, akik már valamikor korábban részesültek shiatsu kezelésben, a korábbi jó tapasztalataikra hivatkoztak. Mindhárom országban ugyanaz a hét legfontosabb elvárás állt a lista élén (és ami itt érdekes, hogy mind a tapasztalt mind az új kezeltek ismerték a shiatsu nyelvét): energia-munka (energy-work), az önértékelés erősítése (self-enhancement), ellazulás vagy stressz csökkentése (relaxation or stress-reduction), panaszmentesség (gaining physical relief from symptoms), speciális tünetek csökkentése (alleviation of the symptoms of particular conditions), érzelmi segítségnyújtás és támogatás (emotional help and support), valamint a testi és szellemi tudatosság erősítése (enhancing awareness of mind and body).

A shiatsu gyógyász és a kezelt személy között kialakult kapcsolat jellemzői

A kezelő és kezelt személy közti kapcsolatot túlnyomórészt pozitívnak ítélték. A kezelt személyek nagyrészt azt élik meg, hogy figyelnek rájuk és elfogadják őket. A kezelőt többnyire bizalommal teli, megbízható, ügyes és általában "meleg" személyként jellemezték.

A shiatsu közvetlen hatásai

Közvetlenül a shiatsu kezelés alatt vagy után a következő hatásokat észlelték magukon a kezeltek: energetikai blokádok oldódtak, testi és érzelmi változások következtek be, nyugodtabbnak, ellazultabbnak, és energikusabbnak érezték magukat, jobban tudtak a kihívásokkal szembenézni és kiegyensúlyozottabbak voltak.

Biztonság és a shiatsu negatív hatásai

Kellemetlen tapasztalatokról a shiastu-kezeltek 12-22 százaléka számolt be. A legnagyobb számú ilyen visszajelzés a második kérdőív (négy-hat nappal a kezelés után) esetében érkezett 18-21 százalékkal, a legalacsonyabb a negyedik kérdőívnél (hat hónappal az első kezelés után) 12-17 százalékkal.

A kezeltek több mint négyötöde (82%) átmenetiként jellemezte a negatív reakciókat, vagyis a kezdetben negatívként megélt hatás átmeneti volt, és a későbbiekben többnyire pozitív hatássá változott. A negatív hatásoknak csak kis százaléka (3%) jellemezhető "nem kívánatosként" vagy "potenciális ellentétes hatásként" vagy olyan "hatásként, mely a kezelt biztonságát veszélyezteti".

A shiatsu hosszútávú hatásai

A felmérés során mindenféle panasz észrevehető javulását találták (Ausztria, Nagy-Britannia). A legnagyobb mértékű javulásokat a stressz és feszültségek esetében tapasztalták, melyeknek következményeként izom-, izületi és testtáji problémák lépnek fel (ideértve a tartás- és hátproblémákat) - ezek a panaszok a spanyolországi felmérésben résztvevők esetében is jelentős javulást mutattak.

Általában tapasztalhatóak a shiatsu jellemző hatásai, így az általános egészség javulása, a saját egészségbe vetett bizalom növekedése, az emberek jobban megértik önmagukat, változik a saját testük megértése, jobban tudják kezelni a különböző helyzeteket, fejlődnek és emberileg érnek.

Körülbelül a felmérésben résztvevők négyötöde - a shiatsu terapeuta javaslatára, ill. a shiatsu kezelésekben tapasztaltak miatt - változtatott az életvitelén. Ez vonatkozik pl. arra, hogy többet pihennek a mindennapokban, testi gyakorlatokat végeznek, odafigyelnek a táplálkozásra. A megkérdezettek egyharmada tett szert a kezelések során olyan tapasztalatokra, melyek az általános életvitelüket befolyásolták: a testi és szellemi tudatosság, az általános bizalom, és az "elengedés" képességének növekedése.

Sok shiatsu kezelt hozzáállása változott a betegségmegelőzéssel és a panaszok kezelésével szemben, s ezen belül különösen nőtt a komplementer gyógyászati módszerek igénybevétele.

A shiatsuval szembeni elvárások és elégedettség

A shiatsu kezeltek túlnyomó része arról nyilatkozott, hogy az elvárásaik teljesültek, vagy a kezelések felülmúlták az elvárásaikat. Összesen öt személy számolt be arról, hogy nem teljesültek az elvárásaik.

Gazdasági hatások

A shiatsu kezelések ideje alatt egyértelműen csökken az orvosi- és a kórházi konzultációk, kezelések száma, valamint a hagyományos gyógyszerek használata. Ez nagy lehetőséget rejt magában: a shiatsuval költségeket takaríthatunk meg az egészségügy piacán. További megtakarítások várhatók az életmódváltások következtében (több testmozgás, pihenés, táplálkozás megváltoztatása).

Általában azt mutatja a felmérés, hogy a shiatsu használata biztonságos, és a vizsgált időszakban pozitív változásokat hozott, s ezen túl pedig nagyon valószínűek a folytatólagos pozítív hatások.

A shiatsu gyógyászok számára A.F.Long kutatásvezető mindenek előtt a következő eredményeket emelte ki:

  • Fontos a shiatsu kezeléseken kívüli gondos támogatás, különös tekintettel a segítségnyújtásra a gyógyulási krízisek, energetikai változások és kiegyensúlyozó folyamatok esetében.
  • Fontosak és hatékonyak azok a tanácsok, melyek megmutatják az életmódváltások lehetőségeit, s ezáltal segítik az egészség megtartását és az egészségtudatosság növekedését.
  • A shiatsunak jelentős szerepe lehet az egészségmegőrzésben és a betegségmegelőzésben.
  • A kezelő-kezelt viszony meghatározó a shiatsuban, s ebben mindenek előtt az a két fél közötti együttműködés, valamint a kezelt szerepe kiemelendő, mely abban áll, hogy a kezelt (több) felelősséget vállal a saját egészségéért.
*"longitudinális Kohort-vizsgálat": a panelvizsgálatok egyik speciális formája, melyben minden személyt ugyanabból a "kohortból" választottak ki szúrópróbaszerűen. A kohort  embercsoportot jelent, mely olyan személyekből áll össze, akiknek az életében egy bizonyos biográfiai esemény megközelítőleg ugyanabban az életszakaszban történt meg. A meghatározó jelleg szerint megkülönböztetünk születési kohortokat, beiskolázási kohortokat, válási kohortokat és még sok mást. (fordító)
 
 
Megosztom
 
Az iskola
Képzésnaptár
Workshopok
Képgalériák
Videofilmek
Jelentkezz most!
Rólunk írták
Gyakori kérdések
Blog
Archívum
 


Nemzetközi hírek, szakmai cikkek
Kattintson a letöltéshez!

 

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat