december 10

A stressz kezelése

1  hozzászólás

A shiatsu a stressz okozta feszültségeket, az idegességet, a szorongást a test felől közelítve tudja csökkenteni. Az idegrendszer megnyugtatása érdekében az életenergia szabad áramlását állítjuk helyre. Stressz esetén leginkább a mellkasban, a vállon és a fejben érezzük a feszültséget, itt vannak a blokkolt területek, ezért ezek felszabadítására irányul a kezelés, melynek hatására az idegesség, az ingerlékenység elmúlik, a stressz-hormonok szintje csökken, visszanyerjük belső nyugalmunkat. Először arra mutatunk példát, hogyan kezeljük partnerüket, ha stressz-tünetekkel fordul hozzánk, majd azt is bemutatjuk, hogyan kezeljük magunkat, ha mi magunk vagyunk stresszesek.

Partnerkezelés

Ültessük le a partnerünket a matracra, vagy ha az egyszerűbbnek tűnik, egy székre. Térdeljünk, vagy álljunk oldalról mellé. Egyik kezünket tegyük a szegycsontra, finoman simuljon rá a kezünk. A másikkal ütögessük meg a hát felső részét. Jóleső impulzusokat adjunk figyelmesen, gondoskodással. Lazán zárjuk össze az ujjainkat, és lendületes csuklómozgással járjuk be a lapockák környékét. Ez a rezgetés nagyon intenzíven, mélyen ellazítja és felszabadítja ezt a területet.

Ütögetés a mellkason

Tenyerünk simuljon a hát közepére, folytassuk az ütögetést a másik kézzel a mellkason, oldalt a kulcscsont alatt, és középen a szegycsonton. Használhatjuk az ujjvégeket is, hogy ne legyen túl erős a hatás. Közben kérjük meg a partnerünket, hogy lélegezzen nyugodtan, követve a légzés ritmusát. Ha nem csukta még le a szemét, kérjük meg rá. A kezelésünk csak akkor lesz hatásos, ha nyitott rá a befogadó, amit — paradox módon — csukott szemmel, befelé figyelve lehet jól megvalósítani. A behunyt szem segít a feszültséget jelentő külvilágot kizárni, és felépíteni egy nyugodt belső világot.

Lélegezzünk együtt

A vállízület alatt fogjuk meg hátulról a két felkart. Belégzésre toljuk fel a két vállat jó magasra. Kérjük meg a partnerünket, hogy tartsa kicsit benn a levegőt. Kilégzésre hirtelen ejtsük le a vállakat. Együtt lélegezzünk ki, szájon át, mint egy közös nagy sóhajtáskor. Ismételjük meg legalább ötször. Az intenzív kilégzéskor képzeljük el, hogy a szorongásainkat is elfújjuk. Egy-egy pillanatra éljük át a belső feszültség oldódását. Ez megnyugtatja az idegrendszert. 

Vállak lazítása

A stressz feszültté teszi a vállakat, a csuklyás izmot. Hátulról ütögetéssel adjunk jól befogadható impulzusokat erre a területre. Kérdezzük meg közben a partnerünket, hogy nem túl erős-e az ütögetés. A megfelelő erősség hatására az izom elengedi a keménységet, a vállak ellazulnak. Ez meglepően hatékony a lelkiállapot nyugtatására. 

Homloktartás

Egyik kézzel finoman érintsük meg a homlokot, tartsuk biztonságosan, a másikkal masszírozzuk meg hátul és oldalt a nyakat. Egész tenyérrel, kinyújtott ujjakkal puhán, „ölelgessük” meg, közben enyhén billegtessük a fejet jobbra-balra. Lélegezzünk együtt, és hosszú ideig szorítgassuk, lazítsuk így a nyakat. A homlok-tartás legyen puha, de határozott, hogy a társunk átélje a felszabadulást, elengedettséget. 

Önmasszázs

A partnerünk kezelése a saját lelkiállapotunk megnyugtatására is alkalmas. De ha csak magunkat akarjuk a stressz-tünetektől megszabadítani nyitott tenyérrel dörzsölgessük meg az alkarunk belső oldalát. Pezsdítsük fel itt az izmokat, szöveteket figyelmesen. Haladjunk a könyökhajlattól a csukló felé, ez a szív meridiánban áramló energia kiegyenlítésére szolgál. Merüljünk el ebben a tevékenységben, többször ismételjük föntről lefelé. 

A csukló

Szorítgassuk meg a csuklót a belső oldalon. Itt több olyan pont található, amely a belső béke átéléséhez vezet, az idegességet, ingerlékenységet csökkenti. Az egyik ilyen fontos pontot kezeljük ujjnyomással. Tegyük az ujjunkat a kiálló kis csont melletti mélyedésbe, és finoman érzékeljük a helyet. A következő kilégzéskor óvatosan nyomjuk meg, és tartsuk ki a belégzés alatt is. Próbáljuk mélyíteni a nyomást, mindig a kilégzéssel összhangban. Több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki. 

A belső kapu

A belső feszültség csökkentésére szolgáló másik pont a csuklóredő előtt 3 ujjnyival, az alkaron középen található. Lassan kezdjük a pont-nyomást, majd hosszan, mélyen tartsuk, és közben lazítsuk el a vállunkat, lélegezzünk nyugodtan. Képzeljük el, hogy az ujjunk alatt minden kilégzésre egy kicsit jobban ellazul ez a hely. 

A másik karon is végezzük el a dörzsölést és a pontok kezelését.

Ha bármilyen kérdésed adódna, nyugodtan tedd fel azt egy hozzászólás formájában.


  • Nagyon köszönöm ezt a fejezezet, az önmasszázs különösen sokat segít jelenlegi körülmènyeim között! Hálás vagyok érte Nektek !!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Iratkozz fel a hírlevélre!

    Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

    >