Kedvenc makrobiotikus ételeim

...és amit a makrobiotikus táplálkozásról tudni érdemes.

Július 21-ig ezt a tanfolyamot bevezető kedvezménnyel vásárolhatod meg.

07
Nap
:
 
11
Óra
:
 
55
Perc
:
 
33
Mp.

A kedvezménynek vége!

20.000 Ft

15.000 Ft

Nézz bele a tanfolyamba most!

Az alábbi 12 perces betekintő videó alapján magad is meggyőződhetsz róla, hogy a téma számodra is fontos, és érdemes elgondolkodnod az életmódod átformálásán.

A tanfolyamban minden videó alatt a legfontosabb információk szöveges leírását is megtalálhatod.

Mi az a makrobiotika?

A gabonák és a növények élő termények, lélekkel, tudással rendelkeznek. Ha elfogyasztjuk őket, gazdagodunk, valóban táplálnak bennünket. Leginkább úgy, hogy a vízzel és a tűzzel találkoztatjuk őket, tehát a főzés alapvető ebben a rendszerben. A szélsőséges jin illetve jang természetű ételek fogyasztása megterhelő, az energiánkat felemészti, nem segíti az egészséget. Az erős jin étkek lágyító, gyengítő hatást fejteken ki.

A makrobiotika megközelítése alapvetően eltér minden más táplálkozási elmélettől. Azok az analízisre épülnek. Ezzel szemben a makrobiotikát áthatja az energetikai működéséről szóló elmélet, a taoizmus, illetve a zen. A Taoizmus alapvetése, hogy mindenben működik az életenergia két ellentétes, de egymást kiegészítő minősége, a jin és a jang erő. Ezt a táplálékokra is jellemző tulajdonságot veszi alapul a makrobiotika. Az ételek természetét, jellegét és hatását az életenergia alapján vizsgálja.

Nézőpontja szerint az táplál igazán, az ad jó életet, ami önmagában is harmonikus, tehát a jin és jang erőket kiegyensúlyozottan tartalmazza. 

A gabonák és a növények élő termények, lélekkel, tudással rendelkeznek. Ha elfogyasztjuk őket, gazdagodunk, valóban táplálnak bennünket. Leginkább úgy, hogy a vízzel és a tűzzel találkoztatjuk őket, tehát a főzés alapvető ebben a rendszerben. A szélsőséges jin illetve jang természetű ételek fogyasztása megterhelő, az energiánkat felemészti, nem segíti az egészséget. Az erős jin étkek lágyító, gyengítő hatást fejteken ki.

A makrobiotika ajánlása szerint a szemes, főtt gabonák tegyék ki az elfogyasztott ételek 50%-át. Zöldségeket és hüvelyeseket 25%-ban együnk, 15% legyen a gyümölcsök és magok aránya, a maradék 10% pedig lehet bármi, amit szívesen fogyasztunk.

Mit tudhatsz meg ebből a tanfolyamból?

A tanfolyamban 7 fejezeten át, több mint 3 órányi videós anyag vár rád. Ezekből megtanulhatod a makrobiotika elméletét, megismerhetsz különböző egészséges recepteket, valamint számos gyakorlati tanácsot kapsz arra, hogyan építheted be a makrobiotikus táplálkozást az életedbe.

Részletes tematika:

1. fejezet

videó: 22 perc

A makrobiotika elmélete

A makrobiotika az ételek természetét és hatását az életenergia alapján vizsgálja. Nézőpontja szerint az táplál igazán, az ad jó életet, ami önmagában is harmonikus, tehát a jin és jang erőket kiegyensúlyozottan tartalmazza. Ebben a videóban összefoglalom a makrobiotika szemléletét és ajánlásait.

2. fejezet

videó: 43 perc

Alapanyagok

Bemutatom a legfontosabb terményeket, a gabonákat, a zöldségeket, ismertetem a hatásuk különbségeit. Azokat a zöldségeket is említem, amiket inkább ne fogyasszunk rendszeresen. Szó lesz a hüvelyesekről, a gyümölcsökről és a fermentált savanyúságokról is.

3. fejezet

videó: 15 perc

Barnarizs és szezámsó

Megmutatom a számomra megunhatatlan barnarizs főzését. Kétszeres mennyiségű vízzel, egy kicsi sóval forrástól számítva 35-40 perc alatt készül el. A leggyakrabban használt ízesítő a szezámmag, sóval, pirítva, és kicsit megtörve készítem.

4. fejezet

videó: 26 perc

Párolt zöldségek

Megtudhatod, hogy a leggyakrabban használt zöldségek milyen energiával rendelkeznek, hogyan szoktam őket aprítani, és ízletes fogást készíteni belőlük. Amikről szó lesz: petrezselyemzöld, egy pici olaj, sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, karalábé, karfiol, fejes káposzta.

5. fejezet

videó: 24 perc

Azuki bab, répás hajdina és gabonafasirt

A vese energiáját támogató azuki bab főzése beáztatás után kétszeres vízben történik, egy kis sóval. A hajdina ajándéka a jang energia erősítése bennünk. Aktivitást, tartást ad és melegít. A fasírt alapja a köles és hajdina együtt megfőzve. 

6. fejezet

videó: 20 perc

Hamis krumplipüré és paprikás csicseriborsó

Miért is kerülendő a burgonya fogyasztása? Helyette fehérbabból, kölesből, fehérrépával és karfiollal remek köretet készíthetsz. Az íze és az állaga is hasonlít a krumplipüréhez.

7. fejezet

videó: 37 perc

Levesek

Megmutatom a család kedvenc levesének, a zöldborsólevesnek a készítését, tojás nélküli galuskával és barnarizs liszt habarással. Egyéb zöldséges és hüvelyes levesekről is lesz szó. Az erjesztett bab és gabona, a miso (miszo) a japán konyha alapjának tekinthető. Az algákkal fogyasztott miszoleves nagyszerű támogatás a mikrobiomnak.

Kedvenc makrobiotikus ételeim

☑️ Több, mint 3 órányi videós anyaggal várunk.
☑️ 7 leckén át mutatjuk be az alapokat.

☑️ Minden leckéhez tartozik leírás.

☑️ Ha kérdésed van, szívesen válaszolunk.
☑️ A hozzáférésed időben és megtekintések számában korlátlan.

Július 21-ig ezt a tanfolyamot
bevezető áron vásárolhatod meg.

20.000 Ft

15.000 Ft

Gyakran ismételt kérdések

1. Kezdőként hogyan vágjak bele? Muszáj mindent egyszerre megváltoztatni?

Nem, sőt, a tananyag kifejezetten a fokozatosságot javasolja. A változtatás akkor lesz tartós, ha apró lépésekben történik. Kezdésként próbáld ki azt, hogy minden megszokott étkezésed mellé eszel egy kis adag főtt barna rizst. Ha már ez beépült, válassz egy-egy receptet, ami tetszik, és készítsd el hetente egyszer-kétszer. A lényeg a megértő és nem erőszakos hozzáállás önmagadhoz.

2. Teljesen el kell hagynom a húst, a tejet és a cukrot?

A makrobiotika célja a harmónia, nem a szélsőségek követése. A vörös húsok, a tejtermékek és a finomított cukor erősen yin vagy yang jellegűek, ezért fogyasztásuk nem ajánlott, főleg nem rendszeresen. Azonban az étrend 10%-a lehet "bármi, ami jólesik". Ide mértékkel beleférhet heti 1-2 alkalommal egy tiszta forrásból származó hal vagy baromfi, esetleg egy kevés savanyított tejtermék (pl. joghurt). A cél nem a dogmatikus tiltás, hanem az egyensúlyra való törekvés.

3. Hol tudom beszerezni a különlegesebb alapanyagokat (pl. azuki bab, miso, wakame alga)?

Ezeket a termékeket ma már a legtöbb bioboltban, nagyobb szupermarketek ázsiai vagy reformélelmiszer polcain, illetve speciális ázsiai élelmiszerboltokban is be lehet szerezni.

4. Betegség esetén is elkezdhetem ezt az étrendet?

Apróbb diszkomfortérzések, emésztési panaszok vagy ízületi merevség esetén a tanfolyamon bemutatott alapelvek követése és egy 3 napos barna rizs-zöldség diéta sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Azonban komolyabb, diagnosztizált betegség esetén mindenképpen javasolt szakember felkeresése, aki személyre szabott, gyógyító étrendet tud összeállítani.

5. Honnan tudom, hogy egy alapanyag yin vagy yang jellegű?

  • Yang (összehúzó, melegítő): A föld alatt, lassan növő gyökérzöldségek (répa), a só, a pirítás, a hosszú főzési idő, a húsok.

  • Yin (kitágító, hűtő): A föld felett, gyorsan növő, lédús növények (paprika, paradicsom, gyümölcsök), a cukor, az alkohol, a tejtermékek.

  • A gabonák és a legtöbb, földközelben növő zöldség (káposzta, hagyma) a skála közepén, a kiegyensúlyozott tartományban helyezkedik el.

>