A gyógymód – amit nemcsak kapni, adni is jó

SHIATSU

A shiatsu (siacu) a hagyományos kínai orvoslás (HKO) tudására és tapasztalataira épülő alternatív gyógyító eljárás. Segít megteremteni és fenntartani testünk energiakeringésének harmóniáját, ezáltal egészségünk megtartásának, különböző fájdalmaink, betegségeink gyógyításának hatékony eszköze.

AZ ÉRINTÉS EREJE

A shiatsu-terápiában alapvetően az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése történik. A gyógyulást elősegítő változásokat nem tűszúrással, hanem érintéssel, nyomással valósítjuk meg. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek, tünetek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni.

A shiatsu egyéb módszerei is fájdalommentesek, a kezelés kellemes élményt nyújt. Ez erősíti a terápia hatékonyságát, hiszen az ellazult, kényelmes állapot aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszer regenerációs működését, s megteremti a gyógyulás feltételeit. 

Most a nyugalom percei jönnek

Mi történik, amikor shiatsu-kezelést kapok? Ha egy teljes masszírozásra kerül sor, ami kb. egy óra, azt nagyon várom. A masszírozás elvileg mindig egyforma, de a hatás mégis minden alkalommal más. Állandó visszatérő elem, hogy egy finom kézrátétellel kezdődik a shiatsu gyakorlat. Ez jelzi nekem, hogy most a nyugalom percei jönnek.

A masszírozás teljes csöndben zajlik. Rossz szokásom, hogy legtöbbször valamilyen hangkeltő eszközzel előállított hangkulisszával veszem magamat körül, ezért a gyakorlat csöndje számomra különleges élmény. Én, a kliens elvileg teljesen passzívan tűröm, ahogy a testemmel dolgoznak, mégis a gyakorlatban két-három alkalom után már várom az egyes masszírozási lépéseket. Vannak mozdulatsorok, amelyek a kedvenceim. A kézfej szétfeszítése pl, vagy a lábfeszítés, a kézujjak, a lábujjak megrázása, megnyomása, melynek vége az ujjvégek megcsippentése. Nagyon szeretem, amikor hason fekve (de háton is) a masszőr néhányszor erőteljesen megnyomja, megtaszítja a testemet felülről.

Megfigyeltem, hogy bizonyos esetekben a terület, ahol a masszőr éppen dolgozik, egészen máshova esik, mint ahol hatást észlelek. Pl. a lábfejemet masszírozza és az arcom lazul el, vagy feszül meg kissé. Egyes nyaki-váll pontok megnyomása is más testtájon vált ki hatást; pl. az orrom esetleg jobban szelel.

Állandó visszatérő elem a finom kézrátétel a gyomromon a shiatsu gyakorlat legvégén. Ez is nyugalmat jelez nekem. Ilyenkor olyan érzésem van, mintha energia átadás történne a kézen át - pedig nem vagyok hívője semmilyen okkult tudománynak.

A gyakorlat végén kihűl a testem, valószínűleg nem véletlen, hogy a masszőr ilyenkor gondosan betakar. Ez ellazult, kellemes állapot, egy kis szundikálást is okoz. Bíró Gábor

Bíró Gábor

SZAKÉRTELEM

A vizsgázott shiatsu-gyógyászok négymodulos, 583 tanórás képzésen vesznek részt, ahol az elméleti tudás megszerzése mellett nagy hangsúllyal szerepel a gyakorlati tapasztalatok megszerzése, az érintéssel történő diagnózis és terápia gyakorlása. Készségszinten elsajátítják az egészleges érzékelést, a finom testi jelzések jelentését, az energiaáramlás harmonizálásának lehetőségeit, az érintésen keresztül megvalósuló támogató kommunikációt. 

SEGÍTŐ KAPCSOLAT

A shiatsu terápia a holisztikus szemléleten alapul, amely szerint nincs elválasztottság az ember testi, lelki, szellemi szintjei illetve életkörülményei között. A kezelés beszélgetéssel kezdődik, amelyben a shiatsu-gyógyász nem csak a tünetekre kérdez rá, hanem informálódik az életenergia különböző szinteken megnyilvánuló jellegzetességeiről is.

A kezelés az egész testet érinti, a shiatsu-gyógyász a beszélgetés és az érintéses állapotfelmérés alapján azokat a meridiánokat illetve akupunktúrás pontokat kezeli, amelyek a leghatékonyabban segítik a változást. A terápia kiegészülhet mozgásgyakorlatok (Do-in) megtanításával, vagy életmód illetve étkezési tanácsadással. A gyógyulni vágyó és a terapeuta között nélkülözhetetlen a bizalommal teli kapcsolat, a jó együttműködés, a felelősség közös vállalása.

EREDMÉNYESSÉG

Az Európai Shiatsu Szövetség megbízásából, a University of Leeds által készített Átfogó európai tanulmány eredményei tudományosan is igazolják a shiatsu hatékonyságát. Tartós változást általában 4-6 kezeléssel tudunk elérni, amely kúraszerűen, heti rendszerességgel történik. 

Az egészség megtartására, a betegségek kialakulásának megelőzésére irányuló kezelések ugyanakkor személyes igény szerint bármilyen időközönként, pl. kéthetente, havonta is igénybe vehetők.

 Meg akarod ismerni a shiatsut? 

>