Akikre büszkék lehetünk

Shiatsus életpályák egykori tanulóinktól

BEMUTATKOZIK: KOLTAI JUDIT

"ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK"

Már kisgyerekkoromban is komoly hangsúlyt kapott az életemben a testtudatosság, mivel versenysportoltam, majd a sok gerinc és egyéb sérülés okán hamar megismerkedtem különböző sikeres és hatékony gyógytornákkal és manuálterápiákkal. Nagy szerencsém volt, mert így 17 éves koromban elkerülhettem egy nyaki gerincsérv műtétet.

Amikor 2010-ben még egyelőre csak kaptam a kezeléseket, megismertem a shiatsu-terápiát, azonnal éreztem, hogy nekem való. Kedves, finom módszer, mégis segített megszűntetni a fájdalmaimat. Majd 2016-ban elkezdtem ezt a csodálatos módszert megtanulni a Nemzetközi Shiatsu Iskolában, és elkezdtem ott gyakorolni a hozzá tartozó, szintén japán eredetű do-in mozgásformát, amibe szintén azonnal beleszerettem.

Nekem azért áll mindkettő közel a szívemhez mert, a testen keresztül segítik a lelki és szellemi fejlődést is. Hiszem, hogy bármilyen testi tünetünk is van, annak van következménye, vagy előzménye a lelki oldalunkon. Oda-vissza működik a gyógyító hatásmechanizmus  a shiatsun és a do-in-on keresztül test-lélek-szellem között.

Ma már shiatsu-gyógyászként igyekszem vendégeimnek is átadni azt a sok segítséget és szeretetet, amit én is kaptam a shiatsun keresztül. Kívánom, hogy sokan fedezzék még fel a shiatsu és a do-in csodáját, mert minden szempontból pozitív hatással van az életünkre!

Szeretettel: Judit


BEMUTATKOZIK: KECSKÉS LINDA

AZ ÉLET UTAT MUTAT ÉS UTAT AD, ARRA, AMERRE HALADNI A DOLGUNK

A shiatsuval 2012-ben ismerkedtem meg az alaptanfolyam alkalmával. 21 éves koromban léptem a szolgálat útjára. A családunkban akkoriban két, az életet veszélyeztető betegség is jelen volt egyszerre. Édesanyám, aki az egyik nagy tanítóm, és két szeretett nővére töltötték belém a tapasztalati tudást, hogyan legyek támasz, és álljak egy elesett, megfáradt, beteg lélek mellett. Hogyan érintsem, hogyan szóljak, mi a fontossági sorrend, milyen módon küzdjek a halál árnyékában is mindenek felett egy másik emberért.

Az elmúlt 17 évben, a családban és a szeretteim családjaiban töltött idő alatt betegeink, kiszolgáltatott, segítségre szoruló hozzátartozóink támasza voltam a végsőkig. A legtöbb esetben az utolsó lélegzetig. Sokuknak az életemet köszönhetem: dédszülőm, nagyszüleim. Szerető nagynénéim és kedves mamikák és papik a közeli vagy tágabb környezetemből is számíthattak rám a nehéz időkben, sok-sok szép emléket és hálával teli tekintetet adva nekem.

Mára közülük sokan a mennyországból figyelik az utam. Szívem-lelkem csordultig telik, amikor rájuk gondolok. Hálás vagyok, amiért ott voltam, ahol lennem kellett, átadtam mindazt, ami belőlem fakadt és hálás vagyok, hogy általuk is az lehetek, aki ma vagyok.

Már az alaptanfolyamon tudtam, hogy a shiatsu az életem része lesz és eljön az idő, amikor folytatom a tanulását. 2017-ben jelentkeztem a Nemzetközi Shiatsu Iskola shiatsu-terapeuta képzésére. Jelenleg a záróvizsgám előtt állok.

Tanáromnak, Gulyás Viktornak köszönöm, hogy részt vehettem a Magyar Shiatsu Társaság első országos, "Shiatsu az egészségügyért" kampányában. Örömmel és vágyakozással telve jelentkeztem önkéntes kezelőnek.

Az élet utat mutat és utat ad, arra, amerre haladni a dolgunk. A kampány két ingyenes shiatsu-kezelés felajánlását többek közt a születésem helyén, a Nagyatádi Kórházba is eljuttattam, és ott hatalmas igény volt rá. Az ott töltött egy hónap alatt számos egészségügyi intézményi dolgozóval sikerült megismertetnem és megkedveltetnem a shiatsut. Köszönöm nekik a bizalmukat és a nyitottságukat. Köszönöm tanáraimnak: Madocsai Eszternek, Pásztor-Vászovics Nórinak, Darin Áginak, Gulyás Viktornak a tudást és a támogatásukat, amellyel útnak indítottak. És nem utolsó sorban köszönöm a szeretteimnek, hogy tanítottak és tanítanak szeretni.

Idézet Pál Apostol első leveléből a korinthusiakhoz:

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,

a szeretet nem féltékeny,

nem kérkedik, nem gőgösködik,

nem tapintatlan, nem keresi a magáét,

haragra nem gerjed, a rosszat fel nem rója.

Nem örül a gonoszságnak,

de együtt örül az igazsággal.

A szeretet mindent eltűr, mindent elhisz,

mindent remél, mindent elvisel.

A szeretet soha el nem múlik.


BEMUTATKOZIK: VALENT VIKTÓRIA

FŐ CÉLOM A SHIATSU-KEZELÉSEK SORÁN, HOGY FELKÍNÁLJAM AZT A TERET ÉS CSENDET, AMI ÁLTAL MÉG MÉLYEBBEN KAPCSOLÓDHATSZ ÖNMAGADDAL.

Közgazdászként, szakmámnak megfelelően hosszú évekig dolgoztam a banki szektorban. Mindig is motoszkált a fejemben, hogy egy olyan hivatást szeretnék, ahol hozzájárulhatok az emberek egészségének megőrzéséhez, a stresszes mindennapokból segíthetem a kikapcsolódást. A shiatsuval először több, mint 10 évvel ezelőtt találkoztam, amikor is a Nemzetközi Shiatsu Iskola egyik tanára, Darin Ágnes kezelésére jártam. Akkor még nem sejtettem, hogy ez lesz az én utam, én is egyike voltam azoknak, akik a stresszes hétköznapok által okozott betegségekből próbáltak alternatív módszerek segítségével is kigyógyulni. Ági nagyon sokat segített nekem, hogy visszanyerjem egyensúlyomat. 2014-ben egy közösségi oldal hirdetése alapján elmentem a shiatsu alaptanfolyamra a Nemzetközi Shiatsu Iskolába. Még ekkor sem sejtettem, hogy ez lesz az új hivatásom, de belül éreztem, hogy folytatnom kell ennek a testet-lelket megújító kezelésnek a még magasabb szinten történő elsajátítását. A shiatsu nemcsak egy kezelési módszert adott, hanem nagyon finoman, szépen lassan engem is átformált. A shiatsu szerelem volt első látásra az életemben, csak kellett egy kis idő, míg erre én magam is rájöttem.

A Nemzetközi Shiatsu Iskolában találkoztam először az itt és most fontosságával, annak gyakorlati bemutatásával. A do-in gyakorlatok során Madocsai Eszter hihetetlen nyugalmával és jelenlétével rengeteget tanított. A 4 félév során, a továbbképzéseken a shiatsu életszemlélet észrevétlenül vált a mindennapokban is meghatározóvá. Ennek köszönhető az is, hogy a shiatsu tanulmányok után több hónapig egy meditációs központban önkéntes munkát vállaltam Portugáliában, ami teljesen megváltoztatta gondolkodásmódomat, sőt megkérdőjelezte azt is, ki az, aki gondolkodik valójában.

Jelenleg Budapesten és Amszterdamban végzek shiatsu-kezeléseket és nagy öröm számomra, amikor látom a változást. Nemcsak a fizikai panaszok enyhülnek, hanem a belső átalakulás is megkezdődik azoknál, akik nyitottak rá. A shiatsu számomra egy csodálatos módja annak, ahogyan a test öngyógyító képességei felébrednek. A hozzám érkező vendégek megtapasztalhatják a pillanat erejét és elfelejtik a napi problémáikat a kezelés alatt.

Számomra a shiatsu egy érési folyamat: az, ami eleinte nehéznek, elképzelhetetlennek tűnt, az évek során szép lassan kedvenccé lépett elő. Emlékszem még az első do-in órákon bennem lévő ellenállásra, most pedig do-in gyakorlatvezetői képzésen veszek részt. Elvégeztem a tanártréninget is, és nagy lelkesedéssel várom a hozzám érkezőket, akik az alaptanfolyamot tudják nálam elsajátítani.

Bátorítanám azokat az embereket, akik hozzám hasonlóan materialista alapszakmával rendelkeznek, hogy bátran végezzék el a shiatsu egy hétvégés alapképzését és tapasztalják meg, milyen erő rejlik nemcsak abban, ha valaki shiatsu-kezelést kap, de maga a shiatsu adása is egy csodálatos folyamat.


BEMUTATKOZIK: JAKAB ÉVA

A MŰVÉSZETEK ÖSSZEÉRNEK – TÁNC/DO-IN/SHIATSU

Idén húsz éve annak, hogy a Fővárosi Művelődési Házban létrehoztam, és folyamatosan csiszolom azt a táncművészeti képzési rendszert óvodás kis- és nagyiskolás növedékek számára, ahol a tánc művészetének átadása, elmélyülése mellett – balett, jazz és modern tánc stílusokban – nemcsak a test, hanem a lélek hangolására és harmonizálására is időt, energiát és kiemelt figyelmet szentelünk kollégáimmal.

Idén húsz éves a Nemzetközi Shiatsu Iskola is.

Életem meghatározó eleme a mozgás, a szabadság, a kreativitás, a változás és állandóság egymásnak feszülő dinamikája, valamint az adás, átadás művészete iránti egyfajta érzékenység. A shiatsuval való első találkozásom emiatt magával ragadott.

Kezdetben egy-egy shiatsu kezelés felszabadító hatása, később az iskolában töltött négy szemeszter, nemzetközi kurzusokon, a 2017-es bécsi kongresszuson való részvétel, s különösen a tanáraim személyisége, tudása, a hallgató társak és végzett kollégákkal való beszélgetések életre szóló változást, fejlődést indítottak el bennem és a környezetemben is, az élet minden területén – testi, lelki és szellemi szinten egyaránt, s formálja a tánctanítás-átadás szemléletét és a shiatsuhoz való viszonyomat is.

Moderntáncosként és moderntánc pedagógusként már a kezdeti tanulmányaimban teret és helyet kapott több olyan meghatározó és kiegészítő technika, melyeket a 20. század nagy forradalmi táncmegújítói – ősi tudásra alapozva, s az emberi test és tér dinamikáját, felépítettségét tanulmányozva – hoztak létre és építettek be a különböző táncmetodikákba.

Nemcsak a tánctanításomban kapott helyett a shiatsu, hanem shiatsu kezeléseimbe a táncos tudásom is beépül és segíti azt. Mindkét "műfajban" fontos a központ indításából dolgozni, a mozdulatokat a légzéssel összehangolni, a gravitáció előnyeit kihasználni. A tér minden pontját betáncolni – fent/lent, a talajban stabilitást nyerni, a mozgássor folytonosságát, az organikus áramlást megérezni, a súly adását-kapását kölcsönösen és könnyeden megmutatni, az érintés mélységét és minőségét fizikai szinten érzékennyé tenni, a közös egyforma mozgássorok által egyként lélegezni, teljesen összeolvadni. A táncteremben és a színpadon megvalósuló teret-adás és tértartás is összecseng számomra a shiatsu csodájával. Az érintéssel, a kreativitással, az érzékeléssel, a súlyadással, a folyamatosan fenntartott figyelemmel, az improvizációs szabadsággal is.

Mi az utam? Biztos vagyok benne, hogy shiatsu és Do-in terápiás munka gyermekekkel, felnőttekkel, akár művészekkel. S e tudás szintetizálása, innovatívvá tétele és alkalmazása táncpedagógusként is. Praxis, és olyan új utak, amelyek ebből a szemléletből fakadóan jól illeszkedők, megismertethetők, befogadhatók és alkalmazhatók a tánc területén is.

A nyári táncművészeti táborainkban évek óta sikeresen, és alkalomszerűen a táncórákon is, tanítom és alkalmazok Do-in gyakorlatokat, relaxációt. A pörgős, hosszú hétköznapokat, a szellemi túlterheltséget, a kevés szabad levegőn végzett mozgást a heti öt testnevelés óra sem tudja ellensúlyozni, azonban a táncórán átélt, akár pár perces ellazult állapotok, jótékony hatással vannak a fiatalokra.

A Magyar Táncművészeti Egyetemen projektpedagógia tárgyból egy tánctanításhoz kapcsolódó, de a tágabb értelemben végzett testmunka hatékonyságát kutattam az elmúlt évben. Ez a tanulmány a honlapon a cikkek-írások címszó alatt megtalálható. A shiatsu egyes technikái a tánctanításban az ízületi mozgékonyság passzív fejlesztésére és a nyújtásokra is kiválóak.

Táncterápiás – terápiás tánc foglalkozások irányába való elindulásomat is a shiatsu tanulmányaimnak is köszönhetem. Sok boldogságot szeretnék kívánni az Iskolának, alapítójának Eszternek, és tanárainak, kollégáinak és kollégáimnak, hallgatóinak és leendő hallgatóinak! Remélem, hogy mindenki megtalálja a saját örömét, kiteljesedését az életében és a shiatsuban!

Úton vagyok. A művészetek összeértek! Köszönöm!

Kívánom, hogy az ég töltse meg szívemet a szivárvány dallamával.
Kívánom, hogy a föld töltse meg ereimet a vörös vér áramlásával.
Kívánom, hogy mindazt, amit kapok, tovább is tudjam adni.
Kívánom, hogy mindaz, ami én vagyok, kiteljesedhessen.

Irokéz ima (részlet)


BEMUTATKOZIK: BARTEL JUDIT

A shiatsuval 2010-ben találkoztam először egy párizsi könyvesbolt masszázsokról szóló kiadványát lapozgatva, és rögtön meg is kérdeztem a családomat, hogy ugyan mit szólnának hozzá, ha én ilyet tanulnék. Hevesen bólogattak, hogy remek ötlet, és majd lehet rajtuk gyakorolni. Akkor már régen azt éreztem, valami nagyon hiányzik az életemből, és hogy kell lennie egy útnak vagy hivatásnak, ami nekem való. Az alaptanfolyamon óriási kő esett le a szívemről, mert azonnal tudtam, hogy végre megtaláltam azt, amit kerestem, hogy valóban létezik… Itt kezdődött az utazás, ami szerencsére ma sem ért véget. 2013-ban diplomáztam, azóta ez a munkám, de a tanulási folyamat egyre folytatódik fantasztikus továbbképzésekkel, mozgással, meditációval és úgy általában az átélt tapasztalatokkal, hiszen a shiatsuban mindig új irányok és dimenziók nyílnak meg technikai, érzékelési és szellemi szinten egyaránt.

A shiatsura ösvényként tekintek, amely új lehetőségeket, felfedezéseket kínál minden kezelés által, folyamatosan tágítja saját határaimat, változtat engem és az érintésemet is nap mint nap. Praxisomban az élet kezdetétől az utolsó pillanatokig, a születéstől az elmúlásig kísérhetem a vendégeimet. Hatalmas és különleges ajándék ez, hogy shiatsusként, az érzékelésünk által betekinthetünk az élet misztériumába. Bár terapeutaként segítő pályán vagyok, és nagyon szívmelengető a sok örömteli változásnak részese lenni, tudom, hogy eközben magamon segítek leginkább, önmagamat is az "olvasztótégelybe" helyezve.

Szeretném a kezeléseimet még komplexebbé tenni, és több oldalról támogatni a vendégeimet, így jelenleg workshopokkal, Do-in foglalkozásokkal és életmód-tanácsadással egészítem ki a palettát. 2014 óta tartok alaptanfolyamokat. Mindig nagy öröm figyelni a kezdeti lépéseket, hogy már néhány nap alatt mennyit változik a tanulók fókuszolási képessége, érintése, tudatossága. Remélem, hogy sikerül nekik átadni a lelkesedést és az elhivatottságot, és arra biztatom őket, hogy folytassák az utazást.

Nagyon hálás vagyok minden tanáromnak, Eszternek, Áginak, Jászberényi Évának, aki három szemeszteren át tanított, Péternek és a külföldi vendégtanároknak, elsősorban Herbertnek a tanításért, és persze a csoporttársaimnak a számomra felejthetetlenül szép időszakért, amelyet a Nemzetközi Shiatsu Iskolában töltöttem.


BEMUTATKOZIK: KOSZTOLÁNYI TIBOR

Elmesélem, miért vagyok ott, ahol vagyok, miért csinálom azt, ami az egyik legjobb dolog a világomban, és hogyan is élem meg azt, ahogy ez hatással van másokra és rám.

Mint oly sokan, kerestem az utam, és szerettem volna megoldást találni egy olyan állapotra, ami nagyon megnehezítette a hétköznapjaimat, amiért abba kellett hagynom az aktív sportot és ami nagyon sok fájdalommal járt. Szinte minden lehetséges módot kipróbáltam állapotom jobbítására, de igazi áttörés nem volt. Egy ismerősöm kérdezte tőlem egyszer, hogy voltam-e már shiatsu kezelésen. Fogalmam sem volt, mi lehet az, de kipróbáltam. Csodás hatással volt rám, és kezdeti segítőm tanácsára egyre komolyabban beleástam magam ebbe a csodás világba. Nagyon beleszerettem, és kérdés sem volt, hogy ez fogja kitölteni ez életemet a jövőben. Az első pillanattól, ahogy szeretett tanáraimtól elkezdtem tanulni a shiatsut, azért teltek a hónapok és évek, hogy ebben éljek minden nap. Azóta is így van!

A legcsodálatosabb terápia a miénk, a shiatsu ÉRINTÉS! Minden lénynek, különösen az ember számára nélkülözhetetlen ez az egyszerűnek tűnő, de a hétköznapok sodrában elfelejtett csoda. Ha ezt alázattal, a pontos tudás birtokában, és szeretettel, figyelemmel, kielégíthetetlen kíváncsisággal tesszük, segíthetünk a partnereinknek.

Az utamon nem csak az iskola tanárai lettek részei a shiatsus életemnek, megismerkedhettem olyan emberekkel, akiket igaz barátaimként élek meg, akikkel azóta is szoros a kapcsolatom, és akik nagyszerű kollégák. Beus, Viktor, köszönöm nektek!

Minden kezelés egy kaland, és minden alkalommal gyermeki örömmel élem meg annak hatását a partnereimre. Hiszem, amíg így van, addig tehetem a dolgom, és kell tennem a dolgom! Az oktatás számomra egy csodás kirándulás, nagyon szeretem átadni mindazt, amit én is kaptam, és ami mások számára is inspiráló lehet. Hiszem, hogy a "titok" a hétköznapokban van, s mint az élet legtöbb dolgában, ebben is akkor fejlődik, érik az ember, ha csinálja, csöndben, hittel és alázattal.

Néhány gondolatom a kapcsolatról kezelt személy és terapeuta között:

  • A határ a partner manipulációja és motivációja között egy halványan, nem mindenki által érzékelhető és csak nehezen definiálható mezsgye, és ez a spirituális intelligencia. Nem más ez, mint a terapeuta belső harmóniája, tisztelete a partner felé, külső-belső tisztasága, és az a tevékenység, amivel a változást segíti elő.
  • Ez ősi, nem igazán megfogalmazható érzés, ráérzés, hogy mit tehetünk akár verbálisan, akár fizikálisan a partnerért úgy, hogy nem lépünk át olyan határokat, amik már részei lennének a beavatkozás és irányítás durva hatalmának, ami nem előre vinné a fejlődést, gyógyulást, sokkal inkább elmélyítené a már meglévő, negatív testi-lelki-szellemi kibillenéssel és a betegség erejével visszahúzó állapotokat.

Ezen sokat lehet gondolkodni, filozofálni. Ez is előrevisz bennünket, mert minden ilyen alkalom lehetőséget teremt arra, hogy rájöjjünk olyan összefüggés-morzsákra, amik a testünkben, kezünkben és egész belsőnkben lévő, szeretettel átfűtött pozitív tartalmat előremozdítja az utunkon.


BEMUTATKOZIK: DEMETER PÉTER

Olyan céllal kezdtem 2004-ben shiatsut tanulni a Nemzetközi Shiatsu Iskolában, hogy amíg nem találok egy hiteles kínai orvost, akitől komolyabban tanulhatok akupresszúrát, addig is egy kicsit ismerkedjek az akupunktúrás pontokkal. Ahogy jártam sorban a szemeszterekre, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a shiatsu közelebb áll hozzám, és ez egy örök szerelem lesz. És szó szerint is így lett. Más értelemben is. Gyermekeim anyukájával az I. szemeszter alatt ismerkedtem meg mélyebben, és többek között 13 évet és két csodálatos kislányt köszönhetek neki. Miután elváltak útjaink, szintén a shiatsuhoz is köthetően találtam meg újra a szerelmem. Sok-sok barátot kaptam a kollégák és tanítványaim köréből, és rengeteg érdekes embert ismerhettem meg a kezelések, a terápiás munka kapcsán is.

A 2008-as záróvizsgám után, vezető tanárom, Madocsai Eszter felkérésére 2009-től 2012-ig lehetőséget kaptam, hogy tanítsak az NSI-ben. Ez akkor nekem nagy ajándék volt, mert nem éreztem magam felkészülve arra, hogy a még friss tudásomat továbbadjam.  Mivel ez tényleg így volt, eleinte rengeteg segítséget kaptam Esztertől. A többi shiatsu tanáromtól, kollégáimtól is sok-sok támogatást kaptam mind szakmailag, mind emberileg, kiemelten Jászberényi Évától, Págyi Judittól és Darin Ágitól. A mai napig hálával és szeretettel gondolok rájuk.

Az élet úgy hozta, hogy összebarátkoztam Dr. D.O. Kovács Gellérttel, akivel sok tekintetben azt érzem rokon lelkek vagyunk, mind a munkában, mind a magánéletben. Gellért, oszteopát orvosként, terapeutaként és emberként is olyan mintát mutat nekem, ami az utóbbi éveim meghatározó tanulási vonalává vált.

2013-ban régebbi diákjaim felkérésére alapítottam meg a Tónus Iskolát, ahol a shiatsu tanítás mellett oszteopát szemléletű fascia munkát is elkezdtem oktatni. Mind a shiatsuban, mind az oszteopátiában közös a testi-lelki-szellemi egységben gondolkodás, a rendszerszemlélet és az érzékenység. Talán csak a nyelvezet és módszerek különböznek első ránézésre, de ma már azt látom, hogy ez tényleg maximum csak nyelvi akadály lehet.

Ebben a helyzetben, hogy saját iskolát vezetek, tudásom átadása is egy új szintre lépett bennem azzal, hogy immáron saját felelősségemre és saját meglátásaim, belátásom szerint alakíthatom a képzési programot. Minden évben fejlesztek a tananyagon az előző év tapasztalatai alapján, és a frissen szerzett tudásom nyomán. Most már csak kicsit kell hozzányúljak évente. Ebben remek segítséget is kapok kollégáimtól, barátaimtól, páromtól akikkel együtt dolgozunk a Tónusban, Őri Szilvitől, Pákh Ilditől, Parászka Gábortól és Mihálitz Rékától.

Mindig is érdekeltek az emberek, a történeteik. Korábban szociális munkásként gyermekekkel és fiatalokkal is foglalkoztam. Közben igen erős reál érdeklődésem van. Fontos nekem a racionalitás, a dolgok megértése, a folyamatok átlátása, mind a külvilágban, mind magamon belül. Sokat foglalkozom fizikával, biológiával, amiben olykor remek szakemberek vannak a segítségemre. Rendszeresen meditálok, sokszor zárdai körülmények közé vonulva figyelem a légzésem, a testem, a tudatfolyamataim, az érzéseim. Shiatsut adni és tanítani fantasztikus élmény. Amikor oktatok, a mai napig felfokozott állapotban vagyok, mert igyekszem mindig a maximumot kihozni magamból, diákjaimból és a helyzetből. Ezen kívül élvezek még sokféle fizikai, szellemi és művészi tevékenységet az életben, és ha szükség van rá a ház körül, elvégzek szinte bármilyen manuális munkát.

A shiatsu intuitív voltából adódó "levegőssége" - ahogy a legtöbb tanárom tanította nekem - komoly kihívást jelent a racionális énemnek, miközben kétségem már nem merül fel a hatékonyságát, működőképességét illetően. Ennek fő oka, hogy annyi pozitív tapasztalat van mögöttem, hogy ezt már nehéz lenne elfelejtenem. Mégis időnként kihívások elé állítom magam, főként azzal a témával kapcsolatban, hogy hol van ennek a csodának a megmagyarázhatósága, hogy kapcsolódik mindaz, ami a shiatsu terápiában történik a hétköznapi test-tudat élményünkhöz. Gyakorlatilag a shiatsun keresztül egyfajta kutatómunkát végzek az emberi működés megismeréséről. Mindezt már görcsösség és belefeszülés nélkül, tiszta örömmel és élvezettel teszem.


BEMUTATKOZIK: BATA PIROSKA

A shiatsuval 1998-ban találkoztam először egy könyv formájában. A könyvet Ilona Daiker írta, a címe: Shiatsu. Lázasan ittam minden betűjét, és megéreztem, ez az a dolog, amit mindig is kerestem. Évek óta útkereső voltam, gyermekkorom óta gyógyítani szerettem volna, és a japán kultúra nagy csodálója, a mesés kelet tisztelőjeként fellélegeztem: igen, ez az, ami nekem való lenne! A könyv utolsó lapján ott volt egy tájékoztatás, hogy a shiatsu már Magyarországon is elérhető, tanulható, a Nemzetközi Shiatsu Iskolában Madocsai Eszter oktatja. Azon nyomban jelentkeztem, és elvégeztem az alaptanfolyamot.

Már ezzel a tudással, a gyakorlás ideje alatt is nagyon meglepő volt, mennyire hatékony. Csak a családban és baráti körömben végeztem kezelést, ha valaki megkért, hogy nyomkodjam meg, mert fáj a háta, vagy bármi más fájdalma volt. Kezdetben azt gondoltam, hogy csak egy masszázst szeretnék megtanulni, de nem volt megállás, mert a kíváncsiságom űzött az első, a második, a harmadik, a negyedik szemeszterre, majd 2006. november 19-én diplomáztam az Iskolában, shiatsu-gyógyász lettem. Ám még mindig csak a barátaimat masszíroztam, akik egyre többen voltak, egyre sűrűbben igénybe vettek.

Majd 2007-ben megszűnt a munkahelyem, ekkor elvégeztem egy gyógymasszőr tanfolyamot is. A shiatsu azóta az életem része, azt a tudást, amit Esztertől és a vendégtanárainktól kaptam, egy orvosi egyetemhez tudom hasonlítani. Egész életem átalakult, azt csinálom, amit szeretek. A legjobb döntést hoztam, amikor a shiatsu világába beléptem. Egész világképem megváltozott. Életem sorsdöntő állomása volt a képzés, ma már nem is tudom, mit tennék, ha akkor "véletlenül" nem találok rá. Köszönöm sorsomnak, és Eszternek, akitől lelkileg is sokat kaptam. Büszke vagyok arra, hogy tőle tanulhattam. A shiatsu a leghatékonyabb, legátfogóbb alternatív módszer, nem csak testmunka, nincs hozzá hasonló. Szeretettel ajánlom minden gyógyítani vagy gyógyulni vágyónak!


BEMUTATKOZIK: VARGÁNÉ TAKÁCS NÓRA

A shiatsu és én - időszámítás a shiatsu előtt és után

Amikor megláttam a cikksorozat első részét a Nemzetközi Shiatsu Iskola oldalán, arra gondoltam, hogy milyen szívesen írnék én is a shiatsuval való kapcsolatomról. Amikor elkezdtem összeszedni a gondolataimat rájöttem, hogy ez nehezebb, mint gondoltam! No, nem azért, mert nincs elég gondolatom. Épp ellenkezőleg! Olyan rengeteg emlék, élmény, tapasztalat, öröm kapcsolódik ehhez, hogy szelektálni volt nehéz. Azért igyekeztem rövidre fogni az én történetemet.

2007-ben lettem gyógymasszőr. Nagyon boldog és büszke voltam az új tudásomra kb. 3 hónapig. Ám ekkorra már nagyon zavart az, hogy bármilyen elégedetten és boldogan keltek fel a masszázs után a vendégeim, nagyon gyakran nem volt tartós a hatás, nem volt fejlődés, továbblépés a gyógyulás felé. Egy helyben toporogtunk. Kerestem ennek az okát, és persze hamar rájöttem, hogy a lelki síkot kell valahogy megszólítanom. Rövid időn belül a keleti gyógyító technikák felé kezdtem el keresgélni, és szinte rögtön elém került a shiatsu, bár semmit nem tudtam róla. Sőt a környezetemben sem ismerte senki. Illetve egy kollégám már hallott róla, de ő meg konkrétan lebeszélt róla. Persze ez azért nem sikerült neki, mert ekkorra már valami ellenállhatatlanul vonzott a shiatsu felé, újra és újra visszatértem a témához. 2008 karácsonyára azt kértem, hogy elmehessek egy alaptanfolyamra. Minden külső ellenállás ellenére vettem egy nagy levegőt, és beleugrottam az ismeretlenbe.

Úgy készültem erre a tanfolyamra, mint egy randevúra, éreztem, hogy valami különleges dolog fog velem történni. 2009-ben végre sikerült eljutnom egy alaptanfolyamra, és ott tényleg csoda történt velem. Visszavonhatatlanul szerelembe estem a shiatsuval. Élveztem minden pillanatát, pedig az alaptanfolyammal még nem futunk messzire. Innen már nem volt megállás! Az első szemesztert a Nemzetközi Shiatsu Iskolában végeztem, és meg sem álltam a 4. szemeszterig. Végül 2013-ban lediplomáztam.

Ez egy fantasztikus utazás volt. Önismeret a javából! Szerintem ez az egyik legnagyobb ajándéka ennek a tanfolyamnak. A szemeszterek alatt szembekerültem önmagammal. Felismertem elakadásaimat, hogy miért vannak nehézségeim bizonyos területeken. Folyamatosan nyíltam, fejlődtem, megtanultam kívülről szemlélni önmagamat, és figyelni belső változásaimra.

Én egy kissé harsány, izgága típusú ember voltam. A shiatsu csendje, fókuszáltsága, nyugalma szinte terápiaként hatott rám. Egy-egy kezelés lelassított, a központomba hozott és átmosott az energiája. Lassan végbement egy belső változás. Jobb emberré váltam, nőtt az empátiám, az érzékelésem, a türelmem önmagammal és másokkal szemben is. A praxisomban a 3. szemeszter után történt egy ugrásszerű fejlődés. Ahogy haladtam a szemeszterekkel, egyre jobban élveztem ezt a felszabadult munkát. Az NSI-ben annyi eszközt kaptunk a kezünkbe egy-egy probléma megoldására, hogy a kezelésekben szabadon szárnyalhattam. Ez a nyitott szemlélet nekem nagyon fontos volt, teret kaptam arra, hogy merjek új dolgokat kipróbálni, improvizálni egy kezelésben. Szeretem az NSI-ben, hogy képes más eljárások befogadására, és beépítésére, nem egy dogmatikus rendszer.

A szemlélet, amit kaptam, a mai napig erősít engem. 2012 óta tanítom is a shiatsut, és igyekszem ezt a szellemiséget továbbadni. Szeretem "megfertőzni" a nálam jelentkezőket, mert hiszem, hogy egy csodálatos útra indulnak ők is, ha kitartóan képezik magukat. Tanítványaimnak továbbadom a shiatsu iránti tiszteletemet, szakmai alázatomat is.

Ha visszatekintek erre a közel 10 évre, amióta a shiatsuval foglalkozom, meg kell állapítanom, hogy az életem sokkal jobb minőségű mind egészségileg, mind mentálisan. A praxisomban megtaláltam az egyensúlyt a gyógymasszázs és a shiatsu között, mivel nincs olyan gyógymasszázs kezelés, amibe ne csempésznék bele shiatsu technikákat.

Nálam van egy shiatsu előtti, és egy shiatsu utáni időszámítás, és néha úgy érzem, hogy előtte nem is éltem igazán. Legnagyobb köszönettel tartozom a férjemnek a kitartó támogatásáért, hiszen a segítsége nélkül nem tartanék ott, ahol vagyok. Hálásan köszönöm az eddigi és ezutáni tanáraimnak a sok tudást és támogatást, mert hiszem és remélem, hogy még sokáig bővíthetem tudásomat. Hála és köszönet a hozzám fordulóknak, mert így lehetőségem van azzal foglalkozni, ami boldoggá tesz.


BEMUTATKOZIK: EICHER TAMÁS

18 éves koromban ismerkedtem meg a shiatsuval. Először japán szomszédaimtól hallottam róla, ezt követően végeztem el 2009 januárjában az alaptanfolyamot. Az első szemeszter elvégzése után éreztem azt, hogy engem a shiatsu komolyan érdekel. Az önismeretem sokat fejlődött, és fejlődik. Újpesten kezelek egy jóga stúdióban, heti 3-4 kezelésem van. Gyerekkoromban mindig is gyógyítással szerettem volna foglalkozni, jelenleg főállásban ápolóként dolgozom, gerincvelősérültekkel. Több porckorongsérves partnerem gyógyult meg a shiatsu segítségével. 2010-ben kísértem egy szülést. Akik hasonló pályára készülnek, azoknak azt tanácsolom, hogy hallgassanak a megérzésükre, azt az utat járják, ami építi őket, amiben örömüket lelik.


BEMUTATKOZIK: BEDE BEATRIX

Azt mondom: shiatsu
Azt mondod: masszázs
Azt mondom: életforma
Azt mondod: filozófia
Azt mondom: az érintés művészete

                        Azt mondod: az önismeret művészete

És folytathatnám a sort, hogy mit is jelent számomra a shiatsu. Szerencsés vagyok, mert a képzési rendben gyakorlatilag megszakítás nélkül folytathattam a tanulmányaimat, így ma már diplomás shiatsu gyógyászként és gyógymasszőrként saját praxisomat kialakítva elmondhatom, hogy megvalósítottam az álmomat. Vagyis, hogy azzal töltöm az időmet, amit szeretek csinálni, és ez ma nagy luxus.

Azt hiszem, az egyik legnehezebb és mégis az egyik legizgalmasabb szakmát választottam. Emberek testi lelki harmonizálására vállalkozni felelősségteljesen meglehetősen nagy kihívásokat állít elém nap mint nap. Ugyanakkor ez adja meg azt a fajta éberséget, kíváncsiságot, tudatosságot és fegyelmezettséget, ami elengedhetetlen számomra ahhoz, hogy minőségi kezelést tudjak adni.

2014-ben lettem a Nemzetközi Shiatsu Iskola tanulója, és belépve az iskolába azonnal tudtam, hogy a legjobb helyen vagyok. Azzal a céllal mentem, hogy én ezt meg akarom tanulni, tudniillik már évek óta dolgoztam gyógymasszőrként, és azt éreztem, hogy ez kevés, kell ide még valami. Akkor persze még nem tudtam, hogy teljesen átváltoztat engem és az egész életemet. Nagyszerű tanáraimtól, Madocsai Esztertől, Darin Ágitól, Szemerey Mártontól és Herbert Wiesenhofertől kaptam az útravalót, alapos tudással láttak el, és segítették szakmai és emberi előrelépéseimet.

Tanulmányaim végzése közben hoztam meg azt a döntést az életemben, hogy végérvényesen feladom a biztonságot jelentő, kényelmes irodai munkámat és a saját lábamra állok. Ezt bizonyosan tudom, hogy a shiatsu nélkül nem tettem volna meg, nagyon hálás vagyok a tanáraimnak és azoknak az embereknek, akik ebben támogattak. Mert sok minden más mellett még barátokra is leltem ebben a közösségben Kosztolányi Tibor és Gulyás Viktor személyében. Rengeteg beszélgetés, órákon át tartó gyakorlások, parázs viták és nagy közös vacsorák lendítettek előre az utamon, nélkülük nem ment volna.

Nagy utat jártam be, egészen más ember lettem. Kinyílt a szívem, megtanultam elengedni dolgokat, félelem nélkül, könnyedén élni. Megismertem saját magam, a működésemet, elfogadtam, hogy van egy alkatom, egy magammal hozott mintázatom, agyi huzalozásom, és megismertem saját használati útmutatómat. Nagy felfedezések ezek, soha véget nem érő folyamatok. Ha valamire, hát erre nagyon is igaz, itt az út a lényeg, abban rejlik minden varázslat.

Próbatétel a javából. Praxist építettem saját erőből, talán erre vagyok a legbüszkébb, sokat tanultam és dolgoztam érte. Otthonomban alakítottam ki a kezelő helyiséget, egész nap emberi testekkel és lelkekkel foglalkozom, shiatsuzok és gyógymasszőrként dolgozom. Nagyon szeretem mindkettőt, hiszek mindkét módszerben és változatosságot ad számomra és a pácienseim számára is a választás lehetősége.

Megtanultam az időt és a pénzt felnőtt módon jól használni, gazdálkodni vele, megtanultam határokat húzni, nemet mondani, prioritásokat felállítani. Én-időről gondoskodni, a saját testemet és idegrendszeremet karban tartani. Mindig jelen volt a mozgás az életemben, futok, jógázok, pilatesezek már évek óta, ezek a tevékenységek még tudatosabbá váltak.

A shiatsu az érintés művészete, és minden kezelésem abban támogat, hogy a művésze vagyok. Igen, egyre inkább azt gondolom, hogy ez művészet és elengedhetetlen feltétele az érzékenység. És ez jelenti számomra a legnagyobb kihívást is, az érzékenység azon szűkre szabott mezsgyéjén egyensúlyozni, ahonnan letérni nagyon könnyű. És számtalanszor letérek, mert hiszem, hogy ezek a legnagyobb tanítómestereim. Át kell élni az örömöket, a kudarcokat, folyton kérdéseket feltenni és azokra őszintén válaszolni. És ha hibáztam, abból tanulni, ha elbuktam akkor felállni és menni tovább, nem meghátrálni. Csak így lehet fejlődni és egyre inkább elmélyülni.

Amikor kezembe vehettem a diplomámat, azt mondtam, ez egy útlevél az univerzumba. Végtelen tudás és információ van ott, és ez kellőképpen vonz engem. Célom, hogy elmélyüljek a shiatsuban és megtapasztalhassam azokat a mélységeket, amiről ma még csak álmodom.

Mindenkit bíztatok, aki csak egy picinyke érdeklődést mutat a shiatsu iránt, hogy tapasztalja meg, élje át ezt a világot, akár egy kezelést kipróbálva, akár egy alaptanfolyamot elvégezve. A Nemzetközi Shiatsu Iskolában nagyon jól kiépített rendszer működik, tényleg lépésenként, saját ritmusban lehetséges fokról fokra haladni. És ha valakinek ebben a különös világban van a helye, akár professzionális módon, úgyis beszippantja és észrevétlenül hozza a változásokat. Hit és bátorság az egész.

Jobb ember lettem, és ez a világ, amiben élünk, számomra is jobb hely lett. Büszke vagyok arra, hogy megvalósítottam az álmomat. Hála és köszönet mindazoknak – tanáraimnak, barátaimnak, pácienseimnek – akik segítettek és támogatnak mindmáig.

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>