Egészségmegőrzéssel, betegségekkel, fájdalmakkal kapcsolatos kérdéseit írja meg e-mailben! A kérdésekből és a válaszokból honlapunkon - természetesen név nélkül - rendszeresen közzéteszünk egy válogatást.

A kérdésekre Madocsai Eszter shiatsu-gyógyász, a Nemzetközi Shiatsu Iskola vezető tanára, országos szakértő válaszol!

Kedves Eszter!

4 éves házasok vagyunk a férjemmel, most várom a 2. babánkat, és kérdésem a férjemmel kapcsolatos. Úgy érzem, állandóan "van valami baja" (kapcsoatunk előtt is volt), és úgy érzem, hogy ezt Ő csinálja magának, folyton vizsgálja magát és talál valamit. Ő azt mondja, hogy tényleges fájdalmai vannak és nem találja ki, tényleg volt 2 trombózisa, most is tele van folyamatosan thromboflebitis-ekkel, a nyelve csúnya lepedékes, gyakran egyszerre több aftája is van, néha beszélni alig tud tőlük. Néha a gyomra is fáj, kezdődő gerincsérve is lett a mozgásszegény életmódtól (közgazdász).

Nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben, nem tudom eldönteni, hogy a testében, agyában vagy energiaredszerében... én ehhez nem értek. Kicsit már bosszant a "nyavalygás" és keresem benne a férfit, ő pedig nem örül annak, hogy én nem érzek együtt Vele és nem pátyolgatom..., aminek az oka az, hogy az Anyukája folyton halálra aggódott és kényeztette a betegségek alkalmával, és úgy érzem, ezért is beteg, mert ezzel szeretetet, sajnálatot, együttérést csalt ki. Néha kegyetlennek érzem magam, de nem akarok ebben az önmegbetegítésben partner lenni..., de az is lehet, hogy én látok nagyon rosszul mindent! Szeretném őt energikus, boldog férfinak látni. Úgy érzem, valamin változtatnunk kellene, míg nem késő. Az orvostudomány és a pszichológia nem hiszem, hogy megoldást talál (illetve ez a tapasztalatunk), mindenhez komplexen talán csak a természetgyógyászat nyúl. Merre induljunk?! (Néha úgy érzem, hogy engem kellene kezelni, hogy elfogadjam, hogy Ő tényleg beteg, és ne akarjam megváltoztatni..., de még csak 34 évesek vagyunk.)

Kérem, mondja el őszintén a véleményét és hogy miben látja a megoldást a problémánkra.
Nagyon köszönjük a segítségét!

Tisztelettel:

V-Cs. G.

Nehéz levélben hozzászólni a felvetett problémához. Szavaiból úgy tűnik, tisztán látja a helyzetet. A shiatsu kezelés eredményeképpen már nagyon sok hasonló probléma megoldódott, de ahhoz a férjének kell elhatároznia, hogy segítséget kér.

Ez a terápia a testi és lelki diszharmóniákat egyidejűleg oldja, hiszen a keleti orvoslás szemléletmódja alapján dolgozik, ami szerint nincs elválasztottság ezek között. Mindkettő hatással van a másikra. Az életerő aktivizálása a testi tüneteket is csökkenti és a lelkiállapotot is harmonikussá teszi. Sokféle oka lehet az állandó betegségeknek, a stressz, a lelki okok is ide tartoznak, de testi gyengeségek, az életmód, a táplálkozás ugyanígy. Ezzel együtt a fájdalom, a rossz közérzet mindenképpen valóságos és kínzó.

Ha úgy érzi, hogy Ön és a kapcsolatuk ereje nem elég a harmónia létrehozásához, kérdezze meg a párját, milyen segítséget tudna elképzelni a problémái megoldásához. Mindenképpen neki kellene lépnie, és olyan gyógyítót-segítőt választania, akit személyesen is elfogad, és a módszerben is bizalma van. Én csak a shiatsut tudom teljes meggyőződéssel ajánlani, de lehet ez akupunktúra, kineziológia, jóga vagy tai csí, étkezési tanácsadás, stb.

Remélem, valamennyit tudtam segíteni. Mindkettőjüknek sok erőt kívánok a változtatáshoz!
Üdvözlettel: Madocsai Eszter

Kedves Eszter!

Sajnos nem tudok sokat a Shiatsuról - bár hallottam már róla évekkel ezelőtt még Svájcban, és már akkor is magával ragadott ez a természetközeli gyógyító szemlélet. Az lenne a kérdésem, hogy kislányomnak vajon segítene -e?

Következő a helyzet: agyi fejlődési rendellenességgel született, mely mindkét agyféltekét érinti, bár a jobb oldalon jóval kisebb. Sajnos ez az epilepszia táptalaja lett, a bal agyfélteke szinte folyamatos görcstevékenységet mutat, míg a jobb normális az EEG szerint. Kislányom most 13 hónapos, jobb karját nem használja tudatosan (hadonászik vele, meg mozgatja, de nem nyúl/fog...), jobb lába is gyengébb a balnál. Hasra és vissza forog, a kúszás még mindig nem indult be nála. Egyébként a figyelme nagyon jó, nézelődik, követ tárgyakat, már kezdi lekötni őt egy-egy játék is.

Az epilepszia gyakorlatilag minden nap megnyílvánul rándulások formájában, hol "csak" napi 1-2, hol picit rosszabb, napi 4-5 görcs jelentkezik. Járunk Dévény-féle manuálterápiára heti 3x, és a HRG fejlesztő tréningjét is csináljuk itthon vele, heti 4-5-6x. 3 féle gyógyszert kap, plusz 1 hete kezdett homeopátiás szert is szedni. Mindezek mellett fennáll ez az állapot. (3 hónapig kapott szteroidos kezelést is, de azt még áprilisban befejeztük hála az égnek)

Nyílván ez egy elég tömör, rövid leírás próbál lenni, de érdekelne, vajon a Shiatsu tudna e az állapotán javítani? Akár a mozgásokra értve, akár mentálisan az érdeklődésére, ne adj isten a görcsök terén?

Válaszát előre is köszönöm, és nagyon várom!

Üdvözlettel: L.M.K.

Együttérzéssel olvastam a kislányáról írt sorait. Nagyon sajnálom, de nem tudom egyértelműen bíztatni az epilepsziát illetően. Talán az akupunktúrás kezelés hatékonyabb lehetne. Van egy orvos ismerősöm, aki nem tűvel, hanem lézerrel dolgozik, tehát nem kellemetlen a kezelés. Őt jó szívvel ajánlom, ha belefér az idejükbe, szívesen megírom az elérhetőségét.

A shiatsu a kislány mozgásfejlődését biztosan tudná támogatni. Nagyon jó, hogy a figyelme élénk, hiszen az a legfontosabb előrevivő erőt jelenti, de a shiatsu a meridiánok aktiválásával, illetve az ízületek szabaddá tételével segíthetné a fejlődést. Azok a terápiák, amiket most csinálnak a kislánnyal, más megközelítésből, de ugyanezeket a célokat valósítják meg. Csak akkor gondolom, hogy érdemes váltani, ha valamivel nem elégedettek, vagy a bizalmuk megingott.

Leginkább úgy tudnám elképzelni, hogy Ön, vagy valaki más hozzátartozó masszírozná a kislányt rendszeresen. Ehhez meg kellene persze tanulnia shiatsut, de talán megérné, hiszen akkor nem lenne egy újabb idegen a kislány körül, nem kéne újabb helyre elvinni. A shiatsu alapszinten is jó eredménnyel használható.

Szeretettel üdvözlöm: Madocsai Eszter

Kedves Eszter!

65 éves hölgy vagyok, aki 35 éve baloldali bénulással /majdnem teljesen önálló/ él. Tudnám alkalmazni ezt a gyógyászatot, elsősorban magamon?

Tisztelettel: P. B.

Kicsit többet kellene tudnom az állapotáról, hogy érdemben válaszolhassak. Például, hogy mennyire korlátozott a mozgása, mit szeretne elérni, min szeretne változtatni, mit várna el az önmasszázstól.

A do-in gyakorlatok végzése, amik a saját energiarendszerünk harmonizálását szolgálják, mindenféle tünetek esetén jelentős változást hoznak testi-lelki szinten egyaránt. A meridiánokban áramló életenergiát a gyakorlatok végzésével mozgásba hozzuk, és így a különböző meridián-funkciók jobban meg tudnak mutatkozni, s ezáltal igazán támogatnak bennünket.

Üdvözlettel: Madocsai Eszter

Kedves Eszter!

Több éve folyamatos fejfájással küszködöm. Nem migrénes hanem tompa hol erősebb hol gyengébb fájdalomról van szó. Többször jártam masszőrnél is aki szerint valóban csomós a nyakam a hátam, a tüneteim a masszírozás után javulni szoktak de el nem múlnak. Kérem segítsen hogy Bp-en a XIV kerületben kihez fordulohatok és mennyibe kerül egy kezelés, illetve miből áll.

Köszönöm segítségét,

Üdvözlettel: K.

A shiatsu valószínüleg tartósabb segítséget adna, mint egy egyszerű masszázs. A fejfájás leggyakrabban valóban a nyaki és felső háti területeken futó meridiánok blokkja miatt alakul ki, és azért nem tartós a javulás, mert csak az izomzat lazítása történt meg a masszírozás során. A shiatsu a blokád okát segít megtalálni és megszüntetni. A kezelés természetesen beszélgetéssel is kiegyészül. Több éve fennálló tünetek esetén általában 4-6 kezelés szükséges a tartós gyógyuláshoz, hetente egy alkalommal. E-mailben megírom Önnek, kihez fordulhat a kerületben,

Üdvözlettel: Madocsai Eszter

Kedves Eszter!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ajánljon nekem igazán jó színvonalú shiatsu-gyógyászt. A 2. kerületben lakom, ezért ettől nem túl távoli helyre szívesen elmennék, hogy megismerkedjem vele. Nem tervezem, hogy megtanuljam, de ha megfelelő szakembert találok, szívesen eljárnék rendszeresen. Sok ember hírdeti magát különböző távol-keleti módszerek szakembereként, de egy laikus nem tudhatja, ki az aki igazán ért hozzá. Van egy olyan tapasztalatom is, hogy nem csak a szaktudás, de a másik emberre hangolódás is nagyon fontos. Néha eljárok különböző masszázsokra, de nagyon rosszul érzem magam például attól, ha valaki végig beszél nekem, nem tudok akkor teljesen ellazulni, kikapcsolni.

Köszönöm válaszát, üdvözlettel: G. A.

Megértem a bizonytalanságát. Nagyon fontos, hogy ha érintéssel dolgozó szakemberhez megyünk, valóban rá tudjuk bízni magunkat. Megzavarja ezt a bizalmat, ha úgy érezzük, nem figyel ránk teljesen, nem nyúl tisztelettel hozzánk. A feltöltődést, kikapcsolódást csak akkor lehet elérni, ha nem akadályozza semmi az ellazulást.

A shiatsu-gyógyászok képzésekor nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy teljes figyelemmel, tisztelettel, ráhangolódással megteremtődjön a bizalmas kapcsolat a két ember között. A shiatsu kezelés csak ilyen légkörben hatékony, így tud megvalósulni a meridiánokban áramló energia harmonizálása.

E-mailben megírom önnek, hogy kihez fordulhat a kerületben, üdvözlettel: Madocsai Eszter

Kedves Eszter!

Az lenne a kérdésem, hogy a shiatsu alkalmas-e deréktáji fájdalmak (idegbecsípődés-szerű fájdalom) kezelésére is? Illetőleg az allergia (szénanátha) tüneteit lehet-e segítségével gyógyítani? Esetleg meggyógyítani?

Várom válaszát, üdvözlettel: H. B.

A deréktáji fájdalmak csökkentésére és gyógyítására a shiatsu különösen alkalmas. Az idegbecsípődés éles, szúró fájdalommal jár, sokszor a comb hátsó részébe, vagy a lábszárba is kisugárzik. Az eltolódott ágyéki csigolyák okozzák, (esetleg gerincsérv, vagy a keresztcsont és a medence közötti ízület elbillenése). A csigolyák és ízületek korrekciója a shiatsu terápiában rendkívül szelíd módon történik. Különböző technikákkal megszüntetjük az izmok és inak feszültségét az adott helyen, ezáltal helyreáll a normális energiaáramlás és így a csigolyák vissza tudnak állni a helyükre, megyszűnik a fájdalom oka. (Ha kezdődő gerincsérvről van szó, akkor a sérv visszahúzódik, felszívódik.) Távoli pontokat és meridián-szakaszokat is kezelünk a feszültség oldása céljából. A korrigált állapot fenntartása érdekében az a feladatunk, hogy az energia szabad áramlását folyamatosan biztosítsuk. Ezért a kezelés kiegészítéseképpen fontos mozgásgyakorlatokat végezni, főleg a medence és a gerinc mozgékonyságát támogatni. Ezeket a gyakorlatokat meg is tanítjuk a klienseknek.

Az allergia (szénanátha) tüneteinek enyhítése illetve megszüntetése általában hosszabb időt igényel. Ez a túlérzékenység sokszor évek, évtizedek megterhelése nyomán alakul ki. A külső és belső védelmet nyújtó energia-minőség a Hármas melegítő energiája, ez áll minden allergia hátterében, ez működteti az immunrendszert. Általában az történik, hogy ez az energia kimerül, mert túl van terhelve. Gyakorta azért, mert rendkívül sok vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba a tisztítószerektől kezdve az élelmiszerekben lévő adalékanyagokig. A Hármas melegítő energiája egy idő után már nem tudja megfelelően ellátni a védelmünket, feszültté válik és indokolatlan, túlzott reakciókat okoz. A terápia célja tehát elsősorban a Hármas melegítő meridián harmonizálása, ez adja az alapot a változáshoz. A tünetek enyhítésére más meridiánok és kapcsolódó pontok kezelése is megtörténik, ami mindig enyhülést hoz, de igazi, tartós gyógyulást csak akkor érhetünk el, ha az életmódunk változtatásával magunk is támogatjuk a folyamatot.

Üdvözlettel: Madocsai Eszter

Kedves Eszter!

Egyre több emberrel találkozom, akiknek autoimmun betegségük van. Úgy alakult, hogy két egymást követő napon hallgattam meg két történetet, és ami bennük a közös, hogy nincs egész pontos diagnózis, csak tapogatózás, a szteroidok kilátásba helyezése, fájdalmak, elkeseredés.

A kérdésem az, hogy a shiatsu segíthet-e olyan mélyrehatóan, hogy ezáltal a szervezet felvegye a harcot egy ilyen, gyógyithatatlannak tudott betegség esetén, illetve, hogy a fájdalomcsillapításban lehet-e szerepe?

Aki még nem kap szteroidokat, mert még tűri az állapotát, (kisízületek fájdalmai, gyulladása, dagadás, mindez 35 éves korban!) esetleg elodázhatja-e az állapota romlását, és a drasztikus gyógyszerek szedését shiatsu segítségével?

Köszönettel: S. E.

Az ízületi problémák alapvetően a Fa elem diszharmóniájának a jelei. A gyulladás, fájdalom, dagadás az energiaáramlás helyreállításával enyhíthető, illetve megszüntethető. A shiatsu-terápia és az energia-gyakorlatok (do-in) rendszeres végzése az ízületekben megrekedt Fa-energiát felszabadítja. Ez a minőségű energia támogatja bennünk a fejlődést, előrelépést, élet-tervek megfogalmazását, illetve azok megvalósítását. Ha valami nem engedi ezeket realizálódni, ha a növekedni akaró "fa" folyton korlátokba ütközik, ha valami gátolja akár a terebélyesedést, akár a földbe gyökerezést, akkor a Fa-energia frusztrálódik.

A korlátokat, gátakat nem feltétlenül a környezetünk adja, mi magunk is sok ilyet építünk. A frusztráció mindkét esetben legtöbbször az ízületeket veszélyezteti. Hiszen azok tennék lehetővé a tobábblépést, (még az izmok is ide tartoznak, az is kell a mozgáshoz). Akadályozott a mozgás, az előrelépés, a fejlődés. Sokszor az emiatt érzett dühöt, haragot magunk ellen fordítjuk. Ez főleg nőknél gyakori, mert a társadalmunk a kifelé irányuló agressziót nőktől sokkal kevésbé fogadja el. Arra vagyunk szocializálva, hogy elfojtsuk, benntartsuk. Ebből alakulhatnak ki az autoimmun betegségek, amik sokkal gyakrabban fordulnak elő a nők között.

A megoldást két szinten lehetne elérni. Egyrészt végig kell gondolni, mi lehet az életemben, ami nem tud mozdulni, ami akadályozott? Milyen vízióim vannak a saját fejlődésemről most? Mi a célom, mit tudok ezért tenni, akarom-e igazán? A régi terveim megvalósítása még aktuális-e, vagy ma már mást szeretnék? Hol vannak az akadályok, mi van ezekből bennem, mi a környezetemben? Kire, mire haragszom és miért? Stb.

A másik a testi változás előmozdítása, ami a fenti kérdésekre is tisztább válaszokat hoz. A shiatsu kezelés az érintés erejével, az ide tartozó meridiánok és pontok szabaddá tételével a Fa energiát újra mozgásba hozza és a test öngyógyító folyamatait támogatja. A fájdalmak szinte mindig azonnal csökkennek, az ízületek mozgékonyabbá válnak, lassan a gyulladás is elmúlik. Hogy ez mennyi idő, az teljesen személy-függő. Kiegészítésképpen otthoni do-in gyakorlatokat kell naponta végezni, ami a Máj és az Epehólyag meridiánt is aktivizálja. (Ez a két szerv tartozik a Fa elemhez.) A shiatsu-gyógyász egyéb módon is megtámogathatja a folyamatot, pl. étkezési tanácsokkal, méregtelenítő diétával, személyes életvezetési tanácsokkal.

Üdvözlettel: Madocsai Eszter

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>