A cikk forrása: http://www.shiatsu-austria.at/einfuehrung/forschung_28.htm 

Kivonat az ESF (Európai Shiatsu Szövetség) megbízásából készített, 2007 decemberében megjelent tanulmányból. 

Fordította: Tóth Eszter 

A teljes, 291 oldalas tanulmány angol nyelven itt olvasható.
A tanulmányról készített hivatalos, 11 oldalas, angol nyelvű összefoglaló itt olvasható. 

A felmérés során a shiatsuval kezelt személyek megkérdezésén túl, a shiatsu gyógyászokról is gyűjtöttek adatokat Ausztriában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában. Ennek a felmérésnek a középpontjában a shiatsu gyakorlók tulajdonságai, a kezelési stílusok, valamint olyan kiegészítő minősítések és eljárások álltak, amelyek a biztonságos és támogató kezelési körülmények kialakítását segítik.

A shiatsu gyógyászok

Összesen 75 shiatsu gyógyász kérdőíveit tudták kiértékelni, melyek közül 31 Ausztriából, 18 Spanyolországból és 26 Nagy-Britanniából érkezett be.

A tipikus shiatsu gyógyász nő, negyvenes éveiben van és felsőfokú végzettségű. A shiatsut kb. 9 éve gyakorolja és általában más alternatív kezelési módszerben is képzett. Az országok összehasonlításánál számos különbség mutatkozik. Így például Ausztriában az átlagos szakmai tapasztalat átlagosan hét év, ami sokkal rövidebb mint Nagy-Britanniában (12,6 év) vagy például más alternatív módszerek kiegészítő használata Spanyolországban (83%) jóval gyakoribb, mint Ausztriában (36%).

 

Ausztria

Spanyolország

Nagy-Britannia

Összesen

Nő (százalék)

71

50

81

69

Átlagos életkor (év)

41

47

48

45

Átlagos szakmai tapasztalat (év)

7

9

12,6

9,4

Teljes munkaidős shiatsu (százalék)

58

67

44

55

Shiatsu-tanítás (százalék)

48

50

73

57

Képzettség más alternatív módszerben (százalék)

81

100

64

80

Más alternatív módszerek használata (százalék)

36

83

44

50

Kiegészítő alternatív módszerként elsősorban a masszázs különböző formáit használják, de előfordul a tai-csi, csikung, kranioszakrális kezelés, akupunktúra, reiki és reflexzóna kezelés is.

Kezelési stílusok

A leggyakrabban használt kezelési stílus a Zen/Masunaga-hagyomány. Míg Ausztriában nagy százalékban csak ezt a stílust gyakorolják (55%), addig Spanyolországban (67%) és Nagy-Britanniában (58%) túlnyomórészt a különböző technikák kombinációját használják.

százalék

Ausztria

Spanyolország

Nagy-Britannia

Összesen

TCM elmélet és gyakorlat

7

6

4

5

Masunaga/Zen shiatsu

52

17

31

36

Kombinációk

26

67

58

47

Más stílus

16

11

8

12

Kiegészítő technikák

65

67

35

55

A nyomásos és nyújtó technikákon kívül a megkérdezett shiatsu gyógyászok majdnem fele alkalmaz moxa-terápiát (55-59%), illetve köpölyözést (Ausztriában 45%, Spanyolországban 24%, Nagy-Britanniában 8%).

Szinte minden shiatsu gyógyász ad tanácsokat, javaslatokat a kezeltjeinek, pl. gyakorlatokra, önkezelésre és táplálkozásra vonatkozóan, valamint életvezetési kérdésekben és testtartáshoz kapcsolódóan. Továbbá a javaslatok közt szerepel (a táblázatban "egyéb" megnevezés alatt), az alternatív vagy hagyományos orvossal ill. pszichoterapeutával való konzultáció.

Tanácsok (százalékban)

Ausztria

Spanyolország

Nagy-Britannia

Összesen

Gyakorlatok

94

100

96

96

Táplálkozási tanácsok

87

83

96

89

Életvezetési tanácsok

84

83

96

88

Testtartásra vonatkozó ajánlások

81

78

77

80

Pontok és meridiánok javaslata önkezeléshez

74

72

92

80

Másik shiatsu gyógyász ajánlása

65

89

85

77

Egyéb

32

17

35

29

Kezelési körülmények

A megkérdezett shiatsu gyógyászok 37 százaléka egy "CAM-klinikán" gyakorolja hivatását, 21 százalékuk otthon dolgozik vagy a saját praxisában és 15 százalék egy más jellegű "klinikán", melybe beletartoznak az orvosi rendelők is. További 16 százalék több helyen dolgozik.

Ausztriában a megkérdezettek majdnem fele (48%) body cushion-t használ a kezeléseknél, Nagy-Britanniában 23%, Spanyolországban pedig 17% dolgozik ezzel az eszközzel. Többségében minden gyakorló földre fektetett futonon kezel (94-96%), néhányan azonban kezelőasztalra fektetett futonon vagy masszázs-széken dolgoznak.

Azért, hogy a kezelés helyét olyanná alakítsák, hogy az a shiatsu-kezeltek számára kellemes és védett legyen, a shiatsu gyógyászok lágy fényeket, növényeket, meleg színeket használnak, van egy kellemes váróterem és - elsősorban Spanyolországban - akvárium és ellazító zene.

Andrew Long hét kategóriába foglalta össze a megkérdezések eredményét arra vonatkozóan, hogy milyen eszközökkel igyekeznek a shiatsu gyógyászok a kezeltjeik számára a biztonság és védettség érzetét nyújtani:

  • Térbeli és materiális adottságok: ide tartozik pl. egy komfortos váróterem, tetszetős dekoráció, külön öltözőkabin, tisztaság, meleg és jól szellőztetett termek...
  • Bizalommal teli kezelési légkör: egy nyugodt, védett, zavaró tényezőktől mentes terem...
  • A gyógyulás és gyógyítás légköre: Feng shui, színek, szűrt vagy természetes fény, füstölők, aromalámpák, kristályok, nyugtató zene, hangtálak segítségével...
  • A kezelő terem kialakítása: természetes anyagok, pl. fa használata, szobakút, friss levegő, a kezelések közt szünetek, hogy szellőztetni lehessen, illatok alkalmazása, a terem "megtisztítása" kezelés után...
  • Előkészületek a kezelésre, kapcsolatfelvétel a harával: kezelések közt szünetekkel, kezelés előtt meditációval...
  • Védett tér a kezeltek számára: zajoktól, megzavarástól való védettség, nyugalom, idő a beszélgetésre, a kezelés előtt és után...
  • Profi és tiszteletteljes bánásmód: nyitott és figyelmes hozzáállás a kezelttel szemben, tudatos légzés, beleérző meghallgatás, törődés...

 

CAM-klinika: "complementary and alternative medicine" - kiegészítő és alternatív gyógyászati klinika (fordító)

speciális masszázs párna (fordító)

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>