A baba shiatsu (ejtsd: siacu) magyarországi megjelenését egy német házaspárnak köszönhetjük, akik a Nemzetközi Shiatsu Iskola meghívására tartottak kurzust a témában. Karin Kalbantner gyógytornász és Thomas Wernicke oszteopata orvos Japánban ismerkedtek meg a shiatsu terápiával. Évekig éltek ott, és lefilmezték azokat a technikákat, amelyekkel a japán családokban a nagymamák masszírozzák a babákat.

A keleti elgondolás szerint a testünket behálózó meridiánrendszernek is egy meghatározott fejlődésmenete van, amit az úgynevezett három meridiáncsalád fejlődése és együttműködése határoz meg. Összekapcsolták a shiatsuban használt, az akupunktúrás orvoslásra épülő energetikai fejlődés és a nyugati csecsemőfejlődés elméletét, így született a baba shiatsu. Évek óta dolgoznak csecsemőkkel, s megfogalmazásuk szerint meg tudták tölteni a keleti elméleti alapvetést a meridiánok fejlődéséről a nyugati fejlődésismeret tartalmaival, így állt össze az ember energetikai fejlődésének egy olyan elgondolása, amely megmutatja, hogy hogyan képeznek a meridiánok egyfajta kommunikációs hálózatot a fejlődő gyermeki tudatosság és a külvilág között.

Azok a zavarok, amelyek a három meridiáncsalád szintjén jelentkeznek, nagyon eredményesen kezelhetők baba shiatsuval és a japán gyermekakupunktúrával a shonishinnel (lásd később). Ilyenek pl: emésztési problémák, nyugtalanság, alvási nehézségek, izomtónuszavarok, ferde tartás. Míg az ismert babamasszázsok célja a lazítás, nyugtatás, addig a baba shiatsu kezelés a meridiánok érintésével az energetikai fejlődést támogatja, normalizálja az izomtónust és a kisbabák ebben a korai nagyon befogadó és érzékeny életkorban találkozhatnak az érintés a shiatsura jellemző finom, de mégis határozott és tudatos formájával, amit az édesanyák néhány alkalom alatt elsajátíthatnak és a mindennapok részévé tehetnek. Van már olyan tapasztalatunk, hogy az újszülött korától baba shiatsut kapó csecsemő, 1-1,5 évesen lelkesen masszírozza a szülőket. Reményeink szerint felnő egy olyan shiatsus nemzedék, ahol a mindennapi érintés meghatározó lesz a családon belül.

Az eltérő fejlődésű csecsemők esetében kiemelkedő jelentősége van ennek a kezelésnek, ami nem helyettesíti a különböző fejlesztéseket, de nagyon jól kiegyensúlyozza a sokszor fájdalmas kezeléseket, s az édesanya kezébe ad egy mindennapi, otthon is alkalmazható terápiát, s ez által lerövidülhet a szakemberek által végzett speciális kezelés. Egyre több baba születik császármetszéssel, aminek bizonyítottan negatív hatása lehet a baba-mama kapcsolatra, a szoptatásra, a baba immunrendszerére, későbbi megküzdési stratégiáira stb, a terápia kidolgozói sok éves után követési vizsgálatokkal bizonyították a kezelés hatékonyságát mind a császáros mind ez eltérő fejlődésű gyermekek esetében.

A keleti szemléletű orvoslás legfőbb törekvése a diszharmóniák, a betegségek prevenciója, így a baba shiatsu nagyon hatékony a későbbi diszfunkciók megelőzésében is. A korai masszírozással elkerülhető a motoros fejlődés elmaradásából adódó számos, már az óvodában jelentkező diszfunkció, illetve az iskolai figyelem- és magatartászavarok, a dyslexia, a hipermotilitás kialakulása. (Forrás: Kalbantner-Wernicke: Baby-shiatsu / Glückgriffe für Winzlinge Kösler-Verlag 2011.) További cikkek olvashatók a szerzőktől a honlapunkon.

Már újszülött kortól masszírozhatjuk a babákat, a mozdulatokat, fogásokat a szülők, nagyszülők könnyen elsajátíthatják. A "kezelés" hatására az emésztés könnyűvé válik, kialakul a jó szopóreflex és a normál izomtónus. A sírós babák megnyugszanak, az alvás mélyül. Fejlődik az immunrendszer és a baba testérzékelése. A rendszeres érintések hatására kialakul és erősödik a meghitt szülő-gyermek kapcsolat. Azok az anyák, akik bizonytalanul, riadtan nyúlnak csecsemőjükhöz, megtanulják a biztonságot adó, megtartó érintést, és ezt a gondozás minden területén fogják alkalmazni.

Később, csecsemőkorban mindezek mellett a shiatsu a mozgásfejlődést, a pszicho-szociális fejlődést, a szem és a kéz kapcsolatának optimális alakulását, és a többi érzékszerv fejlődését is támogatja.

A baba shiatsu ruhában történik, tehát nem kell hozzá különösen meleg, a nap bármely szakában hozzáfoghatunk. A határozott, mégis finom érintésekkel ártani nem lehet, a kezelést a babák nagyon szeretik, hatására megnyugszanak, elengedetté válnak. A törzsön és a végtagokon, a meridiánok mentén alkalmazott kitartott érintéseket, mozdulatokat, pontnyomásokat kedves mondókával, énekkel kísérjük.

A Shonishin az akupunktúra egy nem invazív formája, ami speciálisan csecsemőknek és kisgyermekeknek szól, és csak erre képzett szakemberek végezhetik. Thomas Wernicke, gyermekorvos, az egyetlen nyugati szakember, aki Japánban tart továbbképzéseket a shonishin terápián belül.

A kezelés sajátossága, hogy nagyon finom érintésekkel dolgozik, és maga a kezelés nagyon rövid, 3-5 perc. Tű helyett egy tompa eszközt használunk, és a gyermek testén meghatározott reflexzónákon, meridiánokon és akupunktúrás pontokon, simító, dörzsölő és ütögetős technikával kezelünk. A csecsemők bioenergetikája nagyon gyors, ezért nem igényelnek hosszú kezelést. A kezelés feloldja az energetikai blokkokat, segíti az immunrendszert aktiváló endorfinok termelődését, ami elősegíti a gyógyulást fizikai és érzelmi szinten egyaránt. Thomas Wernicke egy átfogó tanulmányt végzett az un. ferde babákkal , akiknél az 1. és 2. nyakcsigolya blokkja is megállapítható volt (köztük sok császáros baba, akiket a fejüknél fogva "segítenek" megszületni), minden babát 3x kezelt csak shonishinnel, a babák 70%-nál javult az alvás, rendeződött a blokk és az ezzel járó tartási és izomtónus rendellenesség.

A shonishint kifejezetten ajánljuk császáros és eltérő fejlődésű babáknak, a baba shiatsut minden babának javasoljuk 1 éves korig.

 Meg akarod ismerni a shiatsut? 

>