Forrás: Shiatsu Journal 82/2005

Theorie & Praxis

Fordította: Sánta Mónika

A gerincoszlop nem csak az egyenes tartást szolgálja

Egy felhős, esős napon felhívott egy férfi és tudni szerette volna, hogy a shiatsu a hátproblémáknál segíthet-e. Igyekszem válaszommal nem túlzottan fellengzősnek tűnni, és egyszerűen csak annyit mondok: -„Természetesen!”, gondolva ekkor azonban egyúttal a néhány bonyolult esetre, melyeknél nem következett be javulás.

Kötelességszerűen megkérdezem, hogy konzultált-e már orvossal, milyen diagnózist állított fel, mióta vannak panaszai, stb. Elmondja, hogy az orvos semmi különösebb okot nem tudott a panaszaira megállapítani, csupán fájdalomcsillapítót írt fel. És mivel ő az akut eseteken kívül nem csak egyszerűen tablettákat szeretne bevenni, hozzám fordult, és azért is, mert egy barátjától dicséretes dolgokat hallott a shiatsuról.

Ezek alapján elmeséltem neki, mit szoktam az első találkozáskor mondani: A shiatsu nem gyógyít, és nem kezel konkrét panaszokat a szokásos értelemben. Sokkal inkább hozzásegít ahhoz, az energetikai egyensúly helyreállításában a testben, ami összességében egy általános állapot-javulást hoz magával, így ennek következtében enyhüléshez, hacsak nem az akut tünetek teljes eltűnéséhez vezet.


Első kezelés
Kliens-bemutatkozás

Azon a bizonyos napon valóságos özönvíz van: mintha vödörből öntenék, villámlik, dörög újra és újra megremegnek az ablaküvegek. Amikor a rendelésemre jön, már az autó és a bejárati ajtó között teljesen átázik. Megkérem, hogy vegye le a vizes ruháit, és adok neki egy száraz tréningruhát. Mialatt az öltözőből a rendelőbe kísérem, bizonyos határozatlanságot, majdhogynem bátortalanságot érzek a járásában. Tartása nem egyenes és határozott, a felsőtest könnyedén előrehajlik, mintha fárasztó lenne egyenesen menni és a súlyt a vállain hordani. Szembe ötlenek a szeme körüli sötét árnyékok is. Már a telefonáláskor feltűnt a hangja, minden volt, csak nem tiszta és érthető, hanem érdesen szólt, egy sajnálkozó mellékzöngével.

Diagnózis energetikai szemszögből

A fenti körülményeskedés a Víz-elem energetikai kiegyensúlyozatlanságát sejteti ( passzol a mai esőhöz!). Azonban szeretném elmélyíteni ezt a felületesen alkotott diagnózist a részletesebb Mon-shin -on keresztül (diagnózis egy adott kérdőív alapján). Ez meglehetősen tiszta képet adott a Víz és a Fa energetikai területén tapasztalható egyensúlyhiányról.

A vízenergia területén tapasztalható diszharmónia az alábbiak szerint jelenik meg: hátfájdalmak az ágyéki területen, gyakran fáradtnak érzi magát, különösen délután 16-17 óra körül, sós íz kívánása, a fekete szín kedvelése ( a farmer felett egy fekete pulóvert és egy fekete dzsekit visel), régen többször volt lumbágója.

A következő jelek a Fa elem diszharmóniájára utalnak: idegenkedés a zöld színtől és a savanyú íztől, Nehezen mutatja ki nyilvánosan a dühét, mint az irodában gyakran szükséges lenne rá, ahol a kollégája egy alkalmat sem hagy ki, hogy piszkálja és a főnöke szörnyen bánik vele (elnyomott harag és súly a vállán , az epehólyagon).Nos, akkor tovább megyek a Setsu-shinhez (diagnózis érintés által). A harában kyo-nak találom a szívburok-meridiánt, a tüdő-meridiánt jitsu-nak.

Kezelés

Bár a hara diagnózisa nem teljesen ugyanazt mutatja, mint a Bo-shin és a Mon-shin, természetesen követem ezeket az utolsó jelzéseket, és kezdem kezelni a kyo-t. KG-17, a szívburok-meridián Bo-pontja fájdalmas. A légzés inkább a mellkasban játszódik, mint a hasban, rövid és felületes. A tüdő-meridián is fájdalmas a karon, ezért pontosan kell kiegyensúlyoznom a nyomást a kezemmel, és nagyon lassan kell növelnem ahhoz, hogy úgy tudjak a mélybe menni, hogy ne okozzak fájdalmat.

Az egész meridián meglehetősen üres (kyo) és a nyomás mélyen és lassan végrehajtott, nem elég ahhoz, hogy felébressze az energiát. Rájövök, hogy a munkám kevés sikert fog hozni, amíg a légzés ilyen felületes és nem éri el a has alsó részét. Azt is figyelembe kell venni, hogy a hátfájdalmak a felületes légzéssel összekötve, általában további tényezőkkel is kapcsolódnak egymáshoz.

A vesék veszik fel a légzési energiát és tárolják. Ha a vesék túl gyengék. Nem tudják ezt a fontos feladatot ellátni és a légzés megreked a mellkasban. A rekeszizom a szegycsonton és az ágyéki csigolyákon tapad. Ha a légzés rövid és felületes, a rekeszizom csak minimálisan mozog, és az idő elteltével hajlamos lesz megmerevedni és blokkolódni., ami feszültséghez és fájdalmakhoz vezet az ágyéki területen.

Ezért csináltatok a klienssel néhány gyakorlatot, hogy a légzését elmélyítse:

1. Mindkét kezével a harán megkérem, hogy teljesen lélegezzen ki és kilégzéskor erősen tartson ellen a kezeimnek. Én a nyomást 8-10 másodpercig tartom és aztán ellazítom. Ezt a gyakorlatot 3x ismétlem.

2. Mialatt a kezeimet a bordakosár alsó részére teszem, megkérem, hogy lélegezzen ki. És kísérem a kilégzést, mialatt mindkét kezemmel le- és középre nyomást gyakorolok. Ezt a gyakorlatot is 3x ismétlem.

3. A végén egyik kezemet a Hara alsó részére teszem, a másikat a mellkas felső részére. Ismét megkérem, hogy lélegezzen, hogy a harán lévő kéz mozogjon és a felső részen lévő nyugodtan pihenjen.

Ez a gyakorlat az elején erőfeszítést igényel, de a légzés fokozatosan mélyül általa. Most megkérem, hogy folytassa a légző-gyakorlatokat, azonban most a saját kezeit használja. Megkérem, hogy a kezeit ugyanúgy, mint az előbb az enyéimet, helyezze a harára és a mellkasra. Így én végig a lábakra tudok koncentrálni, mialatt a Masunaga szívburok-meridián nyújtását végzem.

Ismét a harához fordulok és ellenőrzöm a lényeges területeket. A szívburok-meridián területének változása jelentős, a pulzusszám is emelkedett. A meridián kezelésétől eltekintve nagyon különböző tényezők is hozzájárultak ehhez. A Légző-gyakorlatok felgyorsíthatják a pulzust. De lehet csak egyszerűen a szokatlan helyzettől, amit talán a gyermekkori orvosi élmények felidézése keltett életre, amit gyakran az elnyomás érzése vált ki.

A harában megállapítottam, hogy a lép-meridián most a legkyobb. Ezért ezt a meridiánt is kezelem az elején akkor is, ha ebben a pillanatban ez a korábbi megállapításaimmal nincs teljesen kapcsolatban. A későbbi ellenőrzésnél a lép-meridián még mindig kyo, de már kevésbé, mint korábban.

A tüdő-meridián jitsu. Kezelem a lábakon és valamivel hosszabban a lábfejeken, hogy az energia, ami a felső részen blokkoltnak tűnik, ösztönözzem, és lehetővé tenni, hogy lefelé terjedjen.

Végül a nyaki területen kezelem, mert ez energetikailag az ágyéki területhez kapcsolódik. A legvégén a has területén végzek nyújtásokat, ahol váltakozva a jobb és a bal oldalon megemelem és oda-vissza ringatom.


Kezelési eredmény

A végén betakarom a klienst és hagyom 5-6 percig pihenni. Amikor visszatérek, megkérdezem, hogy érzi magát. Úgy gondolja, hogy a lábaiban bizsergést érez, a lábfejeiben pedig egy különösen jó érzése van, mintha most ébredt volna.

Megbeszélünk egy új időpontot a következő hétre: ugyanazt a napot, ugyanazt az órát. A saját benyomásom a kezelés után meglehetősen kielégítetlen mindenekelőtt azért, mert az energetikai felmérés nem volt tejesen egyértelmű, rendezett.

Mindazonáltal egyértelművé kell tenni, hogy klienseink nagyon különböznek azoktól, akiket még Masunaga kezelt. Valószínűleg a kyo és jitsu tanításának fejlődését az a körülmény is megkönnyítette, hogy az ő idejében élő japán emberek, akik az egészség kérdésében mindig szorosan a hagyományokra támaszkodtak, összességében kiegyensúlyozottabbak és energetikailag könnyebben besorolhatók voltak.

Másrészt a kliensekből kiindulva, akik manapság felkeresnek, valószínűleg császármetszéssel jöttek a világra, homogenizált ételekkel táplálták őket, általában már egészen korán antibiotikumot szedtek a nátha és köhögés gyógyítására.

Már két vagy több sebészeti beavatkozást is maguk mögött tudhatnak, a legkisebb panasszal is a tablettákhoz nyúlnak, és emellé talán még nagy dózisban kortizont is írnak fel nekik a legkisebb bőrproblémákra is.

A táplálkozásunkról, ami minden más, de nem természetes és egészséges, már nem is szükséges beszélni. E tények miatt nem egyszerű már a kezelés elején tiszta képet kapni az energetikai állapotról.

Ezért az esetek többségében arra törekszem az első találkozáskor, hogy a „valódi” kyo nyomára bukkanjak.

A kyo oka gyakran a jitsu, a tünete, de gyakran rejtve marad, visszahúzódik, titokzatos marad. A lényege az üresség.

A japán kultúrában a műalkotás szépsége nem abban mutatkozik meg, amit az ember lát, a valódi szépség a háttérben rejtőzik és csak egy esztétikus potenciálban bontakozik ki kölcsönhatásban a fénnyel és árnyékkal, telítettséggel és az ürességgel. A keleti kultúrában a szépség látható az első pillantásra.

A teljes üresség a hagyományos művészet eredeti forrása, ami minden kreativitás elengedhetetlen követelménye; szükséges, hogy esztétikai egységet hozzon létre a természet energiáival és kifejezze egy olyan művészetben, ami kizárólagos és egyedülálló minden tekintetben.

Ez a másik, a keleti művészeti koncepciói az igazság mögötti nagyon eltérő elképzelésen alapul: a nyugat számára az a valódi, ami ma látható, a japánok számára éppen az, ami nem látszik, a láthatatlan.

Gondolj a festészetben körülbelül gondolj a köd és az eső jelentésére, melyek fátyla mögött a valódi hegy megjelenik, vagy az Ikebana művészetére is, ahol az űr megtapasztalása egy meditatív gyakorlatból származik, amely lehetővé teszi az elme és a szív hatékony kiürítését, amit a megfelelő kompozíciónak átad.

Így a nézőnek nem csupán passzív szerepe van, hanem inkább saját képzeletével és érzékenységével képes aktívan részt venni a kreatív feldolgozásban. Ilyen a kyo is, ami a shiatsuban egy műveletet életre kelt, mozgatja a dolgokat, és a jitsut a felszínre hívja ennek orvoslására.

Masunaga azt mondja:” Az élet lényege csak titokban található meg.” Ezért a későbbi kezelések mindig a „valódi” kyo keresésére irányulnak, mert ott van a valódi ok, az üresség, amelyet meg kell keresni és újratölteni, hogy visszanyerje a megfelelő, a dinamikus egyensúlyt.


Második kezelés

A második találkozónk napján ismét esett. Ezúttal az eső más volt. Szitáló és könnyű, egy

tartós eső, ami egész nap kitart. A felhők szürkék, egyhangúak, alig szakítja meg egy világos folt. Az ég olyan, mint egy meleg, puha takaró.

Az ügyfelem jól láthatóan magabiztosabban és határozottabban jön a rendelőmbe: most tudja, mi várható és semmitől nem kell félnie. Elmeséli, hogy az utolsó kezelés után teljesen ki volt merülve, ugyanakkor már a következő nap jobban érezte magát.

Megkérem, hogy azt a „jobban”-t valamivel pontosabban írja le, mit ért ezalatt, hogy a hátfájás időnként enyhült és egy kicsit jobban szétterjedt.

Megragadom a lehetőséget, hogy valami konkrétabbat megtudjak: Kiderül, hogy fél az elengedéstől. A cégénél létszámleépítés volt. Elmagyarázom neki, hogy a panaszainak köze lehet ehhez a félelemnek (rövid hivatkozással az 5 energiamezőre).

Ezt nyilvánvalóan a szívére veszi, de egyelőre nem kérdez semmit.

A kezelést a hara-diagnózissal kezdem és megállapítom, hogy a hólyag-meridián kyo, az epehólyag-meridián jitsu.

A kyot csak a háton kezelem oldalt-fekvésben, és aztán ellenőrzöm újra a harát. Még mindig kyo, ezért folytatom a hólyag-meridián kezelését, mialatt a kliens a hátán fekszik. Ismét ellenőrzöm a harát, ami most azt mutatja, hogy a vese-meridián kyo és a gyomor-meridián jitsu.

A vese-meridiánt kezelem csak a lábakon, és különösen azokra a pontokra koncentrálok, ahol többnyire kyot érzek. Elegendő még az idő a gyomor-meridiánt térdtől lefelé kezelni és egy rövid, de intenzív kezelésre a nyak területén ( nyugtató hatású, amire a kliensemnek saját elmondása szerint sürgősen szüksége van).

Azután lazábbnak, ugyanakkor aktívabbnak, érzi magát. Kezelem még az egész hátat egy kellemes kenbikivel, mely alatt a sarkait a combomra támasztom.


További kezelések
A harmadik találkozáskor még mindig borult az ég, de már nem esik. Hideg szél fúj, az emberek sálat viselnek a nyakuk körül és kezeik kivörösödtek.

A kliensem ezúttal nem ázott el, de gyakorlatilag átfagyott. Éppen csak kinyújtózott a matracon és már egy meleg takaróra volt szüksége. Biztosított róla, hogy egy egészen jó hete volt és a hátfájdalmai is elmúltak.

Szokás szerint először a kyot keresem, amit néhány megközelítés és rossz irány után végül újra a vese-meridiánon találok. Ez egyre jobban meggyőz, hogy itt az „igazi” kyo-val van tennivaló, és megerősíti az eredeti megállapításom.

Ahhoz, hogy a vese területét ellazítsam, csinálok egy nyújtást, megfogom mindkét térdét és a mellkasához vezetem először zárt, majd nyitott térdekkel. A következő két találkozókor a  kyo még mindig a vese-meridiánon található. Az ötödik kezelés végére a hátfájás eltűnt. Még kezelem kenbikivel, amikor hajlított lábai előtt térdelve, megfogva térdeit, és térdeimmel lábait tartom (blokkolom).

Átadok neki egy tájékoztatót, amelyen felsorolva találja a hátra vonatkozó speciális gyakorlatokat, és elmagyarázom neki, hogy megakadályozhatja, hogy túlterhelje a hátát, ha minden reggel gondosan elvégzi ezeket a gyakorlatokat felkelés előtt.

A napi „túl sok stressz valójában traumatikus következményekké nőheti ki magát az évek során (nem csak szimpla „panaszokká”, hanem drámaibb dolgokká, mint például sérvek, stb.)

Biztosan egy klienssel kevesebbem lesz, legalábbis egy hátproblémással.

Még biztos vagyok abban, hogy ez a megfelelő út azoknak a klienseknek, ahogy kérdezik is, akik mélyebb érdeklődést mutatnak egészségük iránt. Ezért elmagyarázom neki még végül, hogy rugalmasabban és funkcionálisabban tudja tartani a gerincét, ha időben megakadályozza az izomfeszültséget. A gerinc nemcsak a test megfelelő testtartásának fenntartására szolgál a gravitációs erővel szemben, olyan funkciókat is ellát, amelyek túlmutatnak a fizikai szinten, kiterjednek az ember érzelmi és szellemi szintjére.

A csigolyák által az energiaáramlás a lenti központokból a fentiekbe továbbítódik. Az energia  a legalsó csakrákból a csigolyákon keresztül felemelkedik és az embernek egy harmonikus, stabil érzelmi életet és spiritualitásának természetes fejlődését teszi lehetővé.

Azonban ha a csigolya merev és az izomzat feszült, a magasabb szintű tudat kialakulásának ez a lehetősége blokkolva marad és az embert egy át nem eresztő páncélban tartja, ami elzárja minden további fejlődéstől, kibontakozástól.

Tőlünk függ, hogy visszailleszkedünk-e a természetes evolúcióba. Talán hátgyakorlatokkal kezdve. Miért ne….?

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>