Sokszor emlegetjük, hogy a Shiatsu folyamatosan megújuló gyógymód, amely nyitott a nyugati lelki és testi terápiák irányzataira is. Ugyanakkor viszonylag kevés szó esik arról, hogyan alakult illetve mélyült tovább maga a Zen Shiatsu a nagyszerű mester, Masunaga Shizuto halálát követően, vagyis 1981-től napjainkig. Azt jól tudjuk, hogy létezik számos shiatsu irányzat, melyekből ízelítőt kaphatunk a Shiatsu Kongresszusokon. Talán az is ismert tény a shiatsu berkekben, hogy Masunaga mester legjobb tanítványai létrehozták saját rendszerüket, amelyek egyértelműen Masunaga tanításaiban gyökereznek. Így gazdagodott a shiatsu világa például Ohashi Wataru Ohashiatsu-jával, illetve Saul Goodman Shiatsu Shin Tai rendszerével. Arra gondoltam, érdemes és érdekes lehet betekintést nyerni abba az immáron több, mint három évtizedes intenzív, nemzetközi porondon zajló munkába is, amely a shiatsu érintésben rejlő határtalan lehetőségeket tárja elénk. Ez a munka azért is érdekes lehet a magyar shiatsus közösség számára, mert jó példa arra, hogy a shiatsu evolúciója nem feltétlenül azt jelenti, hogy integrálunk egyéb terápiás rendszerek (pl. oszteopátia) technikáit, bár ez az út is kétségtelenül rendkívül izgalmas és nem utolsó sorban hasznos mind a terapeuta, mind a kezelést kapó szemszögéből nézve. Az evolúció azt is jelentheti ugyanakkor, hogy elhivatott gyakorlók egy meglévő rendszer tudásanyagát rendszerezik, mélyítik és fejlesztik tovább éveken át tartó fáradhatatlan munkával.


Pauline Sasaki (1946-2010)

A japán származású amerikai Pauline Sasaki pontosan ilyen shiatsus volt. Masunaga sensei tanítványa volt Japánban, majd a 70-es években együtt dolgozott Ohashival New York-ban. Segített Masunaga és Ohashi könyvének fordításában is. Terapeutaként éveken keresztül gyakorolta a Zen shiatsut. Idővel azonban olyan megélései voltak kezelések közben, amelyekre nem tudott a zen shiatsu keretében magyarázatot találni. Így Párizsba utazott, hogy mélyrehatóbban megismerkedjen egy szintén volt Masunaga tanítvány, Kishi Akinobu rendszerével, a seiki shiatsu-val. Hamarosan elkezdte ötvözni Kishi energiamezőre vonatkozó érzékelési gyakorlatait a zen shiatsu fizikai testen végzett technikáival. Ez a kombináció adta Sasaki munkásságának lényegét.

Sasaki, miután befejezte Kishinél a tanulmányait, annak szentelte karrierjét, hogy integrálja Kishi energia érzékelését a zen shiatsu rendszerbe. Azzal kísérletezett, hogyan lehet a teljes testsúlyt használni kezelés közben úgy, hogy közben fenn lehessen tartani a finom energiamező érzékelését. Rájött arra, hogy ennek eléréséhez kezelés közben a gerincoszlop mentén történő összerendeződésből, összehangolásból (alignment) kell indítani a mozdulatokat. Ez által a terapeuta képes lesz arra, hogy kiterjessze az energiamezőjét. Ez a kiterjesztés (expanzió) ellensúlyozza a testsúly alkalmazásának összehúzó (kontraktív) jellegét.

Masunaga és Kishi rendszerének ötvözete adta a shiatsu modern fejlődésének egyedülálló lehetőségét. Sasaki továbbvitte Masunaga úttörő szellemiségét, ami elsősorban azt jelentette, hogy számára a shiatsu soha nem valamiféle statikus terápiás rendszer volt. Életét annak szentelte, hogy önmagát folyamatosan fejlesztve elmélyüljön a shiatsu-ban, új távlatokat nyitva ebben az egyedülálló energiamunkában.

Sasaki munkásságát három periódusra lehet osztani. Masunaga halálát követően a 90-es évek közepéig rendszerezte és továbbfejlesztette Masunaga tanításait. A 90-es évek közepétől 2007-ig a zen shiatsu rendszerén belül az energetikai aspektussal való munkára összpontosított. Élete utolsó három évében a magasabb rezgéstartományú világokhoz fordult, főként az éteri mezővel dolgozott. 1986-tól egyik tanítványával, Clifford Andrews-al (a továbbiakban Cliff) szoros együttműködésben végezte tanítói tevékenységét. Több, mint 20 éven keresztül tartottak évente egy-két alkalommal közösen workshopokat Európában és az USA-ban. Cliff úgy emlékszik vissza Sasakira, mint egy fáradhatatlan tanítóra, aki folyamatosan új ötletekkel rukkolt elő, melyeket olykor eleinte Cliff is nehezen tudott befogadni és feldolgozni. Ugyanakkor az ő dolga volt logikus, tanítható és magyarázható formába önteni Sasaki "vad" gondolatait. Sasaki halálát követően Cliff évente több alkalommal tanított Angliában, számos európai helyszínen és Ausztráliában. Személyes levelezésünkből tudom, hogy volt olyan év, amikor 18 Anglián kívüli workshopot vezetett. Jelenleg egy ideig szünetelteti a személyes nemzetközi tanítást. Belekezdett egy ambiciózus projektbe, aminek a neve "new energy work". Ez egy jelenleg is zajló on-line projekt, amely Sasaki illetve Cliff tanításait hivatott nemzetközi szinten terjeszteni (www.newenergywork.com).

A 2. részben írok néhány gondolatot a quantum shiatsu rendszeréről: pl. milyen technikák jellemzőek erre a rendszerre, hogy néz ki egy kezelés.

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>