Kedvenc makrobiotikus ételeim
...és amit a makrobiotikus táplálkozásról tudni érdemes.
Július 21-ig ezt a tanfolyamot bevezető kedvezménnyel vásárolhatod meg.
A kedvezménynek vége!
20.000 Ft
15.000 Ft
Nézz bele a tanfolyamba most!
Az alábbi 12 perces betekintő videó alapján magad is meggyőződhetsz róla, hogy a téma számodra is fontos, és érdemes elgondolkodnod az életmódod átformálásán.
A tanfolyamban minden videó alatt a legfontosabb információk szöveges leírását is megtalálhatod.
Mi az a makrobiotika?

A gabonák és a növények élő termények, lélekkel, tudással rendelkeznek. Ha elfogyasztjuk őket, gazdagodunk, valóban táplálnak bennünket. Leginkább úgy, hogy a vízzel és a tűzzel találkoztatjuk őket, tehát a főzés alapvető ebben a rendszerben. A szélsőséges jin illetve jang természetű ételek fogyasztása megterhelő, az energiánkat felemészti, nem segíti az egészséget. Az erős jin étkek lágyító, gyengítő hatást fejteken ki.
A makrobiotika megközelítése alapvetően eltér minden más táplálkozási elmélettől. Azok az analízisre épülnek. Ezzel szemben a makrobiotikát áthatja az energetikai működéséről szóló elmélet, a taoizmus, illetve a zen. A Taoizmus alapvetése, hogy mindenben működik az életenergia két ellentétes, de egymást kiegészítő minősége, a jin és a jang erő. Ezt a táplálékokra is jellemző tulajdonságot veszi alapul a makrobiotika. Az ételek természetét, jellegét és hatását az életenergia alapján vizsgálja.
Nézőpontja szerint az táplál igazán, az ad jó életet, ami önmagában is harmonikus, tehát a jin és jang erőket kiegyensúlyozottan tartalmazza.

A gabonák és a növények élő termények, lélekkel, tudással rendelkeznek. Ha elfogyasztjuk őket, gazdagodunk, valóban táplálnak bennünket. Leginkább úgy, hogy a vízzel és a tűzzel találkoztatjuk őket, tehát a főzés alapvető ebben a rendszerben. A szélsőséges jin illetve jang természetű ételek fogyasztása megterhelő, az energiánkat felemészti, nem segíti az egészséget. Az erős jin étkek lágyító, gyengítő hatást fejteken ki.
A makrobiotika ajánlása szerint a szemes, főtt gabonák tegyék ki az elfogyasztott ételek 50%-át. Zöldségeket és hüvelyeseket 25%-ban együnk, 15% legyen a gyümölcsök és magok aránya, a maradék 10% pedig lehet bármi, amit szívesen fogyasztunk.
Mit tudhatsz meg ebből a tanfolyamból?
A tanfolyamban 7 fejezeten át, több mint 3 órányi videós anyag vár rád. Ezekből megtanulhatod a makrobiotika elméletét, megismerhetsz különböző egészséges recepteket, valamint számos gyakorlati tanácsot kapsz arra, hogyan építheted be a makrobiotikus táplálkozást az életedbe.
Részletes tematika:
1. fejezet
videó: 22 perc
A makrobiotika elmélete
A makrobiotika az ételek természetét és hatását az életenergia alapján vizsgálja. Nézőpontja szerint az táplál igazán, az ad jó életet, ami önmagában is harmonikus, tehát a jin és jang erőket kiegyensúlyozottan tartalmazza. Ebben a videóban összefoglalom a makrobiotika szemléletét és ajánlásait.

2. fejezet
videó: 43 perc
Alapanyagok
Bemutatom a legfontosabb terményeket, a gabonákat, a zöldségeket, ismertetem a hatásuk különbségeit. Azokat a zöldségeket is említem, amiket inkább ne fogyasszunk rendszeresen. Szó lesz a hüvelyesekről, a gyümölcsökről és a fermentált savanyúságokról is.

3. fejezet
videó: 15 perc
Barnarizs és szezámsó
Megmutatom a számomra megunhatatlan barnarizs főzését. Kétszeres mennyiségű vízzel, egy kicsi sóval forrástól számítva 35-40 perc alatt készül el. A leggyakrabban használt ízesítő a szezámmag, sóval, pirítva, és kicsit megtörve készítem.

4. fejezet
videó: 26 perc
Párolt zöldségek
Megtudhatod, hogy a leggyakrabban használt zöldségek milyen energiával rendelkeznek, hogyan szoktam őket aprítani, és ízletes fogást készíteni belőlük. Amikről szó lesz: petrezselyemzöld, egy pici olaj, sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, karalábé, karfiol, fejes káposzta.

5. fejezet
videó: 24 perc
Azuki bab, répás hajdina és gabonafasirt
A vese energiáját támogató azuki bab főzése beáztatás után kétszeres vízben történik, egy kis sóval. A hajdina ajándéka a jang energia erősítése bennünk. Aktivitást, tartást ad és melegít. A fasírt alapja a köles és hajdina együtt megfőzve.

6. fejezet
videó: 20 perc
Hamis krumplipüré és paprikás csicseriborsó
Miért is kerülendő a burgonya fogyasztása? Helyette fehérbabból, kölesből, fehérrépával és karfiollal remek köretet készíthetsz. Az íze és az állaga is hasonlít a krumplipüréhez.

7. fejezet
videó: 37 perc
Levesek
Megmutatom a család kedvenc levesének, a zöldborsólevesnek a készítését, tojás nélküli galuskával és barnarizs liszt habarással. Egyéb zöldséges és hüvelyes levesekről is lesz szó. Az erjesztett bab és gabona, a miso (miszo) a japán konyha alapjának tekinthető. Az algákkal fogyasztott miszoleves nagyszerű támogatás a mikrobiomnak.

Kedvenc makrobiotikus ételeim
Több, mint 3 órányi videós anyaggal várunk.
7 leckén át mutatjuk be az alapokat.
Minden leckéhez tartozik leírás.
Ha kérdésed van, szívesen válaszolunk.
A hozzáférésed időben és megtekintések számában korlátlan.
Július 21-ig ezt a tanfolyamot
bevezető áron vásárolhatod meg.
20.000 Ft
15.000 Ft
Gyakran ismételt kérdések
Nem, sőt, a tananyag kifejezetten a fokozatosságot javasolja. A változtatás akkor lesz tartós, ha apró lépésekben történik. Kezdésként próbáld ki azt, hogy minden megszokott étkezésed mellé eszel egy kis adag főtt barna rizst. Ha már ez beépült, válassz egy-egy receptet, ami tetszik, és készítsd el hetente egyszer-kétszer. A lényeg a megértő és nem erőszakos hozzáállás önmagadhoz.
A makrobiotika célja a harmónia, nem a szélsőségek követése. A vörös húsok, a tejtermékek és a finomított cukor erősen yin vagy yang jellegűek, ezért fogyasztásuk nem ajánlott, főleg nem rendszeresen. Azonban az étrend 10%-a lehet "bármi, ami jólesik". Ide mértékkel beleférhet heti 1-2 alkalommal egy tiszta forrásból származó hal vagy baromfi, esetleg egy kevés savanyított tejtermék (pl. joghurt). A cél nem a dogmatikus tiltás, hanem az egyensúlyra való törekvés.
Ezeket a termékeket ma már a legtöbb bioboltban, nagyobb szupermarketek ázsiai vagy reformélelmiszer polcain, illetve speciális ázsiai élelmiszerboltokban is be lehet szerezni.
Apróbb diszkomfortérzések, emésztési panaszok vagy ízületi merevség esetén a tanfolyamon bemutatott alapelvek követése és egy 3 napos barna rizs-zöldség diéta sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Azonban komolyabb, diagnosztizált betegség esetén mindenképpen javasolt szakember felkeresése, aki személyre szabott, gyógyító étrendet tud összeállítani.
Yang (összehúzó, melegítő): A föld alatt, lassan növő gyökérzöldségek (répa), a só, a pirítás, a hosszú főzési idő, a húsok.
Yin (kitágító, hűtő): A föld felett, gyorsan növő, lédús növények (paprika, paradicsom, gyümölcsök), a cukor, az alkohol, a tejtermékek.
A gabonák és a legtöbb, földközelben növő zöldség (káposzta, hagyma) a skála közepén, a kiegyensúlyozott tartományban helyezkedik el.