Shiatsu Journal 14. évfolyam 47. szám, 2006 ősz. Kiadó: Németországi Shiatsu Egyesület (Gesellschaft für Shiatsu in Deutschland)
Fordította: Tóth Eszter


Egy csecsemő meridiánjainak fejlődését követjük nyomon, és ennek során az első meridián családot a túlélési képességek alapjaként ismertük meg. A csecsemő a saját energiaellátásának aktiválása és megszilárdítása után kész az élet következő fontos lépésére: Az "én" felfedezésére a térbeli mozgás által. Ezt a feladatot a második meridián család, a vese, a hólyag, a szív és a vékonybél meridiánok látják el.

Húúúú...végre sikerült! A tüdő, vastagbél, gyomor és lép meridiánok, az első család meridiánjai, eléggé kifejődtek már, hogy önálló energiaellátást biztosítsanak. Tovább már nem szükséges az anya energiarendszerének segítségével előkészíteni a táplálékot, s a mellen keresztül táplálni. A csecsemő gyomra már képes szilárdabb táplálék felvételére és megemésztésére is. Döcögősen ugyan, de mégis végzi átalakító munkáját a lép, s már csak párszor van szükség éjszakai hasmasszázsra ahhoz, hogy teljesen ellássa a feladatát. Ugyanez érvényes a vastagbélre is. A csecsemő nőtt. Fejlődött

És hirtelen a következő történik: Ezt a kis édes valamit ott hagyjuk a nappaliban a kanapén fekve, nyugodtan átadjuk magunkat egy jó könyvnek, egy csésze teának és.bumm! Ordítás! Ámulás! Az az édes valami elkezdett mozogni a térben. És megismerte a gravitáció törvényét. A második család meridiánjai figyelmeztetés nélkül elkezdték tevékenységüket, s bevezetik az energetikai gyermekfejlődés következő lépését: Az én fejlődését a térbeli mozgás által.

Meridiánkezelés kontra HKO

A második meridián családhoz számítják a hólyag, a vékonybél, a szív és a vese meridiánokat. A cikksorozat első részében abból indultunk ki, hogy minden meridiánunkkal együtt születünk, amelyeknek azonban a testben először ki kell fejlődniük. Valamint, hogy minden meridián egy bizonyos életprincípiumot testesít meg. Ez egy olyan kiindulópont, melyet Thomas Nelissen, a bécsi Hara Shiatsu Iskola igazgatója továbbfejlesztett, és amit 15 év klinikai gyakorlat igazol. Egy olyan kezdeményezés, melyben a shiatsu által alkalmazott meridiánkezelés nagyban különbözik a hagyományos kínai gyógyászat megközelítési módjától. A HKO elsősorban a Zang Fu-val, a belső szervekkel dolgozik, melyek közül a jin szervek nagyobb jelentőséget kapnak. A jang szervek többnyire csak az anyósülésen utaznak. Ted Kaptchuk könyvében a "Kínai orvoslás nagy könyvében" a hólyag szerepe csupán a "vizelet befogadása és kiválasztása", míg a veséhez a feladatok tömege tartozik. Természetesen, a mélyebb, krónikus - és így veszélyesebb - diszharmóniák elsősorban a jin szervekben fejlődnek ki, melyeknek a tűvel, gyógynövényekkel vagy moxával végzett célzott kezelése megalapozott és eredményes. A shiatsuban azonban másfajta megközelítésre van szükség, mivel a hangsúly nem bizonyos szervek tonizálásán vagy szedálásán van, hanem a meridiánrendszer kiegyensúlyozásán. Ha valóban meg akarjuk érteni a meridiánokat, akkor új szemléletmódot kell alkalmaznunk, még akkor is ha vonzónak tűnik a HKO irányvonalait követni, mivel az rengeteg információt nyújt számunkra. Shizuto Masunaga volt az elsők egyike, aki a meridiánokat friss szemmel nézte, és ezzel a shiatsu világnak nagy szolgálatot tett. Masunaga rendszerében a hólyag szerepe messze meghaladja "a vizelet befogadását és kiválasztását". A shiatsuban a hólyag kontrollálja a szimpatikus idegrendszert, a hátat, az urogenitális rendszert, az akaratunkat és a haladás irányába tett erőfeszítéseinket. Továbbá a hólyag meridián fontos szerepet játszik stressz, fáradtság, félelem és idegesség eseteiben is. Masunaga felismerései a meridiánok lefutásának tanulmányozásán alapulnak, nem pedig a HKO elméleti alapjain. Ha tovább mélyítjük ezeket a megfigyeléseket, felismerhetjük, hogy a stressz, fáradtság, idegesség, hát, akarat és idegrendszer aspektusok mind egy közös nevezőre vezethetők vissza, egy alapvető elvre. Egy olyan elvre, mely minden meridiánban rejtve arra vár, hogy felfedezzék.

A meridiánok: egy energetikai kód

A meridiánok jól meghatározott ok miatt futnak éppen ott, ahol találjuk őket. Amikor feltesszük a kérdést, hogy a hólyag meridián a hólyag 1-es ponttal miért épp a belső szemzugban kezdődik, és a hólyag 67-es ponttal hirtelen miért épp a kislábujjak laterális körömágyánál végződik, akkor egy energetikai kódot próbálunk megfejteni, melyben az 1-es és 67-es számok között egy üzenet nyilvánul meg, amely jóval túlmutat a testi tüneteken.

A meridiánlefutások mentén szemünk előtt bontakozik ki egy alapvető életprincípium, a fejlődésünk egy létfontosságú feladata. Egy feladat, amely építőkővé vagy buktatóvá válhat a beteljesült élethez vezető úton. Így tekintve a meridiánok értékes információkat hordoznak, amelyek a lefutásukban vannak kódolva.

Shiatsu gyakorlóként le tudjuk fordítani ezeket a kódokat a kezeltjeinknek, és ezáltal nem csak testi, szervi, vagy érzelmi síkon érinthetjük őket, hanem teljes lényként, melyek kiteljesedni szeretnének.

Térjünk vissza a csecsemőhöz, aki békésen fekszik a hasán s hirtelen felfedezi a mászást. A mozdulatot a szemek kezdeményezik azzal, hogy egy igazán érdekfeszítő tárgyra fókuszálnak. A mozgás a szemnél kezdődik. A hólyag 1-es pontnál. És a hólyag 10-es pontnál folytatódik. A nyak izmai aktiválódnak. A csecsemő hasonfekvésben felemeli a fejét, tartja, és tovább erőlteti a figyelmét. Ha a kiszemelt tárgy elég érdekfeszítő, akkor a szimpatikus idegrendszerünk aktiválódik és magasabb készenléti állapotba hozza a testet. Ehhez elengedhetetlen a hólyag-meridián fejlődése a hát teljes hosszában. Ha jó az energiaáramlás akkor a mozgásimpulzus továbbhalad a hólyag meridián lábszárakon lévő lefutása mentén és a hólyag által irányított vádli izomzat összehúzódása által a szemek által beindított folyamat konkrét előre irányuló mozgásba megy át, és a csecsemő eléri célját.

Közös nevezőre hozva tehát, a hólyag meridián képessé tesz bennünket arra, hogy elérjünk és megszerezzünk magunknak olyan dolgokat, amiket tényleg akarunk, még akkor is, ha közben akadályokba botlunk. Minden hólyag meridiánra vonatkozó jellegzetesség vagy hozzárendelés erre az alapelvre, erre a saját kódra vezethető vissza. Fáradtak vagyunk, mert túl sokat akarunk, vagy az akaratunkat leginkább a külvilág irányítja, s nem a belső világunknak felel meg. Szenvedünk stressztől, hátproblémáktól, ideggyengeségtől, ha túl sok célt követünk és nem tudjuk elérni őket vagy túl sok akadállyal kell megküzdenünk. A túlzott aktivitás által hőt generálunk a szervezetünkben, mely túlnyomórészt a hólyagon keresztül kerül kiválasztásra.  Azért, hogy az ilyen energetikai torlódásokat elkerüljük, a hólyag meridián keresett magának egy partnert, amely a feladatában támogatja: a vékonybél meridiánt.

Vékonybél és hólyag: A Tai Yang meridiánok

A vékonybél meridián körülbelül ugyanabban az időszakban fejlődik ki bennünk, mint a hólyag meridián. Ha megfigyeljük a csecsemőket a mászás tanulásakor, világosan látható ez a kapcsolat. A figyelem középpontjában egy tárgy van. A szemek, hála a hólyag meridiánnak, aktiváltak, épp úgy mint a nyak és a hát. Aztán a vékonybél is beavatkozik a történésekbe. A csecsemő a kezekre támaszkodva magasba emeli a felsőtestét.  A nyomás a vékonybél meridián mentén történik - a külső kézfejszéltől az alkaron és a tricepszen át, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a magasba emelkedjünk. Aztán tovább a vállövön át, amely a mászásnál nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a karokat oldalt előre mozdíthassuk. Gyakran látunk olyat, hogy a gyermekek a vékonybél nyomása által nem előre, hanem hátrafelé mozognak, el a vágy tárgyától. A lábakban hiányzik a hólyag meridián támogatása, mivel ez olyan szakasz, melynek gyakran több időre van szüksége, hogy feltöltődjön energiával. Végül a vékonybél tovább halad a hólyag meridián felé, ahol oldalról támogatja azt. És pont ez a feladata.

A vékonybél támogatja a hólyagot, hogy a kitűzött célt elérjük. A nyak oldalsó irányítása által a vékonybél gondoskodik arról, hogy egyenesen előre tekintsünk, és ne hagyjuk magunkat a céltól állandóan eltéríteni. Egy erős vékonybél eredménye a tiszta koncentráció és nagy kitartás, mivel a megirányzott célt soha nem veszítjük szem elől. Egy gyenge vékonybél kevés tartást kölcsönöz a nyaknak, ami ún. szélkakas effektushoz vezet: mindig oda fordul, ahol a legkisebb ellenállás várható. Túlzottan aktív vékonybél esetén elveszítjük cselekedeteinkben az egészséges rugalmasságot, amely szükséges ahhoz, hogy a céljainkat elérhessük. Ilyenkor fejjel megyünk a falnak és kimerítjük magunkat. A következmények: stressz és túlterhelés.

A vékonybél és a hólyag egységként dolgoznak, amelyet a hat réteg modelljében Tai Yang rétegként neveznek. Az első meridián családtól eltérően, mely a test elülső felén nyilvánul meg, a Tai Yang meridiánok a test jang oldalát kontrollálják, a hátat. A Tai Yang az abszolút jangot képviseli, a szervezetünk legkülső energetikai rétegét, és az a feladata, hogy mozgásba hozza a szervezetünket, és hogy tiszta irányultsággal, cselekedetek által fejezzük ki az akaratunkat. Ezen a folyamaton keresztül interakcióba kerülünk a környezetünkkel, és az ezáltal kapott visszajelzések alapján alkotjuk meg ön- és világképünket.  Megalkotjuk legbelső lényegünket, melyet a szív és vese meridiánok képviselnek.

Szív és vese: a Shao Yin meridiánok

A mászás fejlődésével egy energetikai "kvantumugrás" történik. A gyermek megtanul szabadon mozogni a térben, önálló személyként lép fel, aki szabad akaratából mozog tárgyak felé, és ezáltal gyűjti a tapasztalatait. Nem mintha korábban nem lettek volna erre próbálkozások, de az energetikai ugrás inkább a cselekvés tudatosságának növekedésében nyilvánul meg. A hólyag és a vékonybél a gyermeket a céljai felé mozdítják, ami lehet például egy golyóstoll, ami persze rögtön a gyermek szájába szájba vándorol. Az már kifejlesztett első meridián-család meridiánjainak segítségével (gyomor, lép, tüdő, vastagbél) a gyermek megvizsgálja és feldolgozza a tárgyat a hozzá kapcsolódó tapasztalattal együtt. Aztán persze a vékonybél az, ami az így nyert információkat asszimilálja. Ami azokat hússá és vérré változtatja. Ami azokat a szervezetünk részévé teszi. Így hozzájárul a tudatosságunk és önvalónk fejlődéséhez, melyek pedig a szívben, a Shen-ben nyilvánulnak meg.

Vagyis a vékonybél nem csak a hólyaggal áll szoros kapcsolatban, hanem a szívvel is. A vékonybél elválasztja a tisztát a tisztátalantól, világost a zavarostól. Ha a vékonybél nem továbbítja a tisztátalant a vastagbélhez, hogy ott kiválasztásra kerüljön, hanem felveszi, akkor ezek a tisztátalan részek bekerülnek a tudatunkba is, mely aztán az önképünkkel együtt zavarossá válik.

Két tényező vezethet ilyen helyzethez. Vagy gyenge a vékonybél meridián és túlterheli az asszimilálás feladata. Vagy a tapasztalat intenzitása túl erős számára. A hatás mindkét esetben ugyanaz: A személyiségünk legbelső magva válik bizonytalanná. Hisz zavaros tudattal nehezen ismerjük fel, kik vagyunk és mit is akarunk. Így aztán a hólyag energiának is nehéz, hogy a céltudatos figyelmet, melynek központjában a jólétünk áll, irányban tartsa. Ilyenkor gyakran teszünk úgy dolgokat, hogy nem is tudjuk miért és mi célból tesszük. Ez persze még jobban megterheli a vékonybelet, amely kétségbeesetten próbál világosságot teremteni a folyamatban. És... kialakul egy kis ördögi kör, amely már csak azt a kérdést hagyja nyitva, hogy milyen szerepe van ebben a felállásban a vesének.

A szív és a vese a legmélyebben fekvő Yin réteget képezik az energiarendszerünkben. Kultúránkban is a szív mélyére nézünk vagy a vesékbe látunk, ha valamit igazán tudni, ismerni akarunk. A vese raktározza  a születés előtti energiánkat. A vese tárolja személyiségünk építési, kivitelezési tervét. A vesék képviselik az Én gyökereit. A szív a maga tudat funkciójával, tudatában van ennek az Énnek, és észlelőként működik. Ha a szív és a vese, a két Shao Yin meridián harmóniában vannak, akkor tiszta képünk van önmagunkról, személyiségünkről. A vékonybél és a hólyag közvetítik ezt a képet a külvilág felé. Ez visszajelzéseket generál, melyek az énképünket erősíthetik vagy gyengíthetik. Ez a folyamat a vese meridián lefutásában van kódolva.

A vese a gyökereinket képviseli, a legbelsőbb kívánságainkat, vágyainkat, elvárásainkat, céljainkat, a legmélyebb jinünket. A Shenben, a szívben tudatosodnak ezek a vágyak, a hólyag aktiválódik, hogy kövessük ezeket a kívánságokat és a vékonybél segít nekünk, hogy világos tudattal és kitartással meg is valósítsuk e vágyainkat.  A vágyak megvalósítása által erősödik a bizalmunk önmagunkban és a világban. Biztosan állunk az életben, saját lábainkon. Ennek következményeképp a vese 1-es és 3-as pontok területein, a vese forráspontján, energetikai telítettség van.  Fordított esetben labilis az önképünk. A vese 3-as területe gyenge. A kihívásoknál könnyen inunkba száll a bátorságunk. A lábizületek instabilak és a személyiségünk bizonytalan lábakon áll. Ez az állapot jól megmutatkozik a vese 10-es területén, remegő, ingatag térdek formájában. A pozitív változatnál a térdek stabilak, erősek, melyek lehetővé teszik, hogy kitartással helytálljuk a vágyaink megvalósításához szükséges feladatok megoldása során. Ha a gyökereink ily módon stabilak, kivirágozhat a fa, a lényünk, és nyitottan, biztosan és szabadon élhetjük az életünket, mely tükröződik a test első felén a vese meridián lefutásában. Képesek vagyunk a világgal szembesülni, befogadni, elfogadni és önmagunkat megmutatni.

Vagy leválasztjuk magunkat a világról? Cipzárként be van húzva a vese meridián a test elülső felén? Az ár: elszigetelődés és bizonytalanság. A legmélyebb meridián szintünk, a szív és vese szintje, ilyenkor gyenge. Ezzel ellentétben a külső meridián szinten, a hólyag és vékonybél szintjén, gyakran stressz, idegesség, feszültség és túlzott aktivitás mutatkozik. Rendetlenség uralkodik a második meridián-családban és ennek a rendetlenségnek az áldozataival találkozunk a shiatsu gyakorlás során. Kezeltként a szőnyegen...

A második meridián-család a gyakorlatban

Az első meridián-családot az energiatermelőinkként ismertük meg. A második meridián család ezt az energiát használja, hogy fejlődésünk során az aktivitásokon keresztül létrehozzunk egy képet a világról és  a saját személyiségünkről. Ha a második család meridiánjai harmonikusan dolgoznak együtt, akkor arra tudjuk használni ezt az energiát, hogy vágyainkat és céljainkat világos tudattal megvalósítsuk. Erősítjük a személyiségünket és a tettek által még több energiához jutunk. A második meridián-családban fellépő zavarok esetén a célok, a tettek és az önkép nincsenek egymásra hangolva. Ilyenkor már nem célirányosan vetjük be az energiáinkat, hanem szétszóródunk, elveszünk a tevékenységekben, kimerítjük magunkat, túlterheltek, idegesek vagyunk, bizonytalanság gyötör bennünket és kételkedünk önmagunkban, ami aztán testi szinten sokféleképpen megnyilvánulhat. Gyakran az alvás minősége szenved csorbát. Vagy a szemek válnak érzékennyé és hajlamosak lesznek a kifáradásra. Az idegrendszer túlterhelődik. A nyaki vagy épp az ágyéki csigolyák  vétetik észre magukat. Rosszabb esetben a teljes kiégés felé haladunk. Legrosszabb esetben a második meridián-család zavarai mániás depresszióhoz, skizofréniához, vagy Borderline szindrómához vezetnek, mint ahogy azt a Hara Shiatsu Iskolában a pszichiátriai területeken végzett kezelések során megállapíthattuk.

A gyakorlatban ezeknél az eseteknél jól bevált a második meridián-család minden tagjának a kezelése. Thomas Nelissen, a meridián-családok gyakorlati alkalmazásának szellemi atyja, így vélekedik: "Mint egy igazi családban, viszályok esetén minden családtag érintett. Természetesen az egyik családtag mindig jobban érintett, mint a többi. De ha egy családban a fiú és a lánygyermek intenzíven veszekszik, akkor ez az anyára ugyanúgy rányomja a bélyegét mint az apára, és aztán persze minden családtaggal el kell beszélgetni."

És ha már a családi ügyeknél vagyunk....  Egy erős második meridiáncsalád kialakulásának feltételei a gyerekkorban alakulnak ki. Éppen akkor, amikor a csecsemő elkezdi önállóan felfedezni a környezetét. A döntő kérdés így hangzik: Támogatták-e ebben az életszakaszban a személyiségünk magvának fejlődését? Rendelkezésünkre állt-e a biztonság és a szabadság az önálló felfedezésekhez? Megnehezítették-e a felfedezést? Vagy esetleg a szülői félelmek miatt teljesen kivették a kezünkből az önálló felfedezés lehetőségét? Még mindig arra várunk, hogy valaki megmondja, mit kell tennünk? Mi az, ami jó nekünk? Ezek azok a kérdések, amelyek a második meridián-családot érintik, és shiatsu gyakorlóként a meridiánok kódjai alapján megállapíthatjuk saját magunk és a kezeltjeink számára is, hogy mennyiben tudtunk ezekre a kérdésekre kielégítő válaszokat kapni...

Következő rész: a harmadik meridián-család tagjai (máj, epehólyag, szívburok és hármas melegítő)

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>