A cikk eredetije

Masunaga "Meridiandehnübungen" című könyve előszavának átdolgozása. Forrás: http://www.schule-fuer-shiatsu.de 
Fordította: Tóth Eszter


Úgy tűnik minden emberben erős vágy él arra, hogy növekedjen, beteljesítse lehetőségeit, kibontakoztassa a valódi természetét. Ugyanekkorának látszik azonban az ettől való félelem is. Az emberi lény számos lehetőséget tart készenlétben, amelyek ezt a növekedést befolyásolják, ami azt is jelenti, hogy fel tudják tartóztatni vagy meg tudják akadályozni.

Az akadályok és ellenállások, melyeket ezzel a céllal hozunk létre érzelmi és szellemi szinteken, mindig visszatükröződnek a testben. A testtel foglalkozó szakemberek jól ismerik ezeket a blokádokat a kezeltjeiknél: letapadt és feszült területek, erőtlen és magatehetetlen testtájak. A shiatsuban ezt energetikai szempontból vizsgáljuk, kyo és jitsu területeket különböztetünk meg, melyekben a Kí (japán kifejezés, melyet akár életörömnek is fordíthatnánk) nem jól áramlik.

A testkezelés és a testgyakorlatok segíthetnek abban, hogy az "élet folyamával szembeni ellenállások" megnyilvánulásait fizikai szinten megismerjük és tudatosan bánjunk velük. Nem mintha íly módon megszabadulnánk a félelmeinktől és ellenállásainktól. Egyszerűen csak jobban megismerjük magunkat. A blokádok nagy része gyorsan vagy idővel oldódik, új szabadságot (ez jó érzés!) élünk meg és képesek vagyunk új utakat találni. Az ilyesmi nem mindig könnyű és gyakran bátorságot követel. A testkezelés és a testgyakorlatok hatékonyan támogatják a személyes fejlődést.

Ugyanezen okokból kifolyólag egészségesebbek is leszünk általuk. Tulajdonképpen az előbb leírt ellenállások és blokádok okozzák a betegségeket és boldogtalanságot. Ha elkezdenek kioldódni, az nem azt jelenti, hogy szenvedésmentessé válunk. Néhány probléma éppen akkor jelentkezik világosan, mikor a Kí áramlani kezd. A szabadabb áramlás azonban fokozatosan egyre nagyobb megértéshez vezet, több erőt  és rövid vagy hosszú távon jobb egészséget biztosít.

Egyértelműen mondhatjuk azonban, hogy ezen az úton a testkezelés csupán egy - habár néha-néha ugyancsak erőteljes - segítséget jelent.  A tulajdonképpeni munkát minden embernek magának kell elvégeznie. Ami azt jelenti, hogy vállalnunk kell a felelősséget saját életünkért, döntéseinkért, tetteinkért, testünkért és egészségünkért. Ha ilyen gyakorlatok segítségével mélyebben megérthetjük saját testünket, saját életünket, az mindenkinek valódi kincseskamrává válik.

A testtel foglalkozó terapeutáknak különösen fontos ezt az utat követni. Először is jó egészséget követel, ha gyógyító szándékkal foglalkozunk emberekkel. Erőt igényel. Ezen túl pedig, annál nagyobb segítséget tudnak nyújtani kezeltjeiknek az útjukon, minél tudatosabban járnak a saját útjukon, és ezáltal egészségesebbé válnak. Ha saját maguk is fejlődnek és tapasztalatokat szereznek, s ezzel együtt megismerik az örömöt és "jól létet" de nehéz és adott esetben fájdalmas időket is.

A testkezelés továbbá nem csupán azt jelenti, hogy egy partner testével dolgozunk. Azt is jelenti, hogy a kezelő teste mintegy szerszámként kerül bevetésre. A shiatsuban például egyenesen az a szerszám. Gyakran tekintik a hüvelykujjat a shiatsu legfőbb eszközének. Ez azonban tévedés. A hüvelykujj vagy a kezek viszonylag jelentéktelenek. Ami számít, az a kezelő személy egész teste. Nem csupán arról van szó, hogy ezt a testet a kezelő munkaeszközként használja. Ennél sokkal fontosabb, hogy az érintése csak akkor lesz "üres" (és ezáltal hatékony), ha az egész testével dolgozik. Ha nem ő használja a testét, hanem egy részévé válik a saját dolgozó testének. És néha csupán kívülről szemlél.

Továbbá a testkezelésben, a testünk a megértés eszköze. Nem a fejünk vagy az értelmünk. Habár mindkettőt erőteljesen használjuk. Csak a saját testünk által és a saját testünkben tapasztalhatjuk meg, mi történik a partner testében, mi az amit ő megél. A partner energetikai (tehát testi, szellemi, érzelmi is) reakciói a kezelésünk alatt rezonanciát keltenek bennünk. Ezáltal értjük mi, testkezelők, azokat. Csak magunkban érthetjük meg, a saját testünkben keletkezett rezonancia által. A testgyakorlatok által bizalmas viszonyba kerülünk a testünkkel, s ezáltal ezek segítik a megértésünket.

Végeredményben a testgyakorlatok első osztályú edzésként szolgálnak arra, hogy megértsük az energiákat, és hogy tudatosan bánjunk a sajátunkkal.  Ha magunkban megismerjük a különböző tereket, az "életben levés" különböző állapotait, elkezdjük megérteni, hogy azok az emberek, akiket mi tanítóinkként elfogadtunk, mit is értettek akkor, amikor "energiáról" vagy Kí/Qi-ről beszéltek. És hogy, hogyan tudunk ezzel az energiával a csupasz két kezünkkel dolgozni.

Masunaga, a Zen shiatsu megalapítója, az utolsó életéveiben írta meg könyvét a meridiánnyújtó-gyakorlatokról. (Németül: Meridiandehnübungen, a Felicitas Hübner kiadónál). Ez a könyv mindenkinek szól, akit érdekel a teste és annak jóléte.

A könyvben bemutatott testgyakorlatok, ha rendszeresen végezzük őket, hatékonyan támogatják az egészséget és jólétet. Ezen kívül hatékonyan be tudnak avatkozni különböző panaszok, betegségek dinamikájába és enyhíteni tudják őket. Ha ily módon használjuk őket, érdemes a megfelelő gyakorlatokat tapasztalt terapeuta segítségével kiválasztani.

Egy testkezelő posztjáról látom azt a gazdagságot, ami mindenkinek megnyílik, aki ilyen gyakorlatokban jártasságot szerez. Itt egyáltalán nem számít, hogy igénybe vesz-e valaki testkezelést, vagy sem, vagy hogy saját maga azzal foglalkozik-e. "Profiknak" és "laikusoknak" egyaránt válhatnak a meridián-gyakorlatok életelixírré, gazdag tapasztalatok és mély megértés forrásává.

A könyv gyakorlatai mindenkinek ajtót nyitnak a meridiánok megértéséhez. Mivel ezek meridián gyakorlatok. De vigyázat az elhamarkodott következtetésekkel! A meridián energiákat egyrészt nem lehet élesen elválasztani egymástól, mint mondjuk egy motor alkatrészeit. Nagyon konkrétan észlelhetők, de ezzel egyidejűleg úgyszólván életlenek és egymásba átmenőek.

Másrészt, habár a Masunaga gyakorlatok az egyes meridián-energiákhoz vannak rendelve, mindig az egész emberre hatnak, az ő különböző oldalaival, szegleteivel egyetemben. Azonban ha valaki figyelmesen közelít hozzájuk, hosszabb ideig gyakorolja és megismeri őket, akkor a meridiánok és önmaguk mélyebb megértésének kulcsaivá válnak.

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>