Forrás: http://www.schule-fuer-shiatsu.de/frames/ie/frameset_7.htm 
Fordította: Tóth Eszter 

A shiatsu kezelés kedvezőtlen feltételek mellett súlyos megfázáshoz vezethet, vagy súlyosbíthatja a már meglévő meghűlést. Hogyan is történhet ilyesmi, hogyan kerülhetjük ezt el, és hogyan kezelhetjük eredményesen shiatsuval a megfázást? Ezekre a kérdésekre ad választ ez a cikk.

Szinte mindenki, aki shiatsuval foglalkozik, valószínűleg legalább egyszer megtapasztalta praxisa során, hogy egy shiatsu kezelés után a partnernél súlyos megfázás alakult ki. Sőt, előfordulhat, hogy ez a partner a betegség után arról számol be, hogy évek óta ez volt a legkomolyabb megfázása.

Gyakran aztán pl. úgy értelmezik ezt az eseményt, hogy a kezelés egy szükséges tisztulási folyamatot indított be, aminek örülni kell, vagy hogy a beteg ember teste ily módon szerezte meg magának a szükséges pihenést. Ez igaz is lehet. Sok esetben azonban inkább arról van szó, hogy a shiatsu kezelés átmenetileg gyengítette a Wei Qi-t*, és ez éppenséggel nem mindig kívánatos.

Hogy történhet ez? Hogyan képes a shiatsu, aminek állítólag szinte semmilyen mellékhatása nincs, és ami mindig jót tesz, gyengíteni egy ember védekezőrendszerét? Alapos megfigyelésre, jó elméleti alapokra és megfelelő technikákra van szükségünk ahhoz, hogy helyes tapasztalatokat gyűjthessünk, és megérthessük, mi is történik itt.

Vegyük szemügyre először is azt az embert, aki ily módon reagál egy shiatsu kezelésre. Többnyire - ha nem is mindig - már a kezelés előtt kapunk utalásokat arra, hogy ennél az embernél egy "meghűlés" kezdődik. Vagy már 1-2 napja beteg a partnerünk, vagy fázik, és arról panaszkodik, hogy vacakul érzi magát, mintha valamit elkapott volna.

Némi tapasztalattal aztán már sejthetjük a kezdődő megfázást - akkor is, ha még nem tört ki igazán - a partner arcából, testtartásából vagy abból, ahogyan érzi magát. Aki gyakorta figyeli a partnerei pulzusát (ami igazán ajánlatos), megállapíthatja, hogy a pulzus valamivel gyorsabb, feszültebb és felületesebb, mint egyébként. Ilyen esetben (a pulzus megfigyelése nélkül is) a kezelőben ki kellene gyulladnia egy figyelmeztető lámpának. Általában én ilyenkor azt mondom a partneremnek, hogy most másképp fogom kezelni, mint egyébként, hacsak nem ragaszkodik a "megfázásához".

Kerüljük a mély ellazulást és stimuláljuk a Wei Qi-t

A kezelés ilyenkor általában rövidebb, mint egyébként, max. 35 percig tart. Megpróbálom elkerülni, hogy a partner "alámerüljön", vagyis mélyen ellazuljon, inkább viszonylag gyorsan és élénkítő hatással dolgozom.

Kiegészítésképp azt a technikát alkalmazom, amelyet olyan embereknél fejlesztettem ki, akik a shiatsu kezelésnél mindig nagyon kihűltek: viszonylag erőteljesen dörzsölöm a partner ruháját (amely remélhetőleg nem szintetikus anyagból vagy gyapjúból készült), úgy, hogy a testfelület ezen a helyen nem csupán meleg lesz, hanem igazán forróvá válik. Ezt a forrósító technikát elsősorban a felkaron, a tüdő-meridián lefutása mentén, illetve a háton, a tüdő diagnosztikus területén (és a hólyag 12-es pontjánál), és ha nagyon fázik a partner, akkor az ágyéki szakaszon, az alsó vese-területen is alkalmazom.

Nagyon erőteljesen kell végezni a dörzsölést. Míg az egyik kézzel dörzsölünk, a másikkal rögzítjük a ruhát úgy, hogy kicsit megfeszítjük (így elkerülhető, hogy csupán a ruhát mozgassuk ide-oda a kezünkkel, anélkül, hogy hő keletkezne a dörzsölés által).** A partnerek ezután legtöbbször azt mondják, hogy sokkal jobban érzik magukat, mint előtte. Ha kezdetben fáztak (és ez általános egy kezdődő megfázásnál), akkor most jóleső meleget éreznek - ez a hatás gyakran nagyon erőteljes.

Végül erőteljesen (és akár kissé fájdalmasan is) megmasszírozom a vastagbél 11-es és 4-es pontjait. A kezelés után megmutatom ezt a két utóbbi pontot a partnernek, azzal az instrukcióval, hogy otthon mindegyiket naponta négyszer 2 percig dörzsölje ugyanilyen erőteljesen.

Ezeken a különleges technikákon túl alaposan megnézem partnerem tüdő-energiáját. Pl. egy hétköznapi akut meghűlésnél a tüdő harán lévő diagnosztikus területe többnyire figyelmet keltő, tipikus esetben kissé feszült. Ha inkább erőtlennek és üresnek tűnik, akkor valószínűleg már a megfázás előtt a tüdő viszonylagos gyengesége állt fenn (pl. krónikus, megfázásra való hajlam), ami részben felelőssé tehető a betegség megjelenéséért.

Annak a meridiánnak ill. szerv-energiának, amely a tüdő megbetegedéséért felelős, épp olyan fontos az állapota, mint magának a tüdőnek az energia-állapota. Ez lehet pl. a máj, az epehólyag, a gyomor vagy a lép energiája. A hara diagnózis itt többet elárul. Aztán, lehetőleg figyelmesen, és a legfontosabb helyeiken, kezelem az érintett energiákat (a tüdőnél, pl. a Masunaga lefutásokat a karon és a mellkas felső részén, de a hát felső részén, a diagnosztikus területen is), azzal a céllal, hogy a stagnáló Kí-t mozgásba hozzam és megkönnyítsem a kiegyenlítést.

Ez a kezelési módszer nagyon eredményesnek bizonyult a praxisomban. Úgy gondolom, hogy a partnerek kb. 70-80 százalékánál világos, pozitív reakció jön vissza. Ideális esetben arról számolnak be, hogy mire hazaértek, egészségesek lettek, ill. hogy végre megszabadultak a régóta magukkal hordozott megfázástól. Az is előfordulhat, hogy a megfázás sokkal gyorsabban és enyhébben zajlik le, mint máskor, vagy más esetekkel ellentétben, feltűnően rövid és erőteljes. Nem ilyen erős a rezonancia olyan esetekben, amikor a megfázás már a kezelés előtt teljesen kialakult, illetve, ha a tüdőt egy érzelmi helyzet hosszabb idő óta gyengítette. Azonban ez a kezelési mód ilyen esetekben is gyakran segít.

"Perverz" behatások

Egy ilyen "megfázáskezelés" hatásmechanizmusa nagyon jól magyarázható a megbetegítő bioklimatikus tényezők modelljével, valamint az emberi védekezőrendszer rétegmodelljével. Mindkettő a hagyományos kínai orvoslás (TCM) elméletének része. A bioklimatikus tényezők (időközben a közbeszédben "perverz behatásokként" említik) modelljével kapcsolatosan itt elegendő annyit megjegyezni, hogy akkor is kialakulhatnak betegségek, ha behatolnak az ember szervezetébe olyan külső megbetegítési tényezők, amelyek klimatikus neveket és tulajdonságokat hordoznak.***

A kívülről fenyegető bioklimatikus tényezőkkel egy rétegzett védekezőrendszer áll szemben az emberben. Minél mélyebbre tud behatolni egy klimatikus tényező, vagyis minél kevesebb védvonal  képes aktívan ellenállni neki, hogy feltartóztassa, annál súlyosabbá válik egy ilyen betegség.

A legkülső védvonal a tüdő irányítása alatt áll, az ott lévő energia nagyon aktív (jang) és aktív életmóddal támogatható. Kínaiul Wei Qi-nek hívják. A testre vonatkoztatva ez a védvonal a bőrben található, a bőr alatti kötőszövetben és az alatta található izmokban. Egy szokásos megfázás pl. végtagfájdalmakkal, torokfájással és hidegrázással, a betolakodó tényezőkkel szembeni küzdelmet jelzi a Wei Qi**** szintjén.

Az alfa-állapot megtéveszti a védekező rendszert

Amikor a shiatsukezelés során az ember az ébrenlét és alvás közti alfa-állapotba kerül, akkor védekező rendszerének külső területe úgymond álomba merül. A mindennapokban többé-kevésbé zárt ajtók kitárulnak, és persze a shiatsu általános jó hatásának nagy része is ezen alapszik. A védekező rendszer felső rétege nagyon jang, akkor stimulálódik, amikor kifejezetten aktívak vagyunk, ám az ellazulás és nyugalom hatására inkább deaktiválódik.*****

Egy ilyen, mélyen ellazult állapotban a bioklimatikus tényezők mélyen behatolhatnak a szervezetbe. (Feltéve, ha erre az érintett emberben fennáll egy pillanatnyi belső készség, ami egy megfázásos betegnél biztosra vehető). Így - ritkán ugyan -, de legrosszabb esetben akár súlyos megbetegedés is kialakulhat. Egyértelmű tehát, hogy egy kezdődő megfázás esetében további kockázatot jelenthet, épp ezért elkerülendő a mély ellazulás és megnyílás.

Az a forróság, amit a kezelt ruhájának erőteljes dörzsölésével keltünk, egyrészt a felkaron közvetlenül a tüdő Kí-jét élénkíti. A hát felső részén a tüdő yu-pontja felett (Hólyag 13) található egy fontos pont, a hólyag 12, ami a hagyományos elképzelés szerint nem csak a tüdőt érinti, hanem minden, a szél által okozott megbetegedés kapuja. A dörzsölés által aktiváljuk, erősítjük és bizonyos módon lezárjuk ezt a pontot, mint ahogy a tüdő Yu-pontját, és a tüdő egész diagnosztikus területét is.

Ezen túl a forróság erősíti az ember felső védelmi rétegét, a Wei Qí-t (a forró jang jellegű). Harmadrészt, adott esetben a betolakodott hideg ellen hatékony, a kezelt személy a dörzsölés után mélyen belül is melegebbnek és jobban érzi magát.

A vastagbél 4-es és 11-es pontok az akupunktúrában és akupresszúrában a védekezőrendszer általános aktiválásának legfontosabb pontjai, elsősorban a felsőtestre vonatkozóan. Sajnos főleg a Vab 11-es elég fájdalmas lehet megfázáskor, ami a kezelő teljes beleérzőkészségét igénybe veszi, hogy ennek ellenére hatékonyan kezeljen.****** Ennek előfeltétele, hogy a kezelő jól ismerje a pont pontos elhelyezkedését. A mélyben fekvő tulajdonképpeni központját némi tapasztalattal meg lehet érezni. Csak akkor lesz a kezelés hatékony, ha a kezelő figyelme ebben a központban összpontosul.

A pontokat egyébként egy nagyon gyengéd, körkörös érintéssel is lehet aktiválni. Ez azonban a kezelt személy ellezulását is nagyban segítené. Ezért ezt a technikát csak a kezelés után, otthon önmagának végezze. Túl finom technikákat valószínűleg egy érintésben járatlan ember nehezebben fog utánozni, mint a kézzelfogható masszázst. Aki az akupunktúrában kiismeri magát, alkalmazhat egy ilyen megfázáskezelés után tűket is a Vab 4-es és 11-es pontokban. Mint sok más esetben, itt is segíthetik a tűk a shiatsu kezelés hatékonyságát. De a shiatsu tűk nélkül is hatékony.

Tapasztalatom szerint bizonyos időbe telik elsajátítani a kezelés ilyen fajtáját. Különösen az erőteljes dörzsölés és a pontok stimulálása szokatlan sokak számára. Ha azonban az ember ismeri ezt a felfogást és ezt a technikát, lehetősége van hatékonyan, ártás nélkül dolgozni olyan emberekkel, akik kezdődő vagy már meglévő megfázással küzdenek.


* A Wei Qi kínai fogalom, az ember védekező rendszerének külső területét jelenti (lásd lejjebb)

** Ez a technika nem alkalmazható egyéni ízlés szerint. Igazán fizikai dologról van szó. A nyomás, mely a dörzsöléssel együtt hozza létre a meleget, igencsak erőteljes, és izomerőre van szükség, hogy fenntartsuk. Maga a kezelő személy is igen erősen kimelegszik közben. Többnyire némi gyakorlásra van szükség, hogy mindennek ellenére finoman, átérzéssel, és ne a vállakból, hanem az egész testből dolgozzunk.

*** A kívülről behatoló, megbetegítő, bioklimatikus tényezők a TCM elmélete szerint: a Szél, a Tűz ill. Forróság, a Hideg, a Nedvesség, a Szárazság és a Nyári Forróság (extrém meleg). Ahhoz, hogy ezek megbetegítő hatásukat kifejtsék, szükséges, hogy az emberben már jelen legyen egyfajta egyensúlytalanság, ami elősegíti a megfelelő tényező érvényesülését. Megfázás esetén többnyire a Szél és a Hideg, de olykor a Szél és a Meleg is szerepet játszhat. A Szél pl. izom- és végtagfájdalmakban mutatkozik meg, a Hideg többek közt a fázékonyságban, a Meleg a magas lázban, erős torokfájásban. stb.

**** Természetesen leggyakrabban a legkülső védvonalnak kell felvennie a harcot egy támadóval. Ez az oka annak, hogy egy ember életében a megfázások a leggyakoribb megbetegedések.

***** Sok embernél az ágynyugalom egy kezdődő megfázáskor erőteljesen elősegíti a betegség kiteljesedését, míg ha intenzív aktivitást végez, akár egy éjszaka alatt el is múlhat a kezdődő betegség. Olyan esetekben persze, amikor a megfázás oka a kimerültség és a kevés pihenés, a megfázás aktivitás általi "elűzése" még inkább elmélyíti az eredeti okot, ami aztán később, bizonyos körülmények között, a megbetegedés erőteljesebb kifejlődéséhez vezethet.

****** Érdekes módon csak a két Vab 11-es pont egyike különösen érzékeny, és többnyire a bal karon lévő. A jobb kar Vab 11-es pontja tapasztalatom szerint csupán az esetek Kb. 30%-ban fájdalmasabb, mint a bal. Nem tudom, miért van ez így.

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>