Forrás: Shiatsu Gesellschaft Schweiz Fordította: Vass Éva

A shiatsu, mint kiegészítő terápiás kezelési mód, jelentősen hozzájárulhat a migrénes rohamok megelőzéséhez, és csökkenthető vele a bevett gyógyszerek mennyisége. Erre a megállapításra jutott a római Sapienza Egyetem egyik tanulmánya, melyet az olasz Shiatsu Egyesülettel közösen folytattak le.

A migrén erősen befolyásolja az érintettek mindennapjait. Ezért a gyógyszeres kezelések mellé ezek az emberek más alternatívákat is keresnek, hogy fájdalmukat enyhítsék. Bár a kiegészítő terápiák ma már széles körben elterjedtek, tanulmányok csak ritkán vizsgálták a hatékonyságukat.

Dr. Vialla neurológus doktornő a római Sapienza Egyetem teamjében az olasz Shiatsu Egyesület munkatársaival együttműködve kísérleti tanulmányt végzett annak vizsgálatára, hogy a shiatsu amitriptilin(1) kezeléssel kombinálva csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát.

A tanulmány tartalma

A tanulmány tulajdonképpen egy ún. egyszeri vak vizsgálat, azaz a részvevők nem tudták, milyen kezelést is fognak kapni. A tanulmányban 37 női és férfi páciens vett részt, akiket előtte legalább már kétféle megelőző gyógyszerrel kezeltek, sikertelenül.

3 hónap alatt 3 csoportot, melyek mindenkori összetétele teljesen véletlenszerű volt, a következőképpen kezeltek: 13 személyt kizárólag shiatsu-val, 13 személyt csak amitriptilinnel és 11 főt shiatsu-val és amitriptilinnel.

A kezelés elsődleges célja az volt, hogy elérjék a havi fejfájásos napok számának az elfeleződését. A további paramétereket pedig jegyzőkönyvezték. Ezek a következők voltak: a fejfájások száma havonta, a fejfájás intenzitásának rögzítése egy vizuális skálán (ez egy fájdalomgörbe, amin be kellett jelölni a fájdalom erősségét), valamint a havonta bevett fájdalomcsillapítók száma.

A tanulmány eredményei

Mindhárom csoportnál megmutatkozott, hogy a kezeléssel mind a gyakoriság, mind pedig az átlagos fájdalomintenzitás csökkent, és az érintettek jelentősen kevesebb gyógyszert vettek be. Míg a fejfájás gyakoriságát illető eredmények nem különböztek egymástól, addig az egyéb paraméterek tekintetében a kezelések során különböző hatásokról számoltak be a feljegyzések.

A shiatsu - mind az egyedi, mind pedig a kombinációban végzett kezelések esetében - a részvevőknél havonta alacsonyabb mennyiségű fájdalomcsillapító bevételét eredményezte, mint a tiszta gyógyszeres kezelések. A 37 főből 7 főnél, azaz minden ötödik embernél, mellékhatások jelentkeztek, melyek mind a gyógyszerre voltak visszavezethetők, miközben a shiatsu-t minden részvevő nagyon jól viselte.

Bár a tanulmányt óvatosan kell kezelni, mivel viszonylag kevés részvevővel folytatták le és nem volt mellette egy tisztán placebóval kezelt kontrollcsoport, a migrén shiatsu-val történő kiegészítő kezeléséről biztosan elmondható, hogy értékes kiegészítő módszer a panaszok enyhítésére és a bevett gyógyszermennyiség csökkentésére.

(1) Az amitriptylin a triciklusos antidepresszánsok csoportjába tartozó gyógyszer, melyet többek között migrén megelőzésre alkalmaznak.

További előadásanyagok a témában:

Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

>