szeptember 19

Kérdések és válaszok a makrobiotikáról

0  hozzászólás

Az előző blog kapcsán sok konkrét kérdés merült fel, hogy a jin-jang egyensúly megteremtésére mit javasol a makrobiotika. Elöljáróban fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem vagyok ebben szakember. Ismerem az elveket és személyes tapasztalataim vannak. De konkrét betegségek gyógyításához az egyedi diéta kialakítására nem vállalkozhatok. Az írás végén megtalálod két szakember elérhetőségét, akiket ebben az esetben ajánlok.

Még egy gondolat, ami a témát árnyalja. Nemcsak azért eszünk, hogy tápláljuk magunkat, hanem az evés jelentős örömforrás is. Az étkezési szokások, hogy mi ízlik, mit nem szeretünk, nagyon makacsul működnek bennünk. Sok-sok érzelem áll a vonzódásaink mögött, ezeket nehéz felülírni. Változtatásra leginkább csak akkor vagyunk nyitottak, ha problémánk van, ha nem érezzük jól magunkat. Például étkezés után rendkívüli fáradtságot, hasi diszkomfort-érzést, felfújódást tapasztalunk, illetve allergiák, hasmenés-székrekedés, konkrét szervi betegségek esetén. Ilyenkor lehetünk a magunk gyógyítói, megválasztva az egyensúlyt visszaállító ételek körét. De az evés örömét ne felejtsük. Ha megérezzük, hogy a testünk, a gyomrunk minek örül, ha jobban érezzük magunkat a bőrünkben, akkor a szeretett ízek megváltozhatnak.

Lássuk a kérdéseket:

1. A makrobiotika és a japán konyha ugyanaz? 

Nem, a szusi például nem felel meg a makrobiotika elveinek. A hagyományos japán étkezés tapasztalatai alapul szolgáltak az étrend kialakításában, de nem egyezik a két dolog. Az algák fogyasztásának ajánlása egyértelműen a japán szokások hatását mutatja. Az algák teljesen idegenek a mi hagyományainktól, de nagyon jó energiákkal rendelkeznek, így kiegészítésképpen érdemes építenünk az étrendünkbe. A mi éghajlatunkon a mérsékelt égövi tengerek növényei ajánlottak, például a wakame vagy a nori.

2. Hallottam a miszo levesről, valóban különösen egészséges?

Igen, a miszo a jin-jang energiát abszolút kiegyenlítetten tartalmazza. Nekünk ismeretlen, idegen az íze, bár sokan kifejezetten szeretik (nemcsak a japánok). A miszóhoz hasonló hatású, nálunk ismert étel a savanyú káposzta és a kovászos uborka, illetve az egyéb fermentált zöldségek. Ezek elkészítése során a jin-jang energia szépen egyesül, egy-két falatot ehetnél minden nap. Ez a mostanában sokat emlegetett mikrobiom, a bélflórában élő, támogató baktériumok egészsége szempontjából is nagyon javasolt. A miszo tehát hasonlóan készül és hasonló hatású. Erjesztett szójabab és árpa (néha barna rizs) keveréke, egy sötét színű massza, amit fogyasztás előtt forró vízzel kell elkeverni. A legegyszerűbb úgy inni, mint egy teát, de szokták zöldségekkel, algákkal készíteni. A miszo földbe ásott hordóban, hosszú ideig erjed, ez a jin részét jelenti, a jang pedig a só és az erősen összepréselt állapot.

3. Nekem tetszik, hogy semmi sem tiltott, de a 10% azért elég szigorú.

Igen, ha szeretnéd az egészségedet megtartani, vagy gyógyulni, akkor érdemes erre figyelni, vagy legalább is törekedni rá. Egyszer kiszámolta egy tanítványom, hogy a 10%-ban bármi fogyasztása konkrétan mit is jelent. Heti bontásban hétszer három étkezéssel számolt, úgy, hogy egy étkezésnél 40% a nem ajánlott rész. Nézzük meg például a rakott kelkáposztát vagy a töltött káposztát. Ezekben a darált hús és a tejföl a nem ajánlott, a káposzta és a rizs oké. Vagy a bolognai spagettiben, a paradicsom, a hús és a sajt a nem ajánlott, a tészta oké, ha durumlisztből van. Tehát mondhatjuk, hogy ilyenkor a tányéron kb. 40% a nem ajánlott rész. Így kb. heti 2x ehetünk húsos, 2x tojásos és 2x tejtermékes ételt. De másképpen is számolhatunk. Egy étkezés kb. 20-30 falat, tehát a mérték betartásához minden alkalommal két-három falatot ehetünk bármiből. Vagy ihatunk két korty narancslevet az étkezéshez. Ne legyen egy nagy szelet rántott hús és krumpli az ebédünk, hanem mondjuk zöldséges rizs, kovászos uborkával és hozzá egy falat hús. 

4. A szervezet elsavasodása ellen a sok víz-ivást javasolják. Még mivel csökkenthető?

A sok víz valójában a vesét túlterheli. A vese a legfontosabb lúgosító szervünk, a vér szűrését, tisztítását végzi. De ha a savasság elkerülése miatt sok vizet iszunk, akkor a működése ebben kimerül, és más területen nem tud megfelelően támogatni. Hiszen a vese felelős még a nyugalom, a jó alvás megteremtéséért, a hormonrendszer támogatásáért és az élet kihívásaihoz szükséges bátorságunk meglétéért. Érdemes tehát inkább kerülni az erősen jang és erősen jin energiával rendelkező ételeket, mert azok teszik savassá a vért. A hús és a cukor okoznak savasságot, védi az egészségünket, megelőzi a betegségek megjelenését, ha elhagyjuk ezek fogyasztását, vagy legalább törekszünk a csökkentésükre.

5. Törekszem a változtatásra, hogy jobban legyek, de nagyon nehéz. Van ötleted?

Sokféle ötletem van, de személyesen nem ismerlek, így csak az általános tapasztalataimat tudom leírni. Lehet, hogy inkább fokozatosan változtatnál, lehet, hogy a kúra-szerű, drasztikus módosítás jobban illik hozzád. Alakítsd úgy, ahogy neked beépíthető. Alapvetően fontos, hogy odafigyelve és lassan egyél, jól megrágva a falatokat, és figyelj a mennyiségre (általában túl sokat eszünk).

Mindig legyen a hűtőben barna rizs vagy más szemes gabona (főzz két napra előre). Akár a megszokott ételek közben, minden étkezéshez egyél belőle legalább egy kis adagot. 

Párold meg az ajánlott zöldségeket, válassz egyszerre 3-4 félét, és variáld.

Főzz leveseket hüvelyesekből.

Levesek habarásához használj rizslisztet.

Durumtésztát vásárolj.

Galuskához tojás helyett tegyél egy kiskanál csicseriborsó lisztet.

Minden napra legyen egy falat kovászos uborka vagy savanyú káposzta.

Rizstejet vagy más gabonatejet használj.

Kovászos és teljes kiőrlésű kenyeret vegyél (ha nagyon kívánod).

Szendvicsbe saláta vagy paprika helyett uborkát tegyél.

Nyáron az aktuálisan érő gyümölcsökből naponta max. egy kis maroknyit egyél, télen egy fél almát.

Nassoláshoz néhány szem mazsolát, aszalt szilvát, barackot egyél, ha sósat kívánsz pirított szezám- vagy tökmagot.

Bor helyett inkább sört igyál (az kevésbé jin).

Remélem, jól tudod majd használni ezeket a szempontokat. Nekem is volt az életemben olyan időszak, amikor segítségre volt szükségem az étkezésem alakításához. Molnár Klárához mentem. Őt ajánlom neked is a gyógyító diéta kialakításához. Nagyon felkészült szakember. Honlapja: 5 elemes étrend és életmód: https://5elemes.hu/

Sebestyén Szilvia pedig főzőtanfolyamokat szervez, sok tapasztalattal rendelkezik a jól beépíthető, magyaros ízű fogások elkészítésében: https://www.facebook.com/szilvia.sebestyen.1276


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>