szeptember 11

A Föld elem támogatása

0  hozzászólás

A Do-in világában a keleti gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. Támogassuk egy hónapon keresztül minden nap a mostani időszakhoz, a vénasszonyok nyarához tartozó Föld átváltozási fázis harmonikus működését. A Föld elemhez testi szinten a gyomor, a lép, a hasnyálmirigy és a nyirokkeringés tartozik. Az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők a gyakorlatok napi végzésével. Lelki-szellemi vonatkozásban a Föld energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: alapvető bizalom az életben, stabilitás, önbizalom, lelki tartás. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve az aggodalom, bizonytalanság, féltékenység túlzott jelenlétével jellemezhető.

Az energia tengere

A Föld elem támogatása do-in

Kényelmesen ülve keressük meg a Föld átváltozási fázis harmonizáló pontját, a Tan den pontot (jelentése: az energia tengere). A középvonalon, a köldök alatt kétujjnyi távolságban lassan mélyülő nyomással érintsük. Minden kilégzéskor igyekezzünk még jobban ellazítani ezt a helyet, még jobban belesüllyedni. A hasi feszültségeket oldjuk, kapcsolatot teremtünk az energiakeringés központjával, a Föld elemmel.

A gyomor meridián

A Föld elem támogatása do-in

A gyomor meridián a láb elülső és oldalsó része határán található. Üljünk úgy, hogy kényelmesen elérjük, és lazán összezárt ujjakkal ütögessük végig a combon ezt a vonalat föntről lefelé. Lendületes csuklómozgással, lassan haladjunk a térd felé, egy-egy területen több impulzust is adjunk. Az izmokban lévő mikro-feszültségek oldódása miatt az energiaáramlás szabadabbá válik, a gyomor ”fellélegzik”. Folytassuk az ütögetést ugyanígy a lábszáron. A sípcsont külső oldalán, a sípizmon haladjunk a térdtől a lábfej felé. Legalább egy percet töltsünk el ezen a területen is, akár kétszer-háromszor ismételve a meridián kezelését. 

A lép meridián

A Föld elem támogatása do-in

Folytassuk az ütögetést lentről a belső oldalon a lágyékig. Itt a Föld elemhez tartozó lép-hasnyálmirigy meridiánt érintjük. A két szerv harmonikus működését, valamint a hozzátartozó lelki-szellemi minőségek kiegyenlítettségét támogatjuk. Mindig figyelmesen legyünk jelen ott, ahol a kezünk jár. Ismerjük meg a különböző területek érzékenységét. Ha végeztünk, behunyt szemmel pihenjünk, éljük át a kezelt lábunk életteliségét, a változásokat, hasonlítsuk össze az állapotát a másikkal. A gyomor és a lép meridián ütögetését végezzük el a másik lábon is, és utána ismét figyeljük meg a változást.

Sarokülés

A Föld elem támogatása do-in

Ha csak egyszerűen ráülünk a sarkunkra, akkor is aktivizáljuk a gyomor-lép meridián lefutását. A combon, a lábszáron és a lábfejen lazítsuk el az izmainkat, élvezzük a nyújtózást. Ne legyen a lábunkban tartás, engedjük rá a súlyunkat. Ha nehezen megy, támasszuk meg párnával. Élvezzük a medence és a derék mozgékonyságát. Maradjunk így néhány percig. Ha rendszeresen, kitartóan ismételjük a lábak ütögetését, ez az ülő-helyzet minden nap könnyedébben fog menni. 

Lábfejütögetés

A Föld elem támogatása do-in

Gondoskodjunk most a lábboltozatról, ezt is ütögetéssel lazítsuk. Lazán behajlított ujjakkal kopogtassuk hosszan a terület minden részletét. Az apró impulzusok hatására a gyomor és a lép meridián mentén a csontok, izmok, ízületek mikro-feszültségei oldódnak, az itt lévő meridián-pontokban az energiaáramlás szabadabbá válik. 

A Föld elem gyakorlat

A Föld elem támogatása do-in

A Föld elem harmonizálására szolgáló un. Makko-ho gyakorlat végzéséhez üljünk ismét a sarkunkra. Támaszkodjunk meg hátul, és toljuk előre-föl a medencét, egyformán terhelve a combot és a vállat. Nyújtózzon meg a mellkas, a has, a lágyék és a comb. A fejet is lassan hátraengedhetjük, hogy a nyakunk szintén megnyúljon. Figyeljünk a légzésünkre: a hasunk emelkedik belégzéskor és süllyed kilégzéskor. Tartsuk ki ezt a mozdulatot egy percig, majd kis pihenés után ismételjük még egyszer. A gyomorhoz-léphez tartozó minden testi és lelki funkció aktivizálódik, és segítjük ezek harmonikus működését.

Előrehajlás

A Föld elem támogatása do-in

Üljünk vissza a sarkunkra és hajoljunk előre. A nyújtás után a testünk elülső oldalának jól fog esni az összenyomás, a védettség átélése. A derekunk az előző mozdulatban homorított, most erősen domborítsuk, a karokat pedig nyújtsuk előre és pihenjünk.

Pihenés

A Föld elem támogatása do-in

Feküdjünk hanyatt, lazítsuk el az egész testünket. Tegyük a kezünket a harára, és lélegezzünk a tenyerünkbe. Minden figyelmünket irányítsuk a hasunkra, legyünk ott jelen. A tüdőnk lefelé tágul, a tenyerünk emelkedik belégzéskor, visszasüllyed kilégzéskor. Éljük át a lélegzés nyugodt pulzálását, élvezzük a jelenlétet a középpontunkban.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>