február 23

A női egészség támogatása III.

0  hozzászólás

A mostani gyakorlat-sorozat nőknek szól. A keleti gyógyászat megközelítése szerint elsősorban a vese energia-minőség kezelésével tudunk hatni a nemi szervek és a hormonrendszer egészségére. Leggyakrabban előforduló problémák a menstruációval kapcsolatosak, a fájdalmas vagy rendszertelen ciklus. A öngyógyító gyakorlatok rendszeres napi végzésével támogatjuk ezeknek a problémáknak megoldását, emellett olyan önmasszázst is bemutatunk, amelyek konkrétan az endometriózis, a ciszták, a PMS kezelésében nyújtanak támogatást, vagy a menopauza kellemetlen tüneteit enyhítik. Várandósság alatt ezeket a gyakorlatokat ne végezzük!

Övcsatorna kezelés 

Dörzsöljük össze a két tenyeret, majd helyezzük a derék hátsó részére. Képzeljük el, hogy oda lélegzünk, kényelmesen, nyugodtan. Figyeljünk arra, hogy a kezünk puhán, de határozottan tartsa a derekat. Lélegezzünk be és a következő kilégzésre simítsuk a két kezet előre, a köldök felé. Ismételjük a légzés ritmusnak megfelelően, kilégzéskor hátulról előre. Ezzel egy különleges energiavezetéket aktivizálunk, amely a hormontermelést a ciklus szerinti szinten tartja és kiegyenlíti, s ezáltal a női egészség támogatásában kulcsfontosságú szerepet játszik.

Medencemozgatás

Térdelésben mozgassuk meg a medencét először jobbra-balra. Erőteljesen toljuk ki mindkét irányba. Élvezzük a derék és a csípő mozgékonyságát. Majd játékosan végezzünk körzéseket is mindkét irányba, mintha hastáncosok lennénk.

Homorítás-domborítás

Ereszkedjünk négykézlábra. A kezek vállszélességben, a térdek csípőszélességben támaszkodjanak a földön. Egy mély belégzés után kilégzésre húzzuk be jól a hasizmokat és erősen domborítsuk meg a hátat és a derekat. Lassan, hosszan lélegezzünk ki, közben tartsuk a derekat magasan. A következő belégzésre lazítsuk el a hasizmokat és homorítsunk. Ismételjük néhányszor a domborítást-homorítást lassan, a hasi légzéssel összhangban.

Előredőlés

Egyenesítsük ki a hátat, a térdeket tegyük nagyobb terpeszbe, és a kezekkel lépjünk kissé előre. Engedjük a medencét a föld felé süllyedni, a derekunkkal homorítsunk. Tapasztaljuk ki a hajlékonyságunk határait, és kilégzéskor próbáljuk kicsit tágítani azokat. Tartsuk ki ezt a mozdulatot négy-öt lélegzetvételnyi ideig. Figyeljünk rá, hogy kilégzéskor a hasunk minél jobban közelítsen a földhöz. A lazulás hatására a kismedencei meridián-pontokban felszabadítjuk az energia-áramlást.

Leborulás

Üljünk a sarkunkra, hajoljunk előre és pihenjünk. A homlokkal támaszkodjunk a talajon, a karokat fektessük a comb mellé. A nyújtás után a testünk elülső oldalának jól fog esni az összenyomás, a védettség átélése. A derekunk az előző mozdulatban homorított, most domborítsuk és lazítsuk el.

Makko-ho gyakorlat

Törökülésben a karjainkat is keresztezve fogjuk meg a térdeket. Amelyik oldali láb elöl van, azon oldali kar legyen fölül a keresztezésnél. Ebben a helyzetben a tüdő fölül összenyomódik, így belégzéskor lefelé tágul, a lágyéknál pedig érezhetjük, a hara (has) mozgását. Kilégzésre dőljünk előre, támaszkodjunk a térdekre, azokat lefelé és kifelé nyomva, és tartsuk ki ezt a mozdulatot. Minden kilégzéskor a nyújtásra, támaszkodásra fókuszáljunk. Négy-öt lassú kilégzés után egyenesedjünk fel, a másik irányból keresztezzük a lábakat és a karokat, majd így ismételjük meg a gyakorlatot. A karokon és a lábakon, a szívburok és a hármas melegítő meridián mentén aktivizáljuk a testünket. Ezzel csökkenthetjük a menzesz előtti feszült állapotokat (PMS) és a menopauza kellemetlen tüneteit (hőhullámok).

A befogadó vezeték

Feküdjünk hanyatt. A köldök alatt 4 ujjnyival találunk egy fontos pontot, amit lassan mélyülő nyomással érintsünk. Minden kilégzéskor igyekezzük még jobban ellazítani ezt a helyet, még jobban belesüllyedni. Képzeljük el, hogy az ujjunk alatt egyre olvad a feszültség, puhává és rugalmassá válik a terület. A gyakorlat vitalizálja a kismedencét, a fájdalmas menstruáció és az endometriózis kezelésében hatékony.

A petefészkek

Két kezünk ujjaival tapintsuk ki a szeméremcsontot. Közvetlenül a széle fölött, három ujjnyira a középvonaltól pontosan a petefészkeket érintjük. Itt található egy fontos pont, amely a petefészkek energiaellátásáért felelős. Kilégzésre finom, de határozott nyomással kezeljük, és tartsuk ki a mély érintést több lélegzetvételnyi ideig. Ezzel az egészséges működést, a ciszták felszívódását segítjük.

Az energia tengere

A köldök alatt kétujjnyira, mélyen a hasüregben találjuk ezt a szép nevű pontot. A keleti felfogás szerint ez a hely az energia-központunk, egész lényünk, személyiségünk magja. „Szólítsuk meg” egy mély nyomással, melyet több lélegzetvételnyi ideig tartsunk ki. A nyomás befogadása olyan változást indít el, ami a nemi szervek egészséges működését helyreállítja, a problémákat enyhíti.

Has 

Tegyük mindkét kezünket a hasunkra, a köldök alá. Kapcsolódjunk össze ezzel az érintéssel. Képzeljük el, hogy a tenyerünk alatt jóleső melegség árad szét a kismedencében. Pihenjünk meg ezzel az elképzeléssel. A jelenlétünk és az érintésünk ellazítja a feszültségeket, kiegyenlítettséget teremt. 

Ha bármilyen kérdésed adódik, örömmel fogadom a hozzászólásodat.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>