november 26

A női egészség támogatása

0  hozzászólás

A mostani gyakorlat-sorozat nőknek szól. A keleti gyógyászat megközelítése szerint elsősorban a vese energia-minőség kezelésével tudunk hatni a nemi szervek és a hormonrendszer egészségére. A leggyakrabban előforduló problémák a menstruációval kapcsolatosak, a fájdalmas vagy rendszertelen ciklusok. Az öngyógyító gyakorlatok rendszeres napi végzésével támogatjuk ezeknek a problémáknak megoldását, emellett olyan önmasszázst is bemutatunk, amelyek konkrétan az endometriózis, a ciszták, a PMS kezelésében nyújtanak támogatást, vagy a menopauza kellemetlen tüneteit enyhítik. Várandósság alatt ezeket a gyakorlatokat ne végezzük!

Ráhangolódás

Erőteljesen dörzsöljük össze a kezeinket, jól pezsdítsük, melegítsük fel őket. Figyelmünket is irányítsuk oda, nézzünk rájuk. Majd helyezzük a két tenyeret a derék fölé, a vesékre. Képzeljük el, hogy oda lélegzünk, kényelmesen, nyugodtan. Kapcsolódjunk össze ezzel az érintéssel, legyünk ott jelen. Figyeljünk arra, hogy a kezünk puhán, de határozottan tartsa a derekat. A támogató figyelem felszabadítja itt szunnyadó erőforrásainkat, és erősíti a nemi szervek és a hormonrendszer harmonikus működését.

Medence 

Álljunk kis terpeszbe, párhuzamos lábfejekkel, mélyen behajlított térddel. Tegyük a kezünket csípőre, elöl legyen a hüvelykujjunk. Kilégzésre húzzuk a hasizmokkal a szeméremcsontot a köldök felé és billentsük a medencét hátra. Tartsuk így, amíg a kilégzés tart, majd belégzésre a hasizmokat ellazítva billentsük előre. Többször, hosszan gyakoroljuk a mozgatást, nyugodt, lassú hasi légzéssel. A két mozdulat közül a hasizmok behúzása, a hátrabillentés legyen hangsúlyosabb, a másik inkább csak elengedés. A medence és a hasizmok mozgékonysága nagyon fontos a kismedencei szervek jó energiaellátása szempontjából.

Térdelés

Térdeljünk le a szőnyegre, a talppárnán támasztva a lábfejet. Hajoljunk óvatosan hátra, fogjuk meg a sarkat és toljuk előre-föl a medencét, egyformán terhelve a combot és a vállat. Nyújtózzon meg a mellkas, a has, a lágyék és a comb. A fejet is lassan hátraengedhetjük. Figyeljünk a légzésünkre: a hasunk emelkedik belégzéskor, és süllyed kilégzéskor. Tartsuk ki ezt a mozdulatot egy percig, főleg a has alsó részén segítsük az elengedést, nyújtózást. A középvonalon a befogadó vezeték aktivizálódik, ami a petefészkek és a méh egészségét támogatja.

Pihenés

Üljünk a sarkunkra és hajoljunk előre. A nyújtás után a testünk elülső oldalának jól fog esni az összenyomás, a védettség átélése. A derekunk az előző mozdulatban homorított, most erősen domborítsuk, a karokat fektessük a comb mellé a talajra.

A lábfej

Ütögetéssel lazítsuk a lábfej belső oldalát, ahol a női egészség szempontjából fontos akupunktúrás pontok vannak. Pattanjon a kezünk minden egyes kis csonton, ráérősen, lassan járjuk be ezt a területet. A kopogtatás finom rezgést kelt a csontokban és a szövetekben, az apró impulzusok hatására a csontok, izmok mikro-feszültségei oldódnak, így az energiaáramlás szabadabbá válik, megvalósulnak a gyógyulás feltételei. 

Meridián-ütögetés

Folytassuk az ütögetést a láb belső oldalán, lazán összezárt ujjakkal a lábfejtől a lábszáron a térdig, majd a combon tovább a lágyék felé. Lendületes csuklómozgással, lassan haladjunk, egy-egy területen több impulzust is adjunk. Az itt futó jin meridiánok, a vese, a máj és a lép meridián kezelése a menstruációval kapcsolatos különböző funkciókban segíti az egészség helyreállítását.

Két fontos pont

Térjünk vissza a lábfejhez. Tegyük a hüvelykujjunkat a képen látható helyre, a nagylábujj és a második ujj lábközépcsontja közé, háromujjnyira az ujjak tövétől. Lélegezzünk be, és kilégzésre adjunk lassan erősödő nyomást a pontra. Figyelmesen, hosszan tartsuk ki, ez egy érzékeny hely, ne okozzunk fájdalmat. 

A lábfej kezdeténél, az erős ín mellett a belső boka felé egy mélyedésben, az előző nyomáshoz hasonlóan kezeljük ezt a pontot is. Ha az ujjunk alatt befogadóvá válnak ezek a pontok, akkor erősen lazító hatást érünk el. Mindkettő nagyon hatékony menstruációs fájdalmak és a menzesz előtti feszültség (PMS) esetén is.

A másik lábfejen és lábon is végezzük el az ütögetést és a pontnyomásokat. 

Levezető gyakorlat

Mindkét lábat nyújtsuk ki, és dőljünk rá felsőtesttel. Keressük meg a hajlékonyságunk határát, és ott lazítsunk. Kilégzéskor a jelenlétünkkel segítsük a nyúlást. Ha nagyon feszül hátul a lábunk, kissé hajlítsuk be a térdet. A mozdulat hatására a vese „fellélegzik”. Ebben a szabadabb állapotban jobban támogatja bennünk a nemi hormonok harmonikus termelődését.

Ha bármilyen kérdésed adódik, örömmel fogadom a hozzászólásodat.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>