július 20

A Tűz elem támogatása II.

0  hozzászólás

A Do-in világában a keleti gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. Támogassuk egy hónapon keresztül minden nap a mostani időszakhoz, a nyárhoz tartozó Tűz átváltozási fázis harmonikus működését. A Tűz elemhez kapcsolódik testi szinten a szív, a vérkeringés, az erek egészsége, a vékonybél működése, a felszívódás, valamint a hőháztartás és az immunrendszer. Az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők a gyakorlatok napi végzésével. Lelki-szellemi vonatkozásban a Tűz energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: szeretetre, intimitásra való képesség, tiszta tekintet, tudatosság, jó felfogóképesség, belátás, világos beszéd. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve az ingerlékenység, a hangulati-érzelmi ingadozás túlzott jelenlétével jellemezhető.

Érintés a tűz-szerveken

A tűz elem támogatása do-in

Álljunk kis terpeszbe, kissé hajlított térdekkel, a medencét húzzuk magunk alá, mintha le akarnánk ülni valahova. Kissé emeljük ki a mellkast, a hátunk legyen egyenes, a vállaink lazák. Nyugodtan, kényelmesen lélegezzünk, és négy-öt lélegzetvételnyi ideig kövessük teljes figyelemmel ezt a pulzálást. Majd érintsük meg a mellkast és a has közepét, a szív és a vékonybél otthonát. Legyen puha, de határozott az érintésünk és kapcsolódjunk össze ezekkel a szerveinkkel. Irányítsuk ide a belégzést, és innen lélegezzünk ki. Legyünk itt jelen, figyeljük meg, hogyan lazul a terület az érintésünktől.

Jin meridiánok

A tűz elem támogatása do-in

Frissítsük fel a karon az energiaáramlást ütögetéssel. Egyik karunkat nyújtsuk ki tenyérrel fölfelé, másik kézzel, lazán behajlított ujjakkal kezdjük ütögetni a felkart. A hónaljtól a belső oldalon, a középső és a kisujj felé halad a szívműködésért felelős két jin energiacsatorna, a szív és a szívburok meridián. E két képzeletbeli vonal mentén, lazán összezárt ujjakkal, lendületes csuklómozgással, lassan haladjunk a könyökhajlat, majd a csukló felé. Egy-egy területen több impulzust is adjunk. Az sem baj, ha kissé kipirosodik a bőrünk.

Jang meridiánok

A tűz elem támogatása do-in

A külső oldalon a vékonybél és a hármas melegítő meridián egészséges működését szintén ütögetéssel támogassuk. A középső-ujjtól és a kisujjtól haladjunk a kézháton a csukló, majd a váll felé. Pattanjon a kezünk, és kövessük figyelmesen az impulzusokat. Járja át az érintett helyeket jóleső melegség, életteliség. Az izmokban lévő mikro-feszültségek oldódása miatt az energiaáramlás szabadabbá válik, a meridiánokhoz tartozó funkciók harmóniája erősödik. Ha elértünk a vállhoz, pihenjünk. Engedjük le a karokat, és éljük át a változást. Ismételjük meg az ütögetést a másik karral ugyanígy.

Az immunrendszer támogatása 

A tűz elem támogatása do-in

Egy mély belégzéssel nyújtózzunk magasra, majd kulcsoljuk össze az ujjakat és tenyérrel fölfelé tegyük a kezeinket a fejre. Forduljunk el jobbra, a jobb könyököt toljuk magasra, a balt pedig a föld felé. A fejünk is jobbra forduljon, nézzünk a könyökre. A törzsünk deréktól fölfelé csavarodik, a medence nem mozdul. Tartsuk ki a mozdulatot legalább négy-öt lélegzetvételnyi ideig, minden kilégzéskor tudatosan lazítsuk a feszülő részeket, igyekezzünk tágítani határainkat. A hármas melegítő meridián mentén nyújtjuk az izmokat, szöveteket. Felszabadítjuk ezt az energiaminőséget, támogatjuk az immunrendszert és a szervek közötti együttműködést. Rövid pihenés után ismételjük a mozdulatot balra fordulva.

A csukló

A tűz elem támogatása do-in

Üljünk le a sarkunkra vagy törökülésbe szép, egyenes háttal. Fogjuk meg az egyik csuklót, szorítgassuk, ölelgessük meg. Frissítsük fel a csukló körüli izmokat, ízületeket, majd fordítsunk külön figyelmet a csukló belső oldalának. Ezt a területet dörzsöléssel kezeljük. Az itt lévő pontok a szívműködést támogató hatásuk mellett a lelki feszültséget is csökkentik. Lámpaláz, izgatottság csökkentésére a csuklót bármikor masszírozhatjuk magunknak.

A három ujj 

A tűz elem támogatása do-in

A harmadik, negyedik és ötödik ujjat szorítsuk a tenyerünkbe, jólesően nyújtóztassuk meg őket. Majd egyenként fogjuk meg mind hármat. Dörzsöljük, lazítsuk meg az ujjperceket. A „tüzes” meridiánok vég- illetve kezdőpontjai a jó szívműködést és az erek rugalmasságának megőrzését segítik.

A szorongás palotája 

A tűz elem támogatása do-in

A tenyér közepén hüvelykujjal keressük meg a szívburok meridián 8-as pontját, amely csökkenti a kéz fáradtságát, a mellkasi fájdalmat, az indulatosságot és a szorongást. Az ujjnyomást nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy jól esik. Tartsuk ki legalább négy-öt lélegzetvételnyi ideig.

A csukló és az ujjak kezelését, illetve a pontnyomást a másik kézen is végezzük el.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>