július 5

A Tűz elem támogatása

0  hozzászólás

A Do-in világában a keleti gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. Támogassuk egy hónapon keresztül minden nap a mostani időszakhoz, a nyárhoz tartozó Tűz átváltozási fázis harmonikus működését. A Tűz elemhez kapcsolódik testi szinten a szív, a vérkeringés, az erek egészsége, a vékonybél működése, a felszívódás, valamint a hőháztartás és az immunrendszer. Az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők a gyakorlatok napi végzésével. Lelki-szellemi vonatkozásban a Tűz energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: szeretetre, intimitásra való képesség, tiszta tekintet, tudatosság, jó felfogóképesség, belátás, világos beszéd. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve az ingerlékenység, a hangulati-érzelmi ingadozás túlzott jelenlétével jellemezhető.

Mellkas

A tűz elem támogatása do-in

Álljunk biztonságosan a két talpunkon kis terpeszben, a medencét kissé húzzuk magunk alá, a hátunkat egyenesítsük ki, lélegezzünk kényelmesen. Figyeljünk a Tűz elem elsődleges testrészére, a mellkasra. Laza csuklóval, behajlított ujjakkal vagy ujjvégekkel kopogtassuk meg a szegycsontot. Lendületes csuklómozgásokkal járjuk be ezt a hosszanti területet. Olyan impulzusokat adjunk, ami mélyre hat, még a hátunkat is megrezegteti, de ne legyen azért túl erős. Középen időzzünk hosszan, az a hely intenzíven oldja a szív feszültségeit. Legalább egy percig végezzük az ütögetést, majd engedjük le a kezünket és behunyt szemmel pihenjünk, érzékeljük a mellkasban a változást.

Váll- és karcsavarás

Szépen, egyenesen állva emeljük föl oldalra a karunkat. A vállakat ne húzzuk föl hozzá, tartsuk lazán. Az egyik kart fordítsuk tenyérrel fölfelé és nézzünk rá, a másik kart vállból csavarjuk meg úgy, hogy a kezünk tenyérrel lefelé nézzen. Lélegezzünk lassan ki. A következő kilégzésre forduljunk a másik oldalra, ahol a kart fordítsuk tenyérrel fölfelé, a másik oldalon pedig lefelé, a vállat hátra csavarva. Nyújtózzunk közben az ujjakkal minél messzebb a mellkastól, és ellenőrizzük, hogy a vállak ne emelkedjenek. Lassan lélegezve ismételjük legalább tízszer mindkét oldalra, majd pihenjünk, és figyeljük meg a karokban az életteliséget.

Kitartott mozdulat

A lábfejet fordítsuk kissé kifelé, a térdet hajítsuk be. Kulcsoljuk össze hátul a kezeinket, mélyen lélegezzünk be. Kilégzésre döntsük a törzset előre, a karokat nyújtsuk fölfelé. Maradjunk ebben a mozdulatban és lélegezzünk tovább. Kilégzéskor szelíden próbáljuk a határainkat tágítani: lazítsuk a vállízületet, nyújtóztassuk a kart. A gyakorlat a szív- és vérnyomás-problémák megelőzésére és kiegészítő kezelésére ajánlott. Legalább négy-öt lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki a mozdulatot, majd pihenjünk.

Csuklólazítás

Helyezkedjünk el kényelmesen a földön. Kulcsoljuk össze az ujjakat és forgassuk meg a kezet, illetve a csuklót. Lassan, figyelmesen végezzük a mozgatást, igyekezzünk teljes körívet rajzolni mindkét irányba. Majd nyújtsuk ki az ujjakat, és a belső illetve a külső csukló ívét összeérintve forgassuk meg a kezet, szintén mindkét irányba. A csukló környékén fontos akupunktúrás pontok vannak, amelyek az izgatottságot, a szív feszültségeit csökkentik.

Szemtakarás

Dörzsöljük össze a kezeinket, melegítsük fel a tenyereket, majd takarjuk el a szemünket. Simuljon rá kezünk a fejre, a tenyerünk közepe puhán takarja el a szemet. Lazítsuk el a tekintetet, élvezzük a teljes sötétséget, a nyugalmat és a kezünkből áradó meleget. 

Hintázás

Tegyük össze a talpakat, fogjuk át őket, a térdeket pedig engedjük szétnyílni. Egy kis lendülettel hintázzunk jobbra-balra, közben tartsuk a törzset egyenesen, fogjuk a lábfejet biztonságosan. Lazítsuk a comb belső oldalát úgy, hogy alkarral rátámaszkodunk. Figyeljük meg egyforma-e a két oldal.

Makko-ho gyakorlat

Szépen húzzuk ki magunkat, kissé emeljük meg a mellkast. Dőljünk előre, közelítsük a szívünket a talpakhoz, közben az alkarral nyújtózzunk a lábszár előtt a föld felé. Lélegezzünk kényelmesen. Kilégzéskor segítsük a figyelmünkkel a nyújtózásban lévő testrészeinket: a kar és a comb belső oldalát. Képzeljük el, hogy minden kilégzéskor egy kicsit elengedünk a feszülésből, egy hajszálnyival tágasabb teret engedünk a meridián vonalán az energia áramlásának. Tartsuk ki a mozdulatot egy percig, majd kis pihenés után ismételjük még egyszer. A Tűz átváltozási fázishoz tartozó minden testi és lelki funkció aktivizálódik, és segítjük ezek harmonikus működését.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>