október 13

Gyerekek kezelése – Iskolai stressz enyhítése II.

0  hozzászólás

A shiatsuban használatos érintésekkel és a meridián pontok nyomásával gyermekeink jó közérzetét tudjuk támogatni. Az iskolába járás során szinte mindennapi élmény a stressz vagy szorongás átélése. A shiatsu segít a belső erőforrásokat mozgósítani, az izgalmat csökkenteni, nehéz helyzetekben helytállni. A shiatsu terápiás formája beszélgetés nélkül zajlik, de családi körben, a gyerekek kezelésekor fontos, hogy beszélgessünk. Kérjünk visszajelzést nem fáj-e, jól esik-e az érintésünk, vagy csak hallgassuk, mit mesél a gyerek a kezelés közben. Ha valamelyik hely érzékeny, nem tud ellazulni, kicsit lépjünk tovább, vagy változtassuk meg az érintés erejét.


Tanulás közben

Az otthoni tanulás szünetében támogassuk a gyermekünket érintésekkel. Álljunk a széke mögé, kérjük meg, hogy hajtsa le a fejét a karjára, és kényelmesen helyezkedjen el. Tegyük a kezünket a vállra, az érintésünk legyen laza, nyugalmat sugárzó. Simítsuk meg a hátat néhányszor föntről lefelé.


Ütögetés

Laza csuklóval ütögessük meg a vállat és a gerinc két oldalát. Finoman, ne túl erősen csináljuk. Érezzük közben, hogy a feszült izmok ellazulnak az impulzusoktól, jóleső élénkség járja át az egész területet.


A gerinc két oldala

A középvonaltól két ujjnyira (természetesen a gyerek ujjméretéhez igazodva), a csigolyák mellett a hólyag meridiánon olyan pontokat találunk, amelyek az idegrendszert megnyugtatják. Lassan mélyülő nyomásokat adjunk, föntről lefelé haladva. Érezzük közben, hogy a hüvelykujjunk alatt lazulnak a pontok. Néhány lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki a nyomásokat. A kezeléssel a gerinc melletti izmok energiaellátását is javítjuk, tehát támogatjuk a szép, egyenes testtartást.


Stressz a vállon

Iskolai stressz-helyzetben a csuklyásizom önkéntelenül megfeszül. A hüvelykujjunkkal finom nyomásokkal keressünk olyan helyeket a vállon, ahol érezzük az izom keménységét. Álljunk meg egy ilyen ponton, és kilégzésre lassan mélyítsük a nyomást. Ha érezzük, hogy oldódik a feszültség, tartsuk ki egy ideig. Ismételjük néhány másik ponton, majd a váll másik oldalát ugyan így kezeljük. Ez a kezelés a fejfájás enyhítésére is alkalmas.


Kéz a nyakon

Egyik tenyerünkkel támasszuk meg a gyerek homlokát, másik simuljon rá a nyakra. Határozottan tartsuk a fejet, hogy a gyerek biztonságban érezhesse magát. Hátulról finoman szorítgassuk, „ölelgessük” meg a nyakat, többször ismételve. Közben óvatosan, lassan mozgassuk a fejet. Fordítsuk és billentgessük kissé jobbra-balra. Ügyeljünk rá, hogy a gyermekünk maradjon tökéletesen laza, ne segítsen a mozgatásban.


A nyak oldala

Támasszuk a gyerek fejét a mellkasunkhoz. A nyak oldalán lévő izmokat lazítsuk a harántujjainkkal. Az itt lévő meridiánpontok energiaellátását javítjuk ezzel, megteremtve a stressz okozta feszültségek csökkenését. Így javul a tanulási kedv és a memória.


Egy fontos pont

A nyakszirtcsont alatt, az izmok közötti mélyedésben találunk egy hatásos pontot. Harántujjakkal tapintsuk ki a helyet. Ha érezzük, hogy jól fog esni, tartsuk ki a nyomást. Közben fontos, hogy a homlokot biztonságosan támasszuk. A hát fölső része és a váll lazítását ezzel a pontnyomással zárjuk. A kezelés hatására csökkennek a szorongások, s ez természetesen jótékonyan befolyásolja az iskolai teljesítményt. A nyak kezelését a másik oldalon is végezzük el.

A cikk első részét itt olvashatod

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>