november 10

Gyerekek kezelése – Iskolai stressz enyhítése III.

0  hozzászólás

A shiatsuban használatos érintésekkel és a meridián pontok nyomásával gyermekeink jó közérzetét tudjuk támogatni. Az iskolába járás során szinte mindennapi élmény a stressz vagy szorongás átélése. A shiatsu segít a belső erőforrásokat mozgósítani, az izgalmat csökkenteni, nehéz helyzetekben helytállni. A shiatsu terápiás formája beszélgetés nélkül zajlik, de családi körben, a gyerekek kezelésekor beszélgethetünk. Kérjünk visszajelzést nem fáj-e, jól esik-e az érintésünk, vagy csak hallgassuk, mit mesél a gyerek a kezelés közben. Ha valamelyik hely érzékeny, nem tud ellazulni, kicsit lépjünk tovább, vagy változtassuk meg az érintés erejét.

Meghitt együttlét

A nap végén hívjuk gyermekünket a kanapéra, vagy elalvás előtt üljünk az ágyához. Kérjük meg, hogy lazuljon el, élvezze a kényeztetést. Mesélhet is valamit, mi inkább csak hallgassuk. Vegyük az egyik lábfejét a kezünkbe. Forgassuk meg lassan, mindkét irányban, a bokánál tartva. 

Lábfej

A forgatás után erőteljesen, hosszan kitartott szorításokkal „ölelgessük” meg az egész lábfejet. A sarok hátsó részét és a bokát se hagyjuk ki. Kérdezzük meg, melyik részen esik a legjobban, ott ismételjük többször is.

Ujjak

Fogjuk meg egyenként, egymás után az ujjakat. Válasszuk el a többitől, mozgassuk, forgassuk meg mindet. Az ujjak tövét és oldalát is érintsük. A kisbabás mondókát felidézve (Ez elment vadászni, ez meglőtte...) talán egy mosolyt is csalhatunk kamaszodó gyermekünk arcára. 

Nyugtató pont

A talpon, a 2. ujj vonalában, a talppárna alatt találjuk meg a Pezsgő forrás nevű pontot. Ez a vese meridián kezdőpontja, a nyugalmat, ellazulást, a feszültségek oldódását teremti meg testi és lelki szinten egyaránt. Lassan kezdjük a pontnyomást, s csak akkor mélyítsük, ha érezzük, hogy jól esik a gyereknek. Tartsuk ki hosszan, több lélegzetvételnyi ideig.

A térd

A térd érintése a vese energiát aktivizálja, ami a belső nyugalom megtalálását, az elcsendesedést segíti. Tenyérnyomásokkal „ölelgessük” meg a térdet. Alulról, fölülről, oldalról is tartsuk ki hosszan, erőteljesen a nyomásokat. Érjük el, hogy ellazuljon a kezünk között az egész terület.

Epehólyag meridián

Az iskolai élet eseményei, a korlátozottság sokszor haragossá teszi a gyerekeket. Ennek naponkénti csendesítésére alkalmas az epehólyag meridián kezelése. Pontjait a lábszár oldalvonalán, a „nadrágvarráson” találjuk meg. Hosszan kitartott ujjnyomással kezeljük ezen a vonalon az epehólyag energiáját. Négy-öt pontot mindenképpen érintsünk a térd és a boka között. A másik lábfejen és lábon végezzük el ugyanígy a kezelést. 

Behunyt szemmel

Vegyük az ölünkbe a gyereket. Ha nem csukta még le a szemét, kérjük meg rá. A behunyt szem segít a feszültséget jelentő külvilágot kizárni és felépíteni egy nyugodt belső világot. Simogassuk meg a hasát. Lassú, nyugodt érintésekkel járjuk körbe, figyeljük meg, hogyan lazul el a kezünk alatt. 

A has kezelése

Kilégzéskor adjunk finom nyomásokat a hason olyan helyeken, ahol érezzük, hogy jól esik. Több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki, ha lehet, mélyítsük is a nyomást. A has szoros kapcsolatban van az idegrendszerrel, ellazulása megnyugtat, lecsendesít.

Nyugodt alvás

Az esti együttlétet fejezzük be egy nyomással a szegycsonton, a mellbimbók vonalában. Figyeljük a gyerek légzését, kilégzésre mélyítsük a nyomást, és több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki. Ezt a pontot a szív nyugtatására, a belső harmónia megteremtésére használjuk.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>