november 2

Idősek kezelése II. – Lábfej és lábak

0  hozzászólás

A shiatsuban használatos érintésekkel és a meridián pontok nyomásával idős szüleink, nagyszüleink jó közérzetét tudjuk támogatni. Ráadásul, shiatsu kezeléssel könnyedén ki tudjuk fejezni a figyelmességünket, törődésünket úgy, hogy közben mi is jól érezzük magunkat. A kezeléssel a különböző fájdalmak, kellemetlen testi tünetek csökkennek, javul a szívműködés és a vérkeringés, aktivizálódik a légzés és a belső szervek működése. A shiatsu terápiás formája beszélgetés nélkül zajlik, de családi körben, idősek kezelésekor nem baj, ha beszélgetünk. Közben visszajelzést is kérhetünk arról, hogy esik az érintésünk. Vigyázzunk, hogy soha ne okozzunk kellemetlen érzést, minden érintésünk finom, jóleső legyen.

Elhelyezkedés

Az idős embereket legtöbbször ülve kezeljük, hiszen nekik a shiatsu hagyományos helyzete, a földön fekvés kellemetlen lehet. Keressünk magunknak is kényelmes helyet, és így kezdjük a lábfej masszírozását.

Forgatás

Finoman, bizalmat ébresztve fogjuk a kezünkbe az egyik lábfejet. Forgassuk meg lassan, minden irányban, a bokánál tartva. Figyelmesen, vigyázva mozgassuk ki a határokig, ez ellazítja az izmokat, felszabadultság érzést okoz.

Jóleső szorítások

Erőteljesen, hosszan kitartott szorításokkal „ölelgessük” meg az egész lábfejet. Kényelmesen, lassan változtassuk az érintések helyét, járjuk be az egész területet. A sarok hátsó részét és a bokát se hagyjuk ki.

Lábujjak

Fogjuk meg egyenként, egymás után a lábujjakat. Válasszuk el a többitől, finoman szorítgassuk, mozgassuk meg mindegyiket anélkül, hogy fájdalmat okoznánk. Minden lábujjhoz más-más meridián tartozik, a masszírozással ezeket, és a hozzájuk tartozó belső szerveket élénkítjük.

Egy hatásos pont

Idős korban a nyirokkeringés támogatása mindig jó hatással van a közérzetre. A képen látható helyen találunk egy fontos pontot, amely a nyirokkeringés aktivizálására alkalmas. A kilégzéssel összhangban lassan mélyítsük a hüvelykujjnyomást ezen a ponton, és több lélegzetvételnyi ideig, hosszan tartsuk ki.

A pezsgő forrás

A talpon, a 2. ujj vonalában, a talppárna alatt találjuk meg a pezsgő forrás nevű pontot. Ez a vese meridián kezdőpontja, kezelése nyugalmat, ellazulást teremt, segíti a feszültségek oldódását testi és lelki szinten egyaránt. Lassan kezdjük a pontnyomást, s csak akkor mélyítsük, ha érezzük, hogy jól esik társunknak. Tartsuk ki hosszan, több lélegzetvételnyi ideig.

A térd

Helyezzük a lábfejet az ölünkbe. Fogjuk a térdet a két kezünk közé, jóleső érintésekkel ismerkedjünk meg ezzel a területtel. Szorítgassuk össze, dörzsölgessük meg a térdet különböző fogásokkal.

“Ölelgetés” a lábszáron

Tenyér nyomásokkal menjünk végig a lábszáron a bokáig. Simuljon rá mindkét tenyerünk az éppen érintett területre. Jóleső nyomásokat adjunk.

A lábszár pontjai

A térd alatt négyujjnyival, a sípcsont külső széle mellett keressük meg a gyomor meridián 36-os pontját. Ez nemcsak a lábak életteliségét erősíti, hanem az egész testre vitalizáló hatással van. Menjünk tovább pontnyomásokkal ezen a vonalon, a sípizmon egészen a lábfej kezdetéig. Ezek a pontok a gyomor működését segítik. Ismételjük meg a meridián kezelését, másodszorra már jobban fogjuk érzékelni, hogy a nyomásaink hatására hogyan lazul el a terület. 

A lép meridián

A sípcsont belső oldala mellett haladjunk visszafelé a bokától. A boka fölött három ujjnyira találunk egy fontos pontot, amelynek kitartott nyomásával az emésztést és a vese funkcióit is segítjük.

A másik lábfejen és a másik lábon végezzük el ugyanígy a kezelést.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>