október 6

Idősek kezelése – A kéz és a kar

0  hozzászólás

A mai bejegyzésünkben azzal foglalkozunk, hogyan segíthetünk a shiatsu-val idős embereknek. Bízom abban, hogy sokaknak használra válik ez az írás. Természetesen, ha kérdésed merül fel, arra is szívesen válaszolunk.

A shiatsuban használatos érintésekkel és a meridián pontok nyomásával idős szüleink, nagyszüleink jó közérzetét tudjuk támogatni. Ráadásul shiatsu kezeléssel könnyedén ki tudjuk fejezni a figyelmességünket, törődésünket úgy, hogy közben mi is jól érezzük magunkat. A kezeléssel a különböző fájdalmak, kellemetlen testi tünetek csökkennek, javul a szívműködés és a vérkeringés, aktivizálódik a légzés és a belső szervek működése. A shiatsu terápiás formája beszélgetés nélkül zajlik, de családi körben, idősek kezelésekor nem baj, ha beszélgetünk. Közben visszajelzést is kérhetünk arról, hogy esik az érintésünk. Vigyázzunk, hogy soha ne okozzunk kellemetlen érzést, minden érintésünk finom, jóleső legyen.


Elhelyezkedés

Az idős embereket legtöbbször ülve kezeljük, hiszen nekik a shiatsu hagyományos helyzete, a földön fekvés kellemetlen lehet. Keressünk magunknak is kényelmes helyet, és így kezdjük a kéz és a kar masszírozását.


A kezek

Finoman fogjuk meg a kezet, simuljon rá a két tenyerünk, és nagy felületen érintve szorítsuk meg. Tartsuk ki a szorítást, majd kissé változtassuk meg a fogást és adjunk egy következő „ölelést”. Így érintsük aprólékosan a kéz minden részletét. Gyengéd, de határozott, lassan erősödő nyomásokat használjunk. Minden alkalommal figyeljünk rá, hogy a kéz ellazuljon a kezünkben.


Ujjak

Nagy felületen érintve, egyenként foglalkozzunk minden ujjal. Több irányból próbáljuk ki a nyomásokat. Lassú, nyugodt ritmusban váltogassuk a kezünk pozícióját. Egy-egy ujjon időzzünk egy-két percig. Minden ujj egy-egy belső szervhez kapcsolódik, a kezeléssel ezek energia-ellátását javítjuk.

Egy fontos pont

Az 1. és 2. kézközépcsont találkozásánál találunk egy fontos pontot, ami a vastagbél működését segíti és fájdalomcsillapító hatású. Keleti neve a „Nagy megsemmisítő”. Kilégzésre lassan, a felületre merőlegesen adjunk rá nyomást, és tartsuk ki több lélegzetvételnyi ideig. Ha a kitartott nyomás alatt lazulást érzünk, a következő kilégzésnél menjünk egy hajszálnyit mélyebbre. Kérjünk visszajelzést, nem túl erős-e a kezünk a ponton.


A szív pontjai

Idős korban szinte mindig segíti a jó közérzetet a szívműködés támogatása. Két pontot is kezelhetünk ennek érdekében. Először keressük meg a kar belső oldalán, a középvonalon, a csuklótól három ujjnyira lévő helyet. A kilégzéssel összhangban lassan mélyítsük a hüvelykujjnyomást, és több lélegzetvételnyi ideig, hosszan tartsuk ki. A másik pontot, amit a tenyér közepén találunk ugyanígy kezeljük. Ezeket a pontkezeléseket azoknál is bátran alkalmazhatjuk, akik valamilyen szívgyógyszert szednek


A kar érintése

Fogjuk most a kart a két tenyerünk közé a csuklónál. Nagy felületen érintve szorítsuk össze, és tartsuk ki a nyomást. Apró lépésekkel, lassú ritmusban haladjunk a karon a váll felé, és onnan vissza a csuklóhoz. Minden érintésnél éreznünk kell, hogy a karizmok jó ellazulnak a kezünk alatt. A kar belső oldalán a szív és a tüdő meridián lazításával e két szervet támogatjuk, a külső oldalon a belek harmonikus működését segítjük.


A váll lazítása

Elől-hátul simítgassuk meg a vállat. Hosszan kitartott, jóleső tenyérnyomásokkal csökkentsük a váll feszültségeit. Győződjünk meg arról, hogy az érintések, a nyomások hatására valóban ellazultak az izmok.

A légzés segítése

A képen a tüdő meridián kezdőpontjának kezelése látható. A hüvelykujjunkkal keressük meg ezt a pontot. Engedjük, hogy az intuíciónk vezessen. Ha úgy érezzük, jó helyen vagyunk, hosszan tartsuk ki a nyomást. Idős korban a légzésfunkció támogatása mindig jóleső felszabadulás érzéssel jár, kérdezzünk rá, hogy megtörtént-e.


Ne felejtsük a másik oldalt sem!

Üljünk át a másik oldalra, és ismételjünk mindent a másik kézen és karon.

Ha hasznosnak tartottad ezt az írást, és a szeretteid között van olyan idős ember, akinek segíthetsz ezekkel a gyakorlatokkal, mindekénppen érdemes kipróbálnod ezeket a módszereket.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>