január 3

Idősek kezelése III. – Váll, nyak és fej

0  hozzászólás

A shiatsuban használatos érintésekkel és a meridián pontok nyomásával idős szüleink, nagyszüleink jó közérzetét tudjuk támogatni. Ráadásul, shiatsu kezeléssel könnyedén ki tudjuk fejezni a figyelmességünket, törődésünket úgy, hogy közben mi is jól érezzük magunkat. A kezeléssel a különböző fájdalmak, kellemetlen testi tünetek csökkennek, javul a szívműködés és a vérkeringés, aktivizálódik a légzés és a belső szervek működése. A shiatsu terápiás formája beszélgetés nélkül zajlik, de családi körben, idősek kezelésekor nem baj, ha beszélgetünk. Közben visszajelzést is kérhetünk arról, hogy esik az érintésünk. Vigyázzunk, hogy soha ne okozzunk kellemetlen érzést, minden érintésünk finom, jóleső legyen.

Kezdő érintés

Helyezkedjünk el a szék mögött, és lazán tegyük kezeinket a vállra. Győződjünk meg arról, hogy mindkettőnknek kényelmes a testhelyzet. Teljes figyelemmel forduljunk a partnerünk felé. Simítsuk le néhányszor a vállat. 

Gerinc

A gerinc mellett két ujjnyival, mindkét oldalon a hólyag meridián lefutását találjuk. Hüvelyknyomással keressünk itt jóleső pontokat. Először az egyik oldalon, kitartott nyomással kezeljük ezeket, közben a másik kezünk érintse a mellkast. Váltsunk kezet, és ugyanígy érintsük a gerinc másik oldalán lévő pontokat. 

Váll pontok

A vállon a csuklyás izom nagyon gyakran feszes. Függőleges nyomással lazítsuk. Ha fájó ez a terület, óvatosan kezeljük. Figyeljünk közben arra, hogy a saját vállunkat ne húzzuk fel, ne feszítsük.

Váll ízület

Öleljük meg a vállat elölről és hátulról egyszerre. Szorítsuk meg, és tartsuk ki az érintést, hogy a vállízület bele tudjon lazulni.

A lapocka

Keressünk jóleső pontokat a lapockánál. A lapocka felső és közép felé eső íve körül olyan nyomásokat adhatunk, amelyek a hát és a váll lazítására kiválóak. Forduljunk a másik oldal felé. Ismételjük meg ott is a váll ölelését és a lapocka körüli pontok kezelését.

A nyak lazítása

Egyik kezünket simítsuk a homlokra, másikkal masszírozzuk meg hátulról a nyakat. Finoman mozgassuk hozzá a fejet, határozottan megtartva a súlyát. Figyeljünk rá, hogy az érintésünk biztonságos legyen. 

A nyak oldala

Billentsük el a fejet, és támasszuk a törzsünkhöz. A nyak oldalsó izmait harántujjakkal lazítsuk. A fül mögötti csontnál kezdjük, és haladjunk a váll felé. Ismételjük meg a másik oldalon is.

Az arc

Enyhén hátrahajtva a fejet támasszuk a törzsünkhöz. Érintsük a tenyerünkkel először az állkapcsot, majd a homlokot. Tartsuk ki hosszan, biztonságosan.

Fül élénkítése

Masszírozzuk meg a fület a cimpánál kezdve, nagy felületen érintve. Az egész fülkagylót pezsdítsük fel finom, de határozott nyomásokkal, húzásokkal. A másik oldalt se felejtsük el.

A halánték

A halántékon, mindkét oldalon keressünk egy kellemes pontot, és ott kitartott nyomással élénkítsük az energiaáramlást. Közben biztonságosan tartsuk a fejet, megtámasztva a törzsünkkel.

Befejezés 

A kezelés végén egy finom nyomást adjunk a szegycsont közepén lévő, nyugalmat, elégedettséget kiváltó pontra. Kérjünk visszajelzést, mi esett a legjobban. Legközelebb aszerint tervezzük meg a kezelést.

Ha bármilyen kérdésed adódik, örömmel fogadom a hozzászólásodat.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>