március 24

Önmasszázs – A Fa elem támogatása I.

0  hozzászólás

A Do-in világában a keleti gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. Támogassuk egy hónapon keresztül minden nap a mostani időszakhoz, a tavaszhoz tartozó Fa átváltozási fázis harmonikus működését. A Fa elemhez kapcsolódik testi szinten az epehólyag és a máj működése, valamint az ízületek és a szem egészsége. Az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők a gyakorlatok napi végzésével. Lelki-szellemi vonatkozásban a Fa elem harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: türelem, barátságosság, tettrekészség, kitartás, kreativitás, döntésképesség. Ezek hiánya, illetve a túlzott harag, düh, frusztráltság jelenléte a diszharmónia jele.

Nyújtózás oldalra 

Álljunk kis terpeszbe, kissé hajlított térdekkel, a medencét húzzuk magunk alá, mintha le akarnánk ülni valahova. A hátunk legyen egyenes, a vállaink lazák. Nyugodtan, kényelmesen lélegezzünk, és négy-öt lélegzetvételnyi ideig kövessük teljes figyelemmel ezt a pulzálást. Majd belégzésre nyújtózzunk föl, fogjuk meg az egyik csuklót, és kilégzésre húzzuk el a törzset oldalra. Maradjunk ebben a nyújtásban, lélegezzünk tovább, mindig kilégzéskor segítve az oldalunk lazulását. A csípőtől egészen a csuklóig nyújtjuk az oldalunkat, ami a Fa átváltozási fázis energiáját aktivizálja bennünk. Kis pihenés után végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is.

Szemtakarás 

Erőteljesen dörzsöljük össze a kezeinket, melegítsük fel őket, majd takarjuk el a szemünket. Simuljon rá a kezünk a fejre, a tenyerünk közepe puhán takarja el a szemet. Lazítsuk el a tekintetet, élvezzük a teljes sötétséget és a kezünkből áradó meleget. Legalább egy percig pihentessük így a szemet.

Nyakszirtcsont 

A fejet kissé hajtsuk előre, és ujjvégekkel kopogtassuk meg a fej hátsó-alsó csontját. Járjuk be ennek a területnek minden kis részletét. Pattanjon a kezünk, de az impulzusok ne legyenek túl erősek. Érzékeljük a tarkótájék jóleső, felszabadító pezsgését.

Nyaknyújtás

Két kezünket összekulcsolva fogjuk át hátul a fejet, hajtsuk előre, és maradjunk így legalább egy percig. Lélegezzünk nyugodtan, minden kilégzéskor figyeljük a hátsó nyakizmok nyúlását. A karunk súlya és a gravitáció miatt picit mindig jobban előre billen a fejünk. Ügyeljünk rá, hogy a vállaink lazák legyenek, ne húzzuk föl őket közben. Az epehólyag meridián mentén lazulnak a szövetek, az energiaáramlás szabadabbá válik a test és a fej között. 

„Szeles tó” nevű pont 

A nyakszirtcsont és a nyak találkozásánál mindkét oldalon találunk egy mélyedést a csuklyás- és a fejbiccentő izom között. Tegyük oda a hüvelykujjunkat, tartsuk meg, és mint egy fejtámlára, billentsük rá a fejet. Ezáltal finom, de erőteljes nyomást adunk erre a két pontra. Több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki a nyomást, minden kilégzéskor engedjük lazulni az ujjunk alatti területet, segítsük a befogadást. Az epehólyag meridián 20-as pontját kezeljük, amely enyhíti, illetve megelőzi a fejfájás, szédülés, szemproblémák kialakulását.

Csípőütögetés 

Laza csuklóval lendületesen ütögessük meg a csípőízületet, a forgó környékét: hátul a farizmokat, fölötte-alatta a combizmokat, elöl a lágyékot. Pattanjon a kezünk, erőteljes impulzusokat adjunk, hogy mozgásba hozzuk a merev részeket. Ezzel ellazítjuk az ízület környékét és támogatjuk az epehólyag meridián pontjaiban az életerő szabad áramlását. Figyelmesen, hosszan végezzük az ütögetést, ha úgy kényelmesebb, egyszerre csak az egyik oldalon.

Meridián-kezelés 

Frissítsük fel a lábakon is az energiaáramlást ütögetéssel. A csípőnél kezdjük és a külső oldalon haladjunk lefelé. Az epehólyag meridián mentén lazítjuk az izmokat, szöveteket. Laza csuklóval lendületesen végezzük, pattanjon a kezünk, adjunk erőteljes impulzusokat. Ha érzékeny területet tapasztalunk, ott legyünk gyengédebbek. Ismételjük meg föntről lassan lefelé haladva még egyszer.

A máj meridiánt a láb belső oldalán érhetjük el. Lazán összezárt ujjakkal ütögessük végig pontjait a lábfejtől kezdve a lábszáron, és tovább a combon a lágyékig. Lendületes csuklómozgással, lassan haladjunk, egy-egy területen több impulzust is adjunk. Az izmokban lévő mikro-feszültségek oldódása miatt az energiaáramlás szabadabbá válik, a máj „fellélegzik”. Ezt is ismételjük még egyszer, és utána pihenés közben figyeljük meg a kezelés hatását.

Elfordulás 

Álljunk széles terpeszbe, mélyen hajlítsuk be a térdeket, és támaszkodjunk rájuk. Egyik lábat nyújtsuk ki, helyezzük rá a testsúly nagy részét, és a lábfejet és a törzset fordítsuk oldalra. Minden kilégzésre segítsük a láb belső oldalán, illetve a törzs oldalán a nyújtózást. Képzeljük el, hogy onnan fújjuk ki a levegőt, és egy hajszálnyit lazulnak ott az izmok, szövetek. Négy-öt lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki a mozdulatot, majd kis pihenés után a másik oldalra is végezzük el a nyújtást. A Fa elem energiája támogatja bennünk minden nap az elindulást, az aktivitást, a kreatív megoldások megtalálását.

Ha bármilyen kérdésed adódik, örömmel fogadom a hozzászólásodat.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>