március 31

Önmasszázs – A Fa elem támogatása II.

0  hozzászólás

A Do-in világában a keleti gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. Támogassuk egy hónapon keresztül minden nap a mostani időszakhoz, a tavaszhoz tartozó Fa átváltozási fázis harmonikus működését. A Fa elemhez kapcsolódik testi szinten az epehólyag, a máj, működése, valamint az ízületek és a szem egészsége. Az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők a gyakorlatok napi végzésével. Lelki-szellemi vonatkozásban a Fa elem harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: türelem, barátságosság, tettrekészség, kitartás, kreativitás, döntésképesség. Ezek hiánya, illetve a túlzott harag, düh, frusztráltság jelenléte a diszharmónia jele.

Erős kilégzés

Álljunk szép egyenes háttal, kényelmes kis terpeszbe. Egy mély belégzéssel nyújtózzunk föl az egyik oldalra eldőlve, majd egy erős, hirtelen kilégzésre domborítsuk a hátunkat és hajoljunk előre. A kezeinket szorítsuk ökölbe és behajlítva húzzuk a derekunkhoz. Szájon át lélegezzünk ki, adjunk hangot is hozzá. Képzeljük el, hogy a bennünk megbúvó haragot, dühöt elfújjuk, megszabadulunk a feszültségektől. Ez egy méregtelenítő gyakorlat, a máj funkcióját segíti testi és lelki szinten egyaránt. A következő belégzéssel a másik oldalra hajoljunk, és ismételjük a mozdulatot és a hangos, erőteljes kilégzést. Még legalább kétszer végezzük el a gyakorlatot mindkét oldalra, majd pihenjünk.

Fa-állás 

Az egészséges fa stabil gyökerekkel és fölfelé nyúló, rugalmas ágakkal rendelkezik. Jelenítsük meg a fa jellemzőit ebben a mozdulatban. Először igyekezzünk megtalálni az egyensúlyunkat egy lábon állva, a másikat a combhoz vagy a térdhez támasztva. Utána emeljük föl a karokat és érintsük össze a tenyereket. Ha nehéz az egyensúlyozás, válasszunk ki egy pontot, és a tekintetünkkel kapaszkodjunk abba. Nyugodtan lélegezzünk, sokáig tartsuk ki a mozdulatot, majd a másik lábbal ismételjük meg.

Májérintés

Üljünk le egy kemény párnára a talajra, tartsuk a törzset szép egyenesen. Tegyük a kezünket a jobb oldalunkra, a májra és az epehólyagra. Legyen puha, de határozott az érintésünk és kapcsolódjunk össze ezekkel a szerveinkkel. Lélegezzünk lassan, kényelmesen. Irányítsuk ide a belégzést, és innen lélegezzünk ki. Legyünk itt jelen, figyeljük meg, hogyan lazul a terület az érintésünktől.

Meridián kezelése 

Frissítsük fel a lábakon az energiaáramlást ütögetéssel. Az egyik csípőnél kezdjük, és kívül haladjunk lefelé a külső bokáig. Az epehólyag meridián mentén lazítjuk az izmokat, szöveteket. Laza csuklóval, lendületesen haladjunk, egy-egy helyen legalább háromszor pattanjon a kezünk, erőteljes impulzusokat adva. Ha érzékeny területet tapasztalunk, ott legyünk gyengédebbek. A máj meridiánt a láb belső oldalán érhetjük el. Lazán összezárt ujjakkal ütögessük végig pontjait a lábfejtől a lábszáron, és haladjunk a combon tovább a lágyék felé. Lendületes csuklómozgással, lassan haladjunk, egy-egy területen itt is több impulzust adjunk. A másik lábon ugyanígy kezeljük a meridiánokat. Az izmokban lévő mikro-feszültségek oldódása miatt az energiaáramlás szabadabbá válik, az epehólyag és a máj „fellélegzik”.

Nyak oldalra billentés

Billentsük oldalra a fejet, fogjuk át a kezünkkel a fül mögött tartva, és az arcot fordítsuk kb. 45 fokos szögben a föld felé. A nyak hátsó-oldalsó izmait nyújtjuk, az epehólyag meridián pontjait érintve. Tartsuk ki ezt a mozdulatot legalább egy percig. Közben lélegezzünk nyugodtan, minden kilégzésre finoman nyújtsuk tovább a nyakat. Egyenesítsük ki a fejet, lassan, lazán mozgassuk meg, és végezzük el a másik oldalra is a nyújtást.

Nyakölelgetés

Nagy felületen érintve, a tenyerünkkel masszírozzuk meg a nyakat hátul és oldalt. Jóleső, lassú nyomásokkal, szorításokkal dolgozzunk. Közben finoman mozgassuk hozzá a fejet. Érezzük meg, milyen felszabadító hatású, hogy a nyak elengedi a feszességét, a szokásos tartást. A Fa energiaminőség harmóniáját segítjük a nyakon lévő akadályok fellazításával.

Makko-ho gyakorlat

A Fa átváltozási fázis gyakorlatához mindkét lábat nyújtsuk ki oldalra. Mély belégzéssel nyújtózzunk föl, majd dőljünk el az egyik láb felé, és az alsó kart tegyük a lábra. Lélegezzünk tovább, kilégzéskor próbáljuk a határainkat tágítani. Ne erőltessük a minél mélyebb hajlást. Csak az a fontos, hogy apró lazulást, oldódást éljünk át a mozdulatban. A határainkat tartsuk tiszteletben. Négy-öt lélegzetvételnyi ideig maradjunk így, majd kis pihenés után ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalon.

Ha bármilyen kérdésed adódik, örömmel fogadom a hozzászólásod.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>