április 4

Önmasszázs – A Fa elem támogatása III.

0  hozzászólás

A Do-in világában a keleti gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. Támogassuk egy hónapon keresztül minden nap a mostani időszakhoz, a tavaszhoz tartozó Fa átváltozási fázis harmonikus működését. A Fa elemhez kapcsolódik testi szinten az epehólyag, a máj, működése, valamint az ízületek és a szem egészsége. Az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők a gyakorlatok napi végzésével. Lelki-szellemi vonatkozásban a Fa elem harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: türelem, barátságosság, tettrekészség, kitartás, kreativitás, döntésképesség. Ezek hiánya, illetve a túlzott harag, düh, frusztráltság jelenléte a diszharmónia jele.

Tisztító légzés

Helyezkedjünk el kényelmes kis terpeszben. Egy mély belégzéssel nyújtózzunk föl, majd tartsuk benn a levegőt és hajoljunk lazán előre. Ebben a helyzetben nagyon erőteljes hatású a visszatartott lélegzet. Maradjunk így, vigyázva, hogy ne legyen túlzott a fejben érzett feszültség, majd kilégzés alatt lassan emelkedjünk egyenes állásba. Befelé figyelve pihenjünk, amíg rendeződik a légzésünk, majd ismételjük még kétszer a lehajlást. Ez a gyakorlat a sejtek közötti anyagcsere-folyamatokat, a méregtelenítést aktivizálja. 

Fa-ölelés 

Hunyjuk be a szemünket, és képzeljünk el magunk előtt egy szép fát: erős törzset, mély gyökereket, terebélyes, életteli lombkoronát. Öleljük át a két karunkkal és váljunk eggyé ezzel a fával. Képzeljük el a talpunk alatt a stabil gyökereket, érezzük a fejünk felett az ég felé nyúló, hajlékony ágakat. A testünk maga a fa törzse, amely összeköti az eget a földdel. Néhány percig maradjunk így, lélegezzünk kényelmesen. 

Törzscsavarás 

Álljunk kissé nagyobb terpeszbe, és kezdjük el jobbra-balra fordítani a törzsünket úgy, hogy a karok lazán hintáznak, a csukló a medencéhez csapódik. Adjunk mindig egy kicsit nagyobb lendületet a fordulásnak. Figyeljünk a derékra, segítsük a csavarodást. A fejünk is forduljon a testtel, nézzünk mindig a hátunk mögé. Élvezzük hosszan a dinamikus mozgást, a lazán hintázó karokat, a derék feszültségének oldódását.

A máj meridián nyújtása

Üljünk keresztezett lábakkal a talajra. Alkarral támaszkodjunk rá a térdekre, dőljünk előre, és a testsúlyunkkal nyomjuk lefelé őket. A comb belső oldalán, a combközelítő izmokon találjuk a máj meridiánt, itt nyújtjuk az izmokat, szöveteket. Minden kilégzésre segítsük a lazulást ezen a területen. Az izmokban lévő mikro-feszültségek oldódása miatt az energiaáramlás szabadabbá válik, a máj „fellélegzik”, és a hozzá kapcsolódó kreativitás jobban támogatja a mindennapjainkat.

Csípőlazítás

Feküdjünk hanyatt. Egyik lábat behajlítva húzzuk föl, és a térdet döntsük befelé. Ismerjük meg a csípőízület és a környező izmok rugalmasságát. Próbáljuk a kilégzéssel összhangban kicsit nyújtani, a határokat tágítani. Négy-öt lélegzetvételnyi ideig maradjunk ebben a mozdulatban, esetleg fogjuk is meg a térdet és húzzuk kilégzéskor óvatosan lefelé. Majd fordítsuk kifelé, és ugyanígy próbáljuk a csípő mozgékonyságát javítani, a határokat tágítani. A másik lábbal ismételjük mag a gyakorlatot. A Fa energiához tartozó előrelépés, fejlődés a csípő ízület szabadságával függ össze.

Fejemelés 

Kulcsoljuk össze a nyakszirtcsonton a kezünket, a lábakat tartsuk behajlítva, talppal a talajon. Emeljük meg a fejünket és forduljuk el az egyik irányba. A hasizmokkal és a törzs oldalsó izmaival tartsuk ki a mozdulatot, közben kilégzéskor mindig erősítsük az emelést és a fordulást. A máj és az epehólyag meridián törzsi szakaszát aktivizáljuk, nyújtóztatjuk. Az itt lévő akupunktúrás pontokban javítjuk az energiaáramlást. Négy-öt lélegzetvételnyi idő után pihenjünk, majd forduljunk a másik irányba ugyanígy. 

A szervek érintése

Hanyatt fekve lazítsuk el az egész testünket. Tegyük a kezünket a jobb oldalra, érintsük meg a máj és az epehólyag területét. Legyen puha, de határozott az érintésünk és kapcsolódjunk össze ezekkel a szervekkel. Lélegezzünk lassan, kényelmesen. Irányítsuk ide a belégzést, és innen lélegezzünk ki. Legyünk itt jelen, képzeljük el, hogy a terület az érintésünktől ellazul, a szerveket átjárja a melegség.

Ha bármilyen kérdésed adódik, örömmel veszem a hozzászólásod.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>