január 26

Shiatsu a várandóság alatt

0  hozzászólás

A közelmúltban egy várandós kismamát kísértem a szülésig shiatsu terápiával. Teli van a lelkem hálával, hiszen nagy élmény végig támogatni valakit a változások folyamatában. Ennek a személyes tapasztalatnak apropóján szeretnék megosztani veletek néhány gondolatot a várandósságról.

A távol-keleti szemlélet a várandósságot egy spirituális gyakorlatnak tekinti. A magzati életben nyert tapasztalatok kulcsfontosságúak életünk folyamatában. Ezek az energetikai történések alapvető hatást gyakorolnak nemcsak a fejlődő magzatra, de az anyára, az apára és az egész családra is. 

Shiatsu kezeléssel aktívan végigkövethetjük egy új élet keletkezését, fejlődését. Ennek a csodának a megélésében, kiteljesedésében lehetünk segítségére a kismamának. Segíthetünk tudatosabbá tenni a változást, ami a testében végbemegy, tudjuk támogatni abban, hogy aktívan részt vállaljon a folyamatban, és merje megélni ezt a másállapotot. Sok fizikai, emocionális és energetikai változáson megy keresztül a kismama. Ezekben a változásokban és a felmerülő nehézségekben tud segíteni a shiatsu az energiacsatornák professzionális érintésével, az akupunktúrás pontok nyomásával. Megvalósul az életenergia szabad áramlása, a kismama alkalmazkodik a változásokhoz, és ezzel a magzat jól-léte is biztosítva van.

Első trimeszter — Az első három hónap

Megtörténik a megtermékenyítés és a beágyazódás a méhbe. A megtermékenyítés pillanatában a spermium jang energiája adja a szikrát, ami a fejlődést elindítja a jin petesejtben, és biztosítja az energiát, hogy a két sejtből az embrionális és magzati koron keresztül a csecsemő kifejlődhessen. Kialakul a méhlepény és a köldökzsinór, ami a magzat fejlődéséhez létfontosságú. Energetikailag az embrionális kor legelső időszakában alakulnak ki a különleges vezetékek: a kormányzó és befogadó vezeték, a törzs háti, illetve a hasi oldalán, középen, illetve a fejen. Ezek felelősek a Ying (az életesszencia) és a kí (az életenergia) áramlásáért. A különleges vezetékek azok az ősi képződmények, amelyek az első energetikai struktúrát alkotják. Ezután alakulnak ki a meridiánok, a szervek és a végtagok. 

A magzat táplálása érdekében az anya testében nagymértékben megváltozik az energia-mintázat. A magzatot a vese-energia, a Ying, a kí és Vér-energia látja el, ezért az anyának is sok energiára van szüksége, hogy a baba növekedését és a méhet támogassa.

Ebben az időszakban felmerülő problémák lehetnek:

 • reggeli émelygés, hányinger, hányás
 • fáradtság, gyengeség
 • bizonytalanság, hogy megtörtént-e valóban a teherbeesés
 • bizonytalanság a lehetséges vetélés miatt

A shiatsu-gyógyász ebben az időszakban alapvetően finom érintésekkel dolgozik. Nagy felületen, tenyér érintéssel. A pontokat is finoman kezeljük, ritkák az erőteljes nyomások. Az érintés tápláló, segítő, energiát gyűjtő. Mivel a kismama testében megnövekszik az energia- és vérraktározó szervek munkája, ezeket támogatjuk a kezeléssel, hogy elkerüljük a kimerülésüket.

Második trimeszter — Három-hathónapos terhesség

A várandósság biztossá válik, a kezdeti émelygés megszűnik, jól érzik magukat a kismamák. Több energiájuk van, mint korábban, aktívabbak és magabiztosabbak. A magzati szervezet fokozatosan fejlődik, és ez együtt jár a magzat aktivitásszintjének változásával. A negyedik hónap vége felé a kismama is érzékeli a baba mozgásait.

Mivel a baba növekedése és elhelyezkedése egy természetes akadályt kezd képezni a középső rekeszben, így ezen a területen már ebben a szakaszban is elakadhat az energiaáramlás. (Az utolsó hónapokban ez csak fokozódik.) Fontos a hármas-melegítő meridián energiájának szabaddá tétele. A kimaradó menstruáció miatt több Vér-energia marad a testben, ez segíti a magzat ellátását és melegen tartását. Ugyanakkor a kismama testében is fontos segíteni a kiegyenlített eloszlását. 

Ebben az időszakban felmerülő problémák lehetnek:

 • mozgásszervi problémák, gerinc, derék, keresztcsonti fájdalmak
 • emésztési problémák

A shiatsu-kezelés ebben az időszakban már oldalt vagy háton fekvésben, esetleg ülő pozícióban történik. Ringatásokat, más dinamikus technikákat is alkalmazunk, amit a korai szakaszban kevésbé. A meridián-pontokat is mélyebben nyomjuk, természetesen a várandósság alatti tiltott pontokat kivéve. A felmerülő problémák szerint kezeljük a meridiánokat. A hara-kezelés ebben az időszakban is nagyon jól erősíti a kismama kapcsolatát a babával.

Harmadik trimeszter — Hat-kilenc hónapos terhesség

A magzat egyre nagyobb, a kialakult szervek kezdenek megerősödni. A baba nagysága nehezíti a kismama mozgását. A szülés közeledtével erősödnek az aggodalmak, félelmek.

A várandósság alatti tiltott pontokat az utolsó 1-2 hétben már kezeljük, ezzel segítjük a kismamát felkészülni a szülésre. A vajúdás és a szülés alatt az addig tiltott pontok használata enyhíti a fájdalmakat, lazítja a feszült izmokat, enyhíti a szüléstől való félelmeket, segíti a méh összehúzódását, így gyorsíthatja a szülés menetét.

Ebben az időszakban felmerülő problémák lehetnek:

 • mozgásszervi problémák, hát, derék, keresztcsonti fájdalmak
 • légzési nehézségek
 • ödémák a kézen, lábon, az egész testen
 • állandó nyomásérzet a hólyagban, gyomorban
 • emésztési problémák
 • félelem a szüléstől

A shiatsu-kezelés ebben az időszakban alapvetően nem különbözik a második trimeszterben adott kezeléstől. A konkrét mozgásszervi problémákat fascia-kezeléssel, pont-nyomásokkal csökkentjük, a nyirokkeringést erősítjük. A törzsön lévő meridiánokban biztosítjuk a szabad energiaáramlást. Kezeljük az un. Övcsatornát, ami a derékon hátulról előre haladva konkrétan nyugtatja a babát és az anyát. A kismama teste már külsőleg is komolyan megváltozik, a shiatsu segít ennek őszinte elfogadásában, a testtudatosság erősítésében. Az érintések csodálatos ereje biztonságot, önbizalmat ad, és csökkenti a félelmeket. Jól felkészíti a kismamát élete nagy eseményére, a szülésre.

Ha bármilyen kérdésed adódik, örömmel fogadom a hozzászólásodat.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>