október 9

Shiatsu, mint professzionális gyógymód II.

0  hozzászólás

A shiatsu (siacu) egészségmegőrző és gyógyító terápia. A praxisban leggyakrabban a mozgásszervi problémák, főként a derékfájás megoldásának feladatával állunk szemben. A derékfájás hátterében legtöbbször mozgáshiányos, ülő életmód, helytelen tartás, vagy megerőltetés áll. A shiatsu megközelítése szerint ezek a hatások leginkább a hólyag és a vese meridiánokban okozzák az életenergia elakadását. A blokkok feloldásához elsődlegesen e két meridián pontjait érintjük. A leghatásosabb pontokat a hólyag és a vese meridián deréktáji szakaszán, valamint a combon találjuk, ezek hosszan kitartott nyomása újra áramlásba hozza az életenergiát, oldja a merevséget és az izmok feszültségét. A kezelés kiválóan alkalmas fájdalomcsillapításra is. A következőkben egy valós esetet említek, amely jól mutatja a gyógyulási folyamatokat, a történéseket. (A képek csupán illusztrációk.)

Kikérdezés

Shiatsu professzionális gyógymód

Éva állandóan visszatérő derékfájás miatt keresett fel. Első alkalommal, a konkrét terápia előtt, rákérdeztem a fájdalommal kapcsolatos körülményekre: milyen élethelyzetben van (munka, mozgás, család), mióta tart a fájdalom, volt-e orvosnál, mikor jobb, mikor rosszabb. A stresszel hogyan függ össze, érzelmileg hogy van, mit szokott csinálni, ha fáj, mit gondol az okáról, a fájdalom miben akadályozza. Rákérdeztem, van-e összefüggés a fájdalom és a menstruációs ciklusa között, végül megkértem, mutassa meg pontosan, hol fáj.

Állapotfelmérés 

Shiatsu professzionális gyógymód

Ezt követően „megismerkedtem” Éva testének strukturális jellegzetességeivel. Előrehajlásban figyeltem a medence elbillenését, amiből következtethetek a blokkoltság pontos helyére, megfigyeltem a gerincoszlop egyenességét, a medence és a keresztcsont közötti ízület (ilio-sacralis ízület) mozgékonyságát, a jobb- és baloldal különbségét. Derékproblémáknál legtöbbször a medence előre billent állapotban van, ennek mértékét is megvizsgáltam. 

Kezelés labdán 

Shiatsu professzionális gyógymód

Első alkalommal a hason fekvés helyett labdára támaszkodva kezeltem Éva gerincét és a keresztcsontját. Így könnyebben el tudott lazulni, nem feszült a dereka. A gerinc mellett érinthető hólyag meridián pontok közül némelyik erős feszességet mutatott, itt alig volt befogadó a teste. A vese meridiánt azonban inkább energiahiányosnak érzékeltem, ezeken a pontokon hosszan időztem. Éva jelezte is, hogy nagyon jólesik a mély nyomás. Hanyatt fekvésben nyújtásokkal, és a medence ferdeségének korrigálásával folytatódott a kezelés.

További kezelések

Shiatsu professzionális gyógymód

Éva négy alkalommal járt nálam, mindig egyre lazább és mozgékonyabb lett a dereka. Bár a fájdalom nem tűnt el azonnal, a hason fekvés már kényelmessé vált számára. Sok erős, de befogadható nyomással dolgoztam, nemcsak a derékon és a keresztcsonton, hanem a comb hátsó részén és a lábfejen is, hiszen a derék feszültségeit oldó pontok ott is megtalálhatók. Terápiám ezen kívül a szív meridián kezelésével a stressz-tűrő képesség erősítésére, a belső nyugalom támogatására irányult.

Nyújtások 

Shiatsu professzionális gyógymód

A derékfájás esetén nagyon kellemes a passzív nyújtások átélése, amikor teljes ellazultságban engedjük a határok finom tágítását. A hatékonysághoz elengedhetetlen a bizalom. Éva megtisztelt a bizalmával, és hamar tapasztalta a teljes átadás felszabadító élményét. 

Hara 

Shiatsu professzionális gyógymód

A shiatsu világában a has területére a japán hara szót használjuk. A hara a keleti ember gondolkodásában a test és a személyiség központja. Itt találkoznak a külvilág jin és jang energiái, azaz a földi és égi hatások, illetve a belső, a meridiánokban áramló energiaminőségek. A hara kezelése a különböző energiaminőségek kiegyenlítésére és a hasi szervek működésének és funkciózavarainak javítására irányul. Nagyon intenzív hatása van, hiszen a hara nemcsak a test, de a lélek és a szellem központja is. Általános harmonizáló hatása mellett Éva esetében a hara kezelése konkrét célt is szolgált: jobb oldalon a pszoász feszültségét kellett oldanom. Derékproblémáját ugyanis ennek a mély hasizomnak a rövidülése is okozta.

Tanácsadás

Shiatsu professzionális gyógymód

A keleti orvoslás hagyományaira támaszkodva a shiatsu-gyógyász és a segítséget kérő közös felelősséggel vesznek részt a gyógyulási folyamatban. Nem működik teljes hatásfokkal a kezelés, ha a gyógyulni vágyó nem vállalja a saját részét. Éva nyitott volt erre, megtanítottam neki néhány Do-in meridián-gyakorlatot, amiket otthon naponta elvégzett. Egy hónap elteltével elmúlt a derékfájása. Beszámolt arról, hogy jobban alszik, kipihenten ébred. Sokkal kevésbé lesz feszült a mindennapi stresszhelyzetekben, ami a munkahelyi teljesítményét is javította. A derékproblémák tartós javulásához nélkülözhetetlen a rendszeres mozgás, a gerinc és a medence rugalmasságának a megtartása. Éva minden nap végzi a Do-in gyakorlatokat, kiegyensúlyozottá vált, és azon túl, hogy „karbantartja” a testét, felfedezte a mozgás örömét.

Ha bármilyen kérdésed lenne, örömmel fogadom a hozzászólásod.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>