június 7

Shiatsu, mint terápia

0  hozzászólás

A shiatsu (siacu) egy modern egészségmegőrző és gyógyító módszer, amely a keleti gyógyászat évezredes hagyományára támaszkodik. Az alternatív gyógymódok közé tartozik, elismert természetgyógyászati tevékenység Magyarországon. Legegyszerűbben úgy tudom jellemezni, hogy az akupunktúrához és a masszázshoz hasonlít. Meghatározott életszemlélet, emberkép és egészség- betegségkép tartozik hozzá. Ezzel egy sajátos hiányt pótol, hiszen azokat a megközelítéseket találhatjuk meg benne, amelyek az európai orvoslásból kiszorultak. Az embert testi-lelki-szellemi egységében szemléli, és jóval tágabb megközelítést kínál a problémák megoldásához, mint a nyugati orvostudomány.

Ujjnyomás

A shiatsu Japánból származik. A szó maga is japán, egyszerűen ujjnyomást jelent. A „shi” jelentése ujj, hüvelykujj, az „atsu” nyomás. Az elnevezés az alaptechnikára utal, leggyakrabban hüvelyujj nyomással kezeljük a meridiánokat. A kezünket használjuk, tehát hatásában az érintés nagy szerepet játszik.

Hasonlít az akupunktúrához

A shiatsu alapja a kínai gyógyászat. Ez a mi orvostudományunktól elsődlegesen abban különbözik, hogy a testi és az érzelmi-szellemi részünket nem tekinti elválaszthatónak egymástól, tehát az orvoslás nemcsak a testi folyamatokkal foglalkozik, hanem az egész emberrel. Az akupunktúrás gyógyítás és a shiatsu is energetikai kezelést nyújt. 

Hasonlít a masszázshoz

A shiatsu masszázsnak is tekinthető, de mégis más, sokkal több annál. Német és angol nyelvterületen testmunkának (Körperarbeit, bodywork), illetve (test)kezelésnek (Behandlung, treatment) hívják. Sok dologban más, talán a két legszembetűnőbb különbség, hogy a shiatsu kezelés ruhában történik, és alaptechnikája nem az izmok simítása vagy gyúrása, hanem a mélyre irányuló nyomás.

Miért népszerű

A shiatsu az emberi kommunikáció sajátos formájaként is meghatározható, amelyben mindkét fél feltöltődik. Ellazultságot, önismeretet nyújt. Azért népszerű, mert amellett, hogy professzionális terápia, alapkezelését laikusok is könnyen megtanulhatják. Családi, baráti körben is alkalmazható, sok apróbb tünet orvosolható a segítségével, miközben alapvető lényege is megvalósul: az embertársi támogatás.

A shiatsu célja, módszere

A shiatsu célja az egészség megőrzése, a testi-lelki harmónia megteremtése, a fájdalmaktól, betegségektől való megszabadulás. Ezek eléréséhez segít megteremteni az életenergia szabad áramlását. Elsődlegesen a meridiánok kezelésével foglalkozik, hogy a gyengeségek és feszültségek közötti energetikai dinamikát kiegyenlítse. A meridiánok az éltető energia útjai. A kí (a csí) ezeken a meghatározott pályákon kering a testben, ott érhető el a legbiztosabban. A meridiánok rendszere úgy képzelhető el, mint a vérkeringés erei, vagy az idegpályák, de a meridiánok, ezekkel ellentétben, anatómiailag nem ragadhatók meg. A rádióhullámokhoz is hasonlíthatjuk őket, amelyek megtöltik a teret, de csak akkor válnak hallhatóvá, ha egy készülékkel befogjuk őket.

A terápia

A shiatsu gyógyító hatását Európában a hetvenes évek óta rengetegen tapasztalták. Praxisom 20 éve alatt én is rendszeresen pozitív visszajelzéseket kapok, bár természetesen előfordul, hogy valaki úgy érezi, nem segített rajta azonnal a kezelés. Ez nyilvánvaló egy ilyen szelíd terápia esetében. Sokszor olyan kínzó fájdalmakkal, komoly betegségekkel keresnek meg, amelyek gyógyulása hosszabb időt, több irányból való törődést kíván. Ilyenkor nem várhatjuk el a gyors változást. 

Egyetlen egyszer sem fordult elő azonban, hogy valaki azt mondta volna a kezelés végén, hogy nem esett neki jól az eltelt egy óra. A teljes ellazulás, az érintés elfogadása, a támogató kapcsolat minden helyzetben előre visz, akármilyen betegségben szenvedünk. Persze, ha nagy bajban vagyunk, nem elég, hogy valami jól esik, konkrétabb segítséget várunk. Elvárjuk, hogy a terápia egyértelműen csökkentse a tüneteinket. Ez a kezelésre járók 90%-nál be is következik.

Ma már egy független, egész Európát átfogó vizsgálat és számos kisebb körben végzett felmérés is bizonyítja a shiatsu terápia egyértelműen pozitív hatását. És bár sokszor előfordul, hogy az egészség visszaállításához más terápiákat is igénybe kell venni, a gyógyulási folyamatban minden esetben testileg és lelkileg is nagyon hatásos támogatást tud nyújtani a shiatsu.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>