december 22

A női egészség támogatása II.

0  hozzászólás

A mostani gyakorlat-sorozat nőknek szól. A keleti gyógyászat megközelítése szerint elsősorban a vese energia-minőség kezelésével tudunk hatni a nemi szervek és a hormonrendszer egészségére. A leggyakrabban előforduló problémák a menstruációval kapcsolatosak, a fájdalmas vagy rendszertelen ciklus. Az öngyógyító gyakorlatok rendszeres napi végzésével támogatjuk ezeknek a problémáknak megoldását, emellett olyan önmasszázst is bemutatunk, amelyek konkrétan az endometriózis, a ciszták, a PMS kezelésében nyújtanak támogatást, vagy a menopauza kellemetlen tüneteit enyhítik. Várandósság alatt ezeket a gyakorlatokat ne végezzük!

Kézdörzsölés

Kényelmesen ülve dörzsöljük össze a kezeinket, jól pezsdítsük fel, melegítsük meg őket. Minden mást, amivel eddig foglalkoztunk tegyünk félre. Teljes figyelmünkkel legyünk itt jelen, éljük át ezt az aktív érintést. 

Lábfejkezelés

Az egyik lábfejet úgy húzzuk magunkhoz, hogy kényelmesen elérjük. Egész tenyérrel, nagy felületen érintve szorítgassuk, ölelgessük meg, minden területét érintve. Hosszan kitartott, erőteljes nyomásokkal, lassan masszírozzuk át a lábfej és a talp minden kis részletét. Keressünk jóleső helyeket, ott időzzünk hosszan. A nemi szervek harmóniáját támogatjuk a periférián lévő akupunktúrás pontok felszabadításával.

Öregujj 

Fordítsunk külön figyelmet a nagylábujjra. A női egészség szempontjából nagyon fontos máj és lép meridián kezdőpontjait találjuk itt. Nagy felületen érintve fogjuk a kezünkbe, szorítgassuk, mozgassuk meg, szabadítsuk fel a kis izmokban-ízületekben lévő feszültségeket. Majd a körömágy két szélét fogjuk meg, finoman, de határozottan nyomjuk egymás felé, és tartsuk ki néhány lélegzetvételnyi ideig.

A talp legfontosabb pontja 

A talppárna alatt, a második ujj vonalában keressük meg a vese legfontosabb pontját, a Pezsgő forrás nevű pontot. Hüvelykujjal, lassan mélyülő nyomással, hosszan kezeljük. Figyeljük meg, ahogy az ujjunk alatt minden kilégzésre kissé lazul a szövet, egyre jobban „beenged”. Ez a kitartott nyomás a hormontermelést aktivizálja, a kívánt terhesség bekövetkezését segíti.

Boka

A boka környékén is pezsdítsük fel az izmokat, szöveteket jóleső masszírozással, nyomásokkal. A külső oldalon a hólyag, a belsőn a vese meridiánt támogatjuk. A szabad energiaáramlás a hormonrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá.

Még két fontos pont

A női hormonokkal, illetve a menzesszel kapcsolatos problémák megoldásához hatékonyan hozzájárul a következő két pont rendszeres kezelése. A vese meridián 3-as pontját a belső boka és az Achilles ín között, a mélyedésben találjuk. Tegyük oda az ujjunkat, lélegezzünk be, és kilégzésekkor lassan nyomjuk meg. Belégzés alatt tartsuk az elért mélységben, majd ismét mélyítsük a nyomást. Figyeljük meg, ahogy az ujjunk alatt minden kilégzésre kissé lazul a szövet, jobban „beenged”. A pontnyomást ne erővel, hanem rádőléssel végezzük.

A másik hatásos pont a lép meridiánon található, a belső boka fölött négyujjnyira, a sípcsont mellett. Tapasztalni fogjuk, hogy érintése valahogy más érzés, mint a körülötte lévő helyek. Kilégzésre lassan erősítsük a nyomást, és tartsuk ki több lélegzetvételnyi ideig. Ha érzékeny, próbáljunk azon a határon változást elérni, ahol még befogadható az érintés. A menstruációval kapcsolatos mindenféle probléma megoldását segíti, ha ebben a pontban lazulást tudunk elérni.

A másik lábon is végezzük el az ölelgetést és a pontnyomásokat.

A horpaszizom nyújtása

A következő gyakorlathoz egyik lábbal térdeljünk fel, a másikat tegyük talpra úgy, hogy derékszögben legyen a térdünk. Kilégzésre toljuk előre a testsúlyunkat, a törzsünk maradjon függőleges, a lágyéknál érezzük meg a nyúlást. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok a feszülés, csak annyi, amennyi befogadható. Maradjunk ebben a mozdulatban legalább négy-öt lélegzetvételnyi ideig. A keleti orvoslás szerint ez a mély hasizom a vese „boldogságáért” felelős, ha csökkenjük a feszültségét, a vese jobban el tudja látni minden funkcióját.

Vese meridián nyújtás

Az előző mozdulatból üljünk rá a sarkunkra és hajoljunk előre. Nyújtsuk meg most a láb hátsó oldalát és a derekat, a testünk határait tiszteletben tartva, mégis kissé tágítva azokat. Figyeljünk a légzésre, kilégzéskor lazítsuk, ami a leginkább feszül.

A másik oldalon is végezzük el az nyújtásokat.

Máj meridián nyújtás

Mindkét lábat nyújtsuk ki oldalra, mély belégzéssel nyújtózzunk föl, majd dőljünk el az egyik láb felé, és az alsó kart tegyük a lábra. Lélegezzünk tovább, kilégzéskor próbálgassuk a határainkat tágítani. Ne erőltessük a minél mélyebb hajlást. Csak az a fontos, hogy a határainkat tiszteletben tartva, apró lazulást, oldódást éljünk át a mozdulatban. Négy-öt lélegzetvételnyi ideig maradjunk így, majd kis pihenés után ismételjük meg a másik oldalon. A gyakorlat a kismedence energetikai állapotát javítja, lazulást, életteliséget, harmóniát teremt.

Ha bármilyen kérdésed adódik, örömmel fogadom a hozzászólásodat.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>