június 24

A Tűz elem kezelése

2  hozzászólás

A shiatsu világában a kínai gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. A Tűz elemhez testi szinten a szív, a vérkeringés, a vékonybél és a felszívódás tartozik. A kezeléssel az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők. Lelki-szellemi vonatkozásban a Tűz energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: szeretetre, intimitásra való képesség, tudatosság, jó felfogóképesség, belátás, világos beszéd. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve az ingerlékenység, a hangulati-érzelmi ingadozás túlzott jelenlétével jellemezhető.

A kezelés menete

 • a has és a mellkas érintése
 • a kar lazítása
 • meridián-kezelés
 • a kéz kezelése
 • lábfeszítés

A vékonybél érintése

A társunk helyezkedjen el kényelmesen, hanyatt fekvésben, mi pedig üljünk mellé. Finoman, lassan tegyük a tenyerünket a has közepére, a vékonybélre, és kapcsolódjunk össze a légzésével. Hagyjuk belégzéskor emelkedni, kilégzéskor visszasüllyedni a kezünk. Az érintésünk legyen finom, megnyugtató. Képzeljük el, hogy a vékonybél ellazul a kezünk alatt.

A szív érintése

Tartsuk a kezünket továbbra is a hason, miközben a másikat tegyük a mellkas közepére, a szívre. Kapcsolódjunk össze a szívdobogással. Néhány percet maradjunk ebben a két érintésben. Figyeljük, ahogy a szív megnyugszik, és elengedetté válik az egész mellkas.

A kar lazítása

Fogjuk meg a kart és emelkedjünk fel térdelésbe. Tartsuk a kart biztosan, határozottan a kézfejnél fogva, hogy társunk teljesen elengedett lehessen. Finoman nyújtsuk meg fölfelé, enyhén rázogassuk. Az igazi lazaságot akkor tapasztalhatjuk, ha társunk picit sem tartja, ha nem segít a mozgatásban. Ezután tegyük le a kart a fej mellé, a tenyeret felfelé fordítva és ereszkedjünk vissza társunk mellé, ülő helyzetbe.

A szív meridián

A hónaljtól a kisujjig húzódó vonalon érhetjük el a szív pontjait. Egyik kezünket helyezzük  a hónaljra, a másikkal tenyérnyomásokkal haladjunk végig a szív meridiánon. A tenyerünk simuljon rá az érintett területre, és hosszan tartsuk ki a nyomásokat. Ne erővel, hanem dőléssel, a testsúlyunk áthelyezésével dolgozzunk.

Pontnyomások

Folytassuk a kezelést ismét a hónaljtól, most hüvelykujj nyomásokkal. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy a társunknak jól esik. A kilégzéssel összhangban haladjunk. Legalább négy-öt pontot érintsünk a csuklóig.

A vékonybél meridián

Térdeljünk följebb, óvatosan döntsük oldalra a társunk fejét, és fektessük a karját a homlokára. A Tűz elem jang meridiánjának pontjait a kisujjtól a kar hátsó ívéig tartó vonalon találjuk. A vékonybél meridiánt pontnyomással kezeljük a csuklótól, az alkaron a csont mellett, a felkaron a hátsó oldalon. Lassan haladjunk, mindig a kilégzés fázisban mélyítsük a nyomásokat.

A kéz pontjai

Üljünk a társunk mellé kényelmes távolságban, hogy a keze a kezünkbe kerüljön. A képen látható helyeken végezzünk hüvelykujjal lassan erősödő nyomásokat a szív és a vékonybél pontjain. A Tűz átváltozási fázis harmóniába kerülését ezekkel a pontnyomásokkal intenzíven segítjük.

A kisujj kezelése

Fogjuk meg a kisujjat két oldalról a tövénél és szorítsuk össze. Tartsuk ki a nyomást két lélegzetvételnyi ideig. Ismételjük kicsit feljebb az első ujjpercen, majd haladjunk tovább egészen a körömágy végéig.

A lábak feszítése

Térdeljünk a lábakhoz. Emeljük föl a két lábat térdnél behajlítva. Tartsuk egymás mellett őket és emeljük tovább a mellkashoz. Figyeljük meg a rugalmassági határt, hogy milyen közel tud kerülni a törzshöz. Várjuk meg a belégzést és kilégzésre lassan, finoman dőljünk rá a lábakra. Ne erőltessük a feszülést, csak addig nyomjuk a lábakat a mellkashoz, amíg még jólesik a társunknak. Több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki ezt az összegömbölyödött helyzetet.

Az ellenkező oldalon, a másik karon és kézen is végezzük el a meridián kezeléseket tenyér és ujjnyomással.

Utolsó érintés

Üljünk vissza a törzs mellé, és érintsük ismét a has és a mellkas közepén a vékonybelet és a szívet. Hasonlítsuk össze az észlelt állapotot a kezelés elején tapasztalttal.


 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Iratkozz fel a hírlevélre!

  Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

  >