december 18

Önmasszázs – Esti gyakorlatok

0  hozzászólás

Naponta szenteljünk időt és figyelmet magunkra. Támogassuk most egy hónapon keresztül minden este az éjszakai pihenésünk nyugalmát. A Do-in gyakorlataival a nap jó befejezéséhez szükséges meridiánokban és testrészeken az energiaáramlást szabaddá tesszük, megteremtjük az elengedettséget, az elcsendesedést. Ha tehetjük, végezzük a gyakorlatokat a szabadban, az esti napfényben.

Nyakfeszítés

Két kezünket összekulcsolva fogjuk át hátul a fejet, hajtsuk előre, és maradjunk így legalább egy percig. Lélegezzünk nyugodtan behunyt szemmel, minden kilégzéskor figyeljük a hátsó nyakizmok nyúlását. A karunk súlya és a gravitáció miatt picit mindig jobban előre billen a fejünk. Ügyeljünk rá, hogy a vállaink lazák legyenek, ne húzzuk föl őket közben. A hólyag meridián mentén lazulnak a szövetek, az energiaáramlás szabadabbá válik, és így a nyugalmunk erősödik. 

Nyújtózás-előrehajlás 

Egy mély belégzéssel jólesően nyújtózzunk föl magasra, és kicsit tartsuk benn a levegőt. Kilégzéskor hajoljunk előre, lazítsuk el a vállakat, engedjük lógni a fejet. Két-három lélegzetvételnyi ideig maradjunk így, pihentessük a derékizmokat, engedjük őket nyújtózni. Majd belégzéskor nyújtott karokkal, egyenes derékkal emelkedjünk föl, és ismételjük még kétszer a gyakorlatot. Irányítsuk a figyelmünket teljes mértékben a légzésre és a lazításra.

A gerinc 

Az előző felnyújtózást és lehajlást csináljuk meg még egyszer. Miután jól ellazultunk az előrehajlásban, koncentráljunk a keresztcsontra. Innen indítsuk el lassan a felemelkedést, csigolyánként egyenesítsük ki a gerincet. Képzeljük el, hogy a csigolyákat egyenként helyezzük egymás fölé. Először a derék, majd a hát alsó szakasza kerül függőleges helyzetbe, azután lassan haladunk feljebb, a lapockák közötti részre figyelve, végül a nyakcsigolyák is kiegyenesednek és a fej a gerincoszlop tetejére kerül. A gyakorlattal a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását támogatjuk, ami a lazítás, elengedettség állapotát erősíti.

Az emésztés 

Végezzük el a gyomor és a lép-hasnyálmirigy gyakorlatát, hogy az éjszakai nyugalmunkat az emésztés ne háborgassa. Hátulról fogjuk meg az egyik lábfejet és húzzuk a medencéhez. Nyújtsuk meg a láb elülső oldalát és a lágyékot. Ha már biztonságosan állunk egy lábon, a másik kart emeljük kb. 45 fokos szögben oldalra, tenyérrel előrefelé, majd feszítsük vissza a kézfejet. Tartsuk ki ezt a mozdulatot legalább négy-öt lélegzetvételnyi ideig, és minden kilégzéskor figyeljünk a feszülő testrészek lazítására. Utána pihenjünk, majd következzen a másik oldal.

Ütögetés 

Hajoljunk kissé előre és ütögessük végig a láb hátsó oldalát a medencétől a lábfejig. Lazítsuk a fáradt izmokat, frissítsük fel az energiaáramlást a hólyag meridián mentén. Laza csuklóval, lendületesen végezzük az ütögetést, pattanjon a kezünk minden részen, és erőteljes impulzusokat adjunk. Ahol érzékeny területet tapasztalunk, ott legyünk gyengédebbek. Ismételjük meg föntről lassan lefelé haladva még egyszer. Utána lehajolva maradva pihenjünk, és élvezzük a lábakban a meleget, a bizsergést.

Pontnyomás 

Az Achilles-ín két oldalán, a bokák mögött lévő mélyedésben fontos pontokat találunk. Fogjuk meg hátulról ezt az erős ínat a hüvelyk és mutatóujjunkkal, és adjunk erőteljes nyomást a láb tengelye felé. Ezzel a fej, a tarkó lazítását támogatjuk, a fejközpontúságot csökkentjük.

Hagyjuk hátra a gondokat 

Álljunk egyenesen, kis terpeszben. A térdeket hajlítsuk be, a medencét húzzuk magunk alá. Az állkapcsot közelítsük a mellkashoz, a fejtetőt toljuk enyhén fölfelé és nézzünk előre. Ez a belégzés fázisa. Kilégzésre a karokat kissé távolítsuk el a törzstől, a tenyeret fordítsuk kifelé, és laza fejfordítással nézzünk hátra. A következő belégzés után forduljunk a másik irányba, és ismételjük legalább tízszer. Minden kilégzéskor-hátranézéskor éljük át az elengedést, a megszabadulást. Üresítsük ki magunkat, hagyjuk hátra a gondokat, hogy az éjszakai pihenés alatt teljes mértékben feltöltődjünk.

Ha néhány reggel elvégezhető gyakorlatot is szívesen megismernél, olvasd el ezt a bejegyzésünket is. Ha pedig bármiben segíthetünk, oszd meg velünk kérdéseid, gondolataid a hozzászólásokban.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>