június 22

Shiatsu, mint professzionális gyógymód

0  hozzászólás

Sorozatunk következő bejegyzése a shiatsu terápia műhelytitkaiba enged bepillantást. Húszéves terápiás tapasztalatom alapján bemutatom a módszer jellegzetességeit, szemléletét, hatékonyságát. Konkrét eseteket is említek, amelyek tükrözik a gyógyulási folyamatokat, a történéseket.

A shiatsu (siacu) egészségmegőrző és gyógyító terápia, amely a kezelő szakértelmére és a kölcsönös bizalomra épül. Akkor tud hatékonyan segíteni testi-lelki problémáink megoldásában, ha a kezelő alapos elméleti és gyakorlati felkészítést kapott és a gyógyulni vágyó bizalmát elnyerte. 

Ellazultság

A shiatsu mindkét szereplőjére jellemző az ellazultság, bár természetesen másképpen. Aki a kezelést kapja, teljes nyugalomban és kényelemben, elernyedt izmokkal fekszik. Akár el is alszik időnként. Bizalommal átadja magát annak, ami történik, és ez a testében is megmutatkozik. A kezelő ellazultsága más természetű. Mozdulatai lágyak, izmai laza tónusban vannak, feszülés, merevség nélkül. A lazaság elengedhetetlen feltétele a jó shiatsu kezelésnek. Enélkül a testünk akadállyá válik, nem működik az intuitív érzékenység.

Mozgás

A shiatsu terápia a földön, matracon történik. Ez japán hagyomány, de nemcsak a hagyománytisztelet miatt van így. Az előbbiekben említett ellazultságot csak így tudjuk megvalósítani, mert így tudjuk használni a testsúlyunkat a nyomáshoz. A masszázságyon dolgozó masszőrök az izomerejüket használják, gyakran fájlalják is a kezüket, vállukat. Shiatsu-gyógyászokkal ez nem fordulhat elő. Mi súlypontáthelyezéssel, támaszkodással adjuk a megfelelő nyomást, nem használunk izomerőt.

Légzés

A kezelő számára nagyon fontos az állandó összhang, nemcsak a partner légzésével, hanem a sajátjáéval is. A partner légzése irányítja a mozdulatokat, ez adja meg az egész folyamat alaplüktetését. Fontos tudni, hogy a befogadást a kilégzés alatt alkalmazott mély nyomás segíti elő leginkább. Intenzívebb, erősebb lesz így a hatás, tehát a légzés ritmusához való alkalmazkodás végső soron a hatékonyság fontos eleme. De a kezelő a saját légzésritmusát is a partneréhez igazítja, így az intuíció könnyebben vezeti.

Nyomás

A shiatsu alaptechnikája, a kitartott nyomás. Egyszerű tapasztalat, hogy a meridiánokban a kí erőtlensége a hosszan tartó, lassan erősödő mély nyomással csökken. Ezeken a helyeken a nyomás mindig jól esik, szinte hívja a kezemet. Így tudunk hatni a kí dinamikájára. A kezelés során a nyomás mellett használunk még ringatást, kopogtatást, nyújtásokat-feszítéseket is, továbbá egészen finom érintéssel kezeljük a pólyákat a gerincen, az ízületek vagy a szervek fölött.

Fájdalom nélkül

A fájdalom alapvetően bezáródást, feszültséget okoz. A shiatsu akkor tud hatékony lenni, ha nyitott, elengedett a befogadó, tehát ha nem alkalmazok túl erős nyomást, amivel esetleg fájdalmat okoznék. Ez általános alapelv. Előfordul azonban, hogy a hatékonyság érdekében szükség van bizonyos technikákra, amelyek fájdalommal járnak, de utána mindig külön figyelmet fordítunk az intenzív ellazulásra. Az egész kezelésre mindenképpen az jellemző, hogy élvezetes, megnyugtató, kellemes élmény.

Mindkét kéz

A kezelés mindkét kéz aktív közreműködésére épül, állandóan érint mindkettő. A kezek funkciója azonban általában eltérő. Az egyik aktív, a másik inkább passzív. Az aktív kezet dolgozó kéznek nevezzük. Ez teremt konkrét kapcsolatot az érintett meridián energiájával, leggyakrabban az ujjnyomáson keresztül. Körülírt, helyi hatása van, a jang energiaminőséget képviseli. A passzívabb az érintő kéz vagy anyakéz, melynek elnevezése a tenyérrel való érintésre utal, és ami inkább az egészre hat és arra figyel, tehát a jin viszonyulást valósítja meg. A két kéz közötti kapcsolat is alakítja a folyamatot, segíti a befogadó testében a kiegyenlítődést. Kezeléskor általában a dolgozó kéz hüvelykujját használjuk, ám ha szükséges, a harántujjakat, alkart, könyököt, térdet, vagy akár a talpat is.

Folyamatosság

A shiatsu kezelés az első érintéstől az utolsóig egy ünnepélyes ritmusú folyamat, olyan, mint egy lassú, laza mozdulatokkal végzett tánc. A figyelem és a cselekvés egybeolvad. A mozdulatok, helyváltoztatások soha nem történnek hirtelenül, váratlanul. Mindig érvényesül az egyikből a másikba való átmenet folyamatossága. Ezt célozza az is, hogy a testkontaktust soha nem szakítjuk meg, fenntartjuk az érintést az első pillanattól a kezelés végéig.

Szellemi állapot

A shiatsu-gyógyász kezelés közben különleges tudatállapotban van. Ahhoz, hogy megfelelően érzékelje a test jelzéseit, és hogy nyitott legyen az érintésen alapuló kommunikációra, koncentrált figyelemmel kell jelen lennie. Ez a tudatállapot hasonlít a meditatív állapothoz. Ellazult, éber tudat, egészleges jelenlét jellemzi. A racionális, a bal agyfélteke dominanciáját jelentő hétköznapi tudatállapotot egy intuícióra alapuló, a jobb agyfélteke előtérbe kerülését jelentő állapot váltja fel.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>