szeptember 21

Gyerekek kezelése – Az iskolai stressz enyhítése

1  hozzászólás

A Shiatsu

A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni környezetben is.

Blogunkban otthon használható, egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából.


Gyerekek kezelése - Iskolai stressz enyhítése

A shiatsuban használatos érintésekkel és a meridián pontok nyomásával gyermekeink jó közérzetét tudjuk támogatni. Az iskolába járás során szinte mindennapi élmény a stressz vagy szorongás átélése. A shiatsu segít a belső erőforrásokat mozgósítani, az izgalmat csökkenteni, nehéz helyzetekben helytállni. A shiatsu terápiás formája beszélgetés nélkül zajlik, de családi körben, a gyerekek kezelésekor fontos, hogy beszélgessünk. Kérjünk visszajelzést nem fáj-e, jól esik-e az érintésünk, vagy csak hallgassuk, mit mesél a gyerek a kezelés közben. Ha valamelyik hely érzékeny, nem tud ellazulni, kicsit lépjünk tovább, vagy változtassuk meg az érintés erejét.


Kéz a kézben

Finoman fogjuk meg a kezet, simuljon rá a két tenyerünk, és nagy felületen érintve szorítsuk meg. Tartsuk ki a szorítást, majd kissé változtassuk meg a fogást és adjunk egy következő „ölelést”. Így érintsük aprólékosan a kéz minden részletét. Gyengéd, de határozott, lassan erősödő nyomásokat használjunk. Minden alkalommal figyeljünk rá, hogy a gyerek keze ellazuljon a kezünkben.


A has nyugtatása

Az iskolai stresszhelyzetek sok gyereknél hasmenést váltanak ki. Az 1. és 2. kézközépcsont találkozásánál találunk egy fontos pontot, ami a vastagbél működését nyugtatja és fájdalomcsillapító hatású. Kilégzésre lassan, a felületre merőlegesen adjuk a nyomást, és tartsuk ki több lélegzetvételnyi ideig. Kérjük meg a gyereket, figyelje, és szóljon, ha a kitartott nyomás alatt lazulást érez. Tanítsuk meg, hogy ha szükséges, hogyan kezelheti maga is ezt a pontot.


Az alkar

Két tenyerünk között szorítgassuk meg az alkar különböző részeit. A könyök és a csukló közötti területet kezeljük ilyen módon. Minden nyomásunk erőteljes, mégis finom legyen, és hosszan tartsuk ki a szorításokat. Kérdezgessük közben, hogy jól esik-e. Érezzük, hogy ellazul a tenyerünk alatt az izomzat.


Az alkar külső oldala

A kar külső oldalán, a kézfeszítő izmok között pontnyomással keressünk olyan helyeket, ahol érezzük, hogy jól esik a konkrétabb érintés. A könyök és a váll feszültségei oldódnak, ezáltal az egész felsőtest felszabadultabbá válik. A légzés teljesebb lesz, a stressz összehúzó hatása csökken. A sok írástól elfáradt kéz lazítására is alkalmasak ezek a pontok.


Az alkar belső oldala

Fordítsuk a tenyeret fölfelé. A belső oldalon, a középvonalon keressünk meg egy fontos pontot, ami a csukló fölött háromujjnyira található (természetesen a gyerek ujjméretéhez igazodva). Ennek kitartott nyomásával csillapíthatjuk az iskolai feladatok miatti nyugtalanságot, illetve az émelygést. Figyeljük közben a gyerek légzését.


A csuklóredőn, szintén a középvonalon találjuk a következő hatékony pontot, ami az izgulás, lámpaláz enyhítésére alkalmas. Finoman tegyük rá a hüvelykujjunkat. Győződjünk meg arról, hogy teljesen laza a terület. Lélegezzünk együtt a gyerekkel. Kilégzésre lassan mélyítsük a nyomást, belégzés alatt tartsuk ki.

Tapintsuk ki pontosan a tenyér közepét. Körkörösen mozgassuk az ujjunkat ott, amíg nem érezzük a helyet lazának. Ekkor állítsuk meg a mozgatást és tartsuk ki a nyomást. Ez a pont csökkenti a belső feszültséget, a szorongást.

Tanítsuk meg a gyerekünknek ezt a három pontot is. Javasoljuk neki, hogy dolgozatírás, felelés előtt masszírozza meg, nyomja hosszan, a légzésére figyelve, és érezni fogja, hogy nyugodtabb lesz és jobban teljesít.

Ne felejtsük a másik oldalt sem!

Üljünk át a másik oldalra, és ismételjünk mindent a másik kézen és karon is.
A cikk második részét itt olvashatod

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Iratkozz fel a hírlevélre!

    Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

    >