augusztus 17

A Tűz elem támogatása III.

0  hozzászólás

A Do-in világában a keleti gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. Támogassuk egy hónapon keresztül minden nap a mostani időszakhoz, a nyárhoz tartozó Tűz átváltozási fázis harmonikus működését. A Tűz elemhez kapcsolódik testi szinten a szív, a vérkeringés, az erek egészsége, a vékonybél működése, a felszívódás, valamint a hőháztartás és az immunrendszer. Az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők a gyakorlatok napi végzésével. Lelki-szellemi vonatkozásban a Tűz energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: szeretetre, intimitásra való képesség, tiszta tekintet, tudatosság, jó felfogóképesség, belátás, világos beszéd. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve az ingerlékenység, a hangulati-érzelmi ingadozás túlzott jelenlétével jellemezhető.

Csuklómozgatás

A tűz elem támogatása do-in
A tűz elem támogatása do-in

A Tűz elem megszólítására nagyon hasznosak az ököl-gyakorlatok. A csuklón és a tenyéren fontos harmonizáló pontok vannak, ezeket aktivizáljuk a következő gyakorlatokkal. Álljunk vállszélességű terpeszben, a medencét húzzuk magunk alá, a hátunk legyen egyenes. Emeljük a karokat oldalra vízszintesen, a kezeket pedig tartsuk függőlegesen. Erőteljesen nyissuk és zárjuk az ujjainkat folyamatosan, 15-20 alkalommal, majd ismételjük ugyanezt magasra tartott karokkal. Ha nem túl megerőltető többször is végezhetjük a mozgatást. Utána leengedett karral pihenjünk, figyeljünk a belső állapot-változásokra.

Kar-, vállnyújtás

A tűz elem támogatása do-in

Az egyik kart emeljük a mellkas elé keresztben, támasszuk meg a másikkal könyöknél, és nyújtóztassuk meg a felkar külső oldalát, a könyöktől a vállízületig. Minden kilégzésre segítsük a lazulást, képzeljük el, hogy ezen a vonalon nyúlnak az izmok, szövetek, az energia-áramlás szabadabbá válik. Legalább négy-öt lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki a nyújtást, tágítsuk a határainkat, majd a másik karral ugyanígy foglalkozzunk. A hármas-melegítő meridiánt harmonizáljuk, amely a hőháztartásért, a szervek működése közötti összehangoltságért felelős. 

Önmagunk ölelése

A tűz elem támogatása do-in

Az immunrendszer jó működésének támogatására keresztezzük a karokat a mellkas előtt: védelmezőn öleljük meg magunkat. A légzésünk ritmusára kezdjünk el lassan jobbra-balra fordulni, hintáztassuk a törzset. Éljük át a mozdulat szimbolikus jelentését. Legyen laza, kényelmes a fordulás, az egyensúlyunkat ne veszélyeztesse. Ismételjük úgy, hogy a másik karunk van felül, és a másik oldalon lélegzünk be és ki.

A szív-csakra harmonizálása

A tűz elem támogatása do-in

Helyezkedjünk el a földön törökülésben. A képen látható módon kulcsoljuk össze az ujjainkat a szív előtt. Lendületesen mozgassuk a könyököket föl-le, és közben rövid, erőteljes be- és kilégzéseket végezzünk az orrunkon keresztül. Majd egy mély belégzés után tartsuk benn a levegőt, a könyökmozgatást állítsuk meg vízszintes helyzetben. Maradjunk így, amíg bírjuk, majd kilégzésre lazítsunk. A pihenés alatt legyünk figyelmesek a testi-lelki változásokra.

A belső kapu

A tűz elem támogatása do-in

A csuklóredő előtt 3 ujjnyival, az alkaron középen találjuk ezt a fontos pontot. Kezelését a mellkasi fájdalmak, ideges szívtünetek, infarktustól való félelem esetén, illetve émelygés csökkentésére ajánljuk. Hosszan, mélyen nyomjuk a pontot, de ne okozzunk fájdalmat. Közben lazítsuk el a vállunkat, és lélegezzünk nyugodtan. Képzeljük el, hogy minden kilégzésre az ujjunk alatt egy kicsit jobban ellazul ez a hely, befogadóbbá válik. A másik oldalon ugyanígy gondoskodjunk a pontnyomásról.

Talpütögetés

A tűz elem támogatása do-in

Kezeljük a talpon lévő meridián-pontokat ütögetéssel. Pattanjon a kezünk, adjunk erőteljes, de jól befogadható impulzusokat, hogy a Tűz energia-minőséget felpezsdítsük. Ismerjük meg a talpunk minden kis részletét, érzékeljük, hogy milyen erős rezgést kíván. Leginkább a sarok közepére koncentráljunk. Majd a másik talp következzen, ennek ütögetését a másik kézzel végezzük.

Makko-ho gyakorlat

A tűz elem támogatása do-in

Törökülésben, a karjainkat is keresztezve fogjuk meg a térdeket. Amelyik oldali láb elöl van, azon oldali kar legyen fölül a keresztezésnél. A tüdőt fölül összenyomjuk, így belégzéskor lefelé tágul, a lágyéknál érezzük a hara (has) mozgását. Kilégzésre dőljünk előre, támaszkodjunk a térdekre azokat lefelé és kifelé nyomva, és tartsuk ki ezt a mozdulatot. Minden kilégzéskor a nyújtásra, támaszkodásra fókuszáljunk. Négy-öt lassú kilégzés után egyenesedjünk fel, majd a másik irányból keresztezve a lábakat és a karokat ismételjük meg a gyakorlatot.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj első kézből az újdonságokról és friss hírekről!

>